"Dagverse maaltijden kunnen kosten gezondheidszorg verlagen"
Alhoewel de pilot in het Westfriesgasthuis nog loopt, is het de ambitie van de Greenport Noord-Holland Noord om het serveren van gezonde, verse en duurzame maaltijden verder uit te rollen. Tijdens de Dutch Agri Food Week waren er verschillende activiteiten met dit thema. Onder het motto "twee extra gezonde levensjaren door gezond eten" werden er presentaties gegeven door onder andere het Louis Bolk Instituut en Stichting Diverzio. Dat heeft ertoe bijgedragen dat nu ook een aantal zorginstellingen in de Metropoolregio Amsterdam met hulp van de Greenport Noord-Holland Noord het concept 'vers koken met streekproducten' binnen hun organisaties wil invoeren. Goed nieuws voor die zorginstellingen, voor de mensen die er verblijven én voor de telers in de provincie, die hiermee een extra afzetmogelijkheid krijgen.
In Noord-Holland is men trots op de streekproducten, zeker als ze op een duurzame manier bijdragen aan de gezondheid van mensen. Jaap verwacht dat de zorginstellingen, die nu met onze producten aan de gang gaan, op hun beurt weer veel collega's zullen inspireren dat ook te doen.
Jaap daagt het ministerie van Volksgezondheid uit om met Greenport Holland het gesprek aan te gaan over het verband tussen Voeding en Gezondheid en de manier waarop de teeltsector daaraan bijdraagt. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat gezonde, verse en duurzame maaltijden bijdragen aan een betere gezondheid en een spoediger herstel. Dan praat je over heel grote bedragen die je daadwerkelijk kunt besparen op de kosten van de gezondheidszorg.
Bron: GreenPort NoordHollandNoord