Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
VS consumeert twee keer zoveel zoete aardappelen sinds 2000
In 2015 hebben telers meer zoete aardappelen geproduceerd dan in enig ander jaar sinds de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog zorgde de toenemende industrialisering ervoor dat de productie van zoete aardappelen afnam. De consumptie van zoete aardappelen nam zodoende ook af.
Na 2000 maakte de zoete aardappel echter weer een opmars mee. Dit kwam voornamelijk door de opkomst van nieuwe dieet-trends, zoals het South Beach-dieet, het paleo-dieet of het Atkins-dieet. "Al deze diƫten hadden duizenden volgers, die zoete aardappelen massaal hebben omarmd als een zogenaamde "super-food"," legt teler en expert April McGreger uit.
Amerikaanse consumenten werden aangemoedigd om hun suikerconsumptie te minderen en meer vezels en antioxidanten te eten. De zoete aardappel, die barstensvol vitamines zit, verscheen hierdoor weer in het Amerikaanse eetgedrag. Dankzij een lange traditie en een klimaat dat zich goed voor de productie van zoete aardappelen leent, worden zo'n beetje overal in de VS op lokaal niveau zoete aardappelen geteeld. Daardoor zijn ze geschikt voor restaurants en kantines die zich richten op lokale gerechten. Scholen bieden zoete aardappelen aan voor tijdens het ontbijt of de lunch. Chefkoks hebben de zoete aardappel geprofileerd als een essentieel onderdeel van de lokale keuken van de zuidelijke staten.
In 2000 aten Amerikaanse consumenten ongeveer 1,8 kilo aan zoete aardappelen per persoon. Op dit moment is deze consumptie bijna verdubbeld tot 3,4 kilo.
"North Carolina is nu de grootste producent van zoete aardappelen," zegt McGreger. "Er zitten daar veel tabakstelers, die zijn overgeschakeld op zoete aardappelen. Ze hebben deze stap gemaakt omdat het in verhouding een winstgevend alternatief is voor het telen van tabak."