Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse bio-pionier Jan von Ledebur overleden

De Duitse biopionier Jan von Ledebur is op 23 december op de leeftijd van 85 jaar overleden. Hij heeft zich ingezet voor de Duitse en internationale biologische landbouwbeweging en heeft in veelvuldige, verantwoordelijke posities bijgedragen aan de opmars van de biologische landbouw, verklaarden Demeter en de 'Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft' (BÖLW).

Demeter-bestuurswoordvoerder Alexander Gerber roemt de medeoprichter en jarenlange voorzitter van de 'Arbeitsgemeinschaft Ökologischer Landbau' (AGÖL) als belangrijke drijvende kracht achter de duurzame landbouw. "Jan von Ledebur heeft juist dankzij zijn capaciteit om de leidende personen binnen de landbouw samen te brengen en ze vanuit deze gesprekken aan te zetten tot belangrijke ontwikkelingen, een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van de biologische landbouw."

Na een landbouwopleiding runde Jan Freiherr von Ledebur aanvankelijk het ouderlijk bedrijf 'Gut Crollage' in Westfalen, waarbij hij overstapte op biologisch-dynamische teelt. Aansluitend studeerde hij agrarische wetenschappen in Göttingen en Berlijn. In 1983 werd hij directeur van de onderzoeksbond voor de biologisch-dynamische productiewijze in Darmstadt. Hij was ook internationaal betrokken en zorgde in het bestuur van IFOAM, de wereldwijd overkoepelende organisatie van de biobewegingen, voor belangrijke impulsen op alle continenten, aldus Demeter in een gedenkschrift. In 1988 telde hij niet alleen maar tot de oprichters van de 'Arbeitsgemeinschaft Ökologischer Landbau' (AGÖL), maar hij was ook tot het jaar 2000 diens voorzitter.

Zijn functieopvolger, dr. Felix Prinz zu Löwenstein, voorzitter van de in 2002 opgerichte opvolgende vereniging BÖLW, looft de rol van Jan Freiherr von Ledebur bij het vormgeven van het Europees biorecht: "Met Freiherr von Ledebur als voorzitter heeft de AGÖL wezenlijk bijgedragen aan de ontwikkeling van de Europese biologische landbouwverordening en daarmee aan het juridische kader dat voor het eerst de biologische landbouw en de biologische levensmiddelverwerking in heel Europa wettelijk definieerde." Zijn verdienstelijkheid werd onder andere geëerd met de zilveren 'Professor-Niklas-Medaille', de hoogste onderscheiding van het Duitse ministerie van Landbouw.
Publicatiedatum: