Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Particuliere sector werd niet geraadpleegd over resolutie"

Argentijnse blauwebessensector legt zich niet neer bij loonbesluit

Op 29 december 2016 heeft de CNTA op verzoek van de Argentijnse Agrarische Vakbond UATRE een minimum van 25 kilo geoogst product ingevoerd voor de uitbetaling van blauwebessenplukkers. De telersverenigingen zijn kritisch over dit besluit. "De hele sector is van mening dat dit besluit onrust veroorzaakt en verworpen dient te worden," legt Carla Ginobili van het ABC (Argentinian Blueberry Committee).


Het besluit is bovendien niet in overeenstemming met een andere resolutie die een dag eerder, op 28 december 2016, werd aangenomen door het AFIP. Hierin werd 40 kilo geoogst product aangeduid als minimale eenheid voor de productie en het verpakken van blauwe bessen. Deze indicatie was gebaseerd op een onderzoek van het INTA met inachtneming van de positie van de sector.

"Er is geen overleg tussen het CNTA en de sector geweest terwijl het AFIP zijn besluit heeft gebaseerd op onderzoek in een representatieve regio waar het gemiddelde inderdaad 40 kilo bedraagt. Maandenlang hebben we samengewerkt met overheidsinstanties en de particuliere sector maar deze nieuwe wetgeving zal gevolgen hebben voor het seizoen 2017. Gelukkig duurt het nog zo'n zeven maanden voordat de nieuwe oogst aanvangt," vervolgt Ginobili.



"Het feit dat de particuliere sector niet betrokken is bij de totstandkoming van het besluit heeft tot grote onvrede geleid, zeker na de verliezen van vorig seizoen. Als het loon vastgesteld wordt op 25 kilo, dan zullen de loonkosten aanzienlijk stijgen waardoor de sector in de problemen komt. Desondanks hebben wij vertrouwen in de overheid die productieve en exportsectoren de laatste jaren gesteund heeft," aldus de woordvoerster. 
Publicatiedatum: