Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kiwi

Europa lijkt minder kiwi's te oogsten dit seizoen. Italië en Spanje melden grote verliezen. Daarentegen zegt Griekenland een goed seizoen te hebben. Het zijn deze landen die samen met Frankrijk de markt beheersen. Later volgen Chili en Nieuw-Zeeland. Het eerste land verwacht een vroege start, het tweede wacht af wat de gevolgen van extreem weer zal zijn. Overigens is China een blijvende groeimarkt voor de exporteurs. Californië is positief. De oogst is iets groter en de prijzen zijn stabiel.

Nieuw-Zeeland: Weer maakt seizoen uitdagend
Het was te warm in de regio Tauranga op de kop van het noordelijk eiland. In 2016 steeg de gemiddelde temperatuur. Het aantal zonuren viel echter tegen, net als de regenval. Het voorjaar was moeilijk voor de telers. Vooral rond Pukehina kampten kiwitelers met droogte op de plantages. Men hoopt op meer regen.

De productie kwam vorig jaar uit op 92,6 miljoen trays voor de Hayward. De biologische Hayward stond op 3,94 miljoen trays. Daarnaast werden er 46,8 miljoen trays gevuld met SunGold. Op exportgebied blijft de vraag uit China stijgen. Zespri exporteerde vorig seizoen 50% meer fruit naar deze markt. Die groeicijfers zijn niet uitzonderlijk. De laatste jaren groeit de Chinese markt met 20 tot 30% per jaar. Ook de vraag naar de SunGold doet het goed. De Japanse markt, traditioneel de hoeksteen van de export, laat ook groei zien. In het algemeen laten de Zuidoost-Aziatische markten groei zien. Zuid-Korea en Taiwan worden genoemd.



Iraanse kiwi voor India
De aanvoer uit Iran is inmiddels gestopt. Het Iraans seizoen loopt van juli tot december. Een Indiase handelaar vertelt tevreden te zijn met de Iraanse kiwi's. De kwaliteit en de prijs waren goed, net als de vraag. De kiwi's waren goedkoper dan de aanvoer uit Griekenland en Italië. Nu zijn de Griekse kiwi's aan de markt. Vanaf maart volgen de Chileense en Italiaanse kiwi's.

Chinese vraag stijgt
De vraag naar de Nieuw-Zeelandse kiwi's blijft hoog ondanks de tegenvallende economische cijfers in het land. Vorig jaar werd 50% meer Zespri kiwi ingevoerd.

Californië positief over seizoen

De aanvoer van kiwi's uit Californië is dit jaar beter dan vorig jaar. De oogst viel dit jaar namelijk hoger uit. Wel vallen de kalibers iets groter uit. In Centraal-Californië stappen steeds meer telers in de kiwiteelt. Daardoor neemt het areaal toe. Californië is goed voor 95% van de kiwi's die in de VS geteeld worden. Zo'n 170 telers hebben een gezamenlijk areaal van bijna 1500 hectare. De productie voor seizoen 2016 staat op 8 miljoen trays. Dat is een forse groei ten opzichte van de 6 miljoen trays van 2015. Het leeuwendeel van de teelt bestaat uit Hayward, daarnaast zijn er kleinere volumes andere groene variëteiten en Gold-rassen.

De markt voor de kiwi's is momenteel goed met stabiele prijzen. In de komende weken kan de concurrentie uit andere landen de telers wel parten gaan spelen. Concurrenten zijn onder andere Chili, Nieuw-Zeeland, Italië, Frankrijk, Griekenland en het Midden-Oosten. Transportkosten zijn bepalend in de markt. Transport van Italiaanse kiwi's per schip naar de Amerikaanse oostkust is goedkoper dan transport van de westkust naar de oostkust.

Kiwi's een niche in Israël
De kiwi wordt in Israël gezien als een nicheproduct. Dat geldt zowel voor de teelt als voor de consumptie. Het fruit is tijdens het seizoen in de supermarkten te vinden. Jaarrond aanbod is er vooral bij de grote supermarkten in de steden en de speciaalzaken. Nieuw-Zeeland is de belangrijkste leverancier van de kiwi's.
Het land telt zo'n 200 hectare kiwigaarden. De teelt is geconcentreerd in het uiterste noorden van het land. Voor de kiwiteelt is onder andere een lage temperatuur nodig, waardoor de teelt alleen mogelijk is in de hogere regio's Upper Galilee en de Golanhoogte. Daarnaast is voldoende water nodig. Ondanks deze beperkingen produceren 60 telers zo'n 6.000 ton op jaarbasis. De Hayward is de populairste variëteit, goed voor 80% van de kiwi's. daarna volgt de Bruno.
Door de kleinschalige teelt liggen de prijzen in Israël hoog. Begin dit jaar lag de prijs op 3 euro per kilo. Door de lage vraag zijn de prijzen stabiel, met een uitzondering in het najaar als de lokale productie aan de markt komt.

Italiaans volume daalt
Het seizoen is sinds de kerstdagen goed losgebarsten. De situatie aan het begin was beter dan vorig jaar. Dat komt mede doordat er een kleiner volume beschikbaar is. De productie daalde met 22%. de verkopen waren niet slecht in de eerste maanden. Er werd vooral ingezet op export over zee.

Hoewel het areaal in Piedmont met 1% steeg, viel het volume 11% lager uit dan vorig jaar. Hagelschade reduceerde de opbrengst. De markt loopt traag, ondanks de lagere aanvoer neemt de vraag niet toe. Dat komt ook omdat de prijzen gestegen zijn. Aangezien in meer Europese landen de oogst lager uitvalt, zijn er exporteurs die voorzichtig zijn met verkopen en speculeren op een hogere prijs.
Ook in Veneto en Verona daalde de opbrengst aanzienlijk. Het areaal daalde met 22% ten opzichte van 2015 en het verkoopbare volume daalde met 14%. In Emilia Romagna bleef het areaal stabiel, maar daalde het volume met 19% door een lagere opbrengst. Eind december vertelde een handelaar dat er 26% minder in opslag ligt.

Door de dalende trend in de prijzen, veroorzaakt door Griekse en Nieuw-Zeelandse exporteurs, kijken de Italianen verder over de grens. Exportmarkten worden gevonden in Taiwan, China, Australië, Brazilië, VS en Canada. De Aziatische en Australische markt hebben een goede vraag naar grote volumes. Binnen Europa stijgt de vraag uit het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Duitsland.
Lazio incasseerde een verlies van 34% in volume door een lagere opbrengst. Dat verlies wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door de 5% groei in het areaal. Hoewel de prijzen goed zijn, vertelt een exporteur geen haast te hebben om te verkopen. Er is momenteel nog Griekse aanvoer en de exporteur hoopt op een betere markt als de Griekse aanvoer stopt. Verliezen rond de 30% worden gemeld in Calabria, Campania en Basilicata, waar het areaal nog wel toeneemt.

In totaal staat de productie in 2016 rondde 448.000 ton. daarvan is 29.500 ton Gold (+29% t.o.v. 2015). Het resterende volume zijn groene rassen, die een krimp van 24% incasseerden.

Veel volume in Griekenland
Er ligt nog veel volume in de opslag, vertelt een handelaar. Er is veel vraag naar de kiwi uit veel landen. De kwaliteit van het fruit is wel lager dit seizoen. Europese landen kiezen vaak voor de Griekse kiwi's vanwege de lage prijs. Griekenland blijft investeren in uitbreiding van de kiwiteelt en met het wegvallen van Rusland is het land een serieuze speler aan het worden op de Europese markt. In maart nadert het seizoen haar einde, in aanloop naar dat einde wordt een prijsstijging verwacht.

Minder volume in Spanje
Het huidige seizoen kenmerkt zich in een daling van 20% in volume. Waar in een normaal jaar 15 miljoen kilo geoogst wordt, staat de teller dit jaar op 12 miljoen kilo. De consumptie staat rond de 90.000 ton per jaar, daarom wordt de lokale productie aangevuld met import uit Italië, Frankrijk, Griekenland en Portugal.
In vergelijking met vorig seizoen zijn er dit seizoen meer grote kalibers beschikbaar. Daardoor zijn de prijzen voor de kleinere maten 40 tot 50% gestegen. De middelmaat brengt 10 tot 15% meer op. Door die hogere prijzen is de consumptie terughoudend, maar met het kleinere volume maken handelaren zich geen zorgen.

Frans seizoen goed begonnen
Het seizoen van de Oscar kiwi's begon twee maanden geleden en zal nog vier maanden duren. Een handelaar vertelt tevreden te zijn met de start van het seizoen. December was geen topmaand omdat Zespri nog grote volumes op de markt bracht. Het seizoen begon dit jaar tien dagen later dan normaal omdat de brix-niveaus van het fruit tegenviel. Door die vertraging duurt het seizoen iets langer dan normaal. De Fransen proberen de kiwi's hoog in de markt te zetten. De laatste jaren exporteerden de Grieken tegen lage prijzen. Export naar de VS is niet aantrekkelijk omdat de prijsstelling lastig kan zijn. Andere exportmarkten, buiten Europa, zijn Vietnam, China, Zuid-Korea.

Nederland: Flauwe vraag kiwi's, maar prijs blijft op niveau
Nederlandse importeurs geven aan dat er momenteel niet al te veel kiwi's beschikbaar zijn. Men prefereert over het algemeen de Griekse kiwi's boven de Italiaanse omdat die simpelweg goedkoper zijn. Vanuit Nederland is de re-export vooral gericht op Oostbloklanden. Net voor de Kerst was er even sprake van krapte, omdat de Grieken door stakingen niet konden laden, maar dat is weer achterwege. De vraag is momenteel tegenvallend, maar desondanks blijft de prijs redelijk op niveau met een prijs van 9 tot 10,50 euro voor de dikke maten. Men verwacht wel dat dit niveau zal stabiliseren naar het einde van het seizoen, medio mei.

België: vlot importseizoen Zespri
Het Nieuw-Zeelandse seizoen is afgelopen. Zespri is helemaal uitverkocht. "De handel is nu de laatste stocks aan het uitverkopen maar dat zullen minieme stocks zijn. We hebben naadloos de overgang gemaakt naar het Europese Green Seizoen en gaan voluit daarvoor in de komende maanden." Er worden vergelijkbare volumes verwacht met vorig jaar.

Het Europese SunGold seizoen is ondertussen ook al afgelopen, dat is heel vlot verlopen. "We hadden ook daar een goede aansluiting tussen beide seizoenen en we merken dat het vertrouwen in SunGold heel hoog is in de handel. Er wordt alweer positief uitgekeken naar het volgende Nieuw-Zeeland seizoen, dat zal normaal gezien eind april weer van start gaan." Hoewel het bedrijf positief terugkijkt, was iets meer volume SunGold wel fijn geweest.

Chili verwacht vroege start
Het seizoen begon later dan normaal. Door de grotere volumes die op de Europese markt gebracht worden, keken de exporteurs naar andere bestemmingen. Normaal is 50% van de productie bestemd voor de Europese markt, dit seizoen was dat 37%. China is een groeimarkt, goed voor 154% groei. Het seizoen begint half maart, wat iets eerder is dan normaal. Naar verwachting blijft het volume stabiel.

Argentinië wil exporteren
Het areaal in het land blijft groeien. Telers zien veel potentie in de kiwimarkt. Vooralsnog is de teelt gericht op de binnenlandse markt, maar de telers hebben voor de toekomst exportplannen. De recente weersveranderingen zijn positief voor het fruit.