Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ziekenhuizen kunnen flink besparen door tegengaan voedselverspilling

Ziekenhuizen kunnen duizenden euro's besparen door voedselverspilling tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Nu wordt 40 procent van de ziekenhuismaaltijden verspild. Het gaat om ziekenhuizen met traditionele keukens. Het kost ziekenhuizen tussen de 50.000 en 150.000 euro per jaar.

Oorzaken
Er zijn drie belangrijke oorzaken voor de voedselverspilling. 'Omdat ziekenhuizen het eten zelf bereiden, scheppen ze uit bakken. Dan houden ze veel over, want ze willen niet te weinig hebben', legt onderzoeker Han Soethoudt uit. De tweede reden: bordresten. 'Patiënten hebben het eten een dag van tevoren besteld, maar op de dag zelf hebben ze minder trek.' Het retourneren van maaltijden speelt ook een rol. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een afdeling 's ochtends twaalf maaltijden bestelt, maar iemand 's middags ontslagen wordt uit het ziekenhuis.




Oplossingen
Er worden meerdere oplossingen aangedragen in het onderzoek. Het bestelmoment moet bijvoorbeeld dichter op het eetmoment liggen. Soethoudt spreekt zelfs van concepten waar patiënten 'elk moment van de dag kunnen bellen.' Daarnaast zou technologie uitkomst kunnen bieden. 'Je kunt retourmaaltijden reduceren door een online systeem. In het systeem kun je de keuken koppelen met informatie over ontslagen patiënten.'

Bron: WUR
Publicatiedatum: