Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

De stemming in Latijns-Amerika is wisselend. Enerzijds zijn er grotere volumes beschikbaar en was er een overlap tussen seizoenen, wat de prijzen onder druk zette. Anderzijds melden Peruaanse exporteurs dat de vraag ook gestegen is, waardoor de prijzen niet te veel onder druk staan. Afrikaanse landen timmeren aan de weg en hebben hun oog laten vallen op Europa als afzetmarkt. In Europa is het rustig op de markt, weet een Belgische handelaar. Nederland heeft daarentegen een grote aanvoer uit Brazilië en Peru. In Amerika zijn handelaren niet al te positief over het seizoen uit Ecuador.

Afrika ziet kans in Europa
Het seizoen is nog niet voorbij, maar de verwachting is dat er dit jaar 50.000 ton mango naar Europa verscheept zal worden uit de West-Afrikaanse landen Ivoorkust, Senegal, Mali, Burkina Faso en Guinea. In slechts enkele jaren tijd heeft Ivoorkust de export naar Europa verdubbeld tot 30.000 ton. Voor de Afrikaanse telers is dat een behoorlijke prestatie aangezien er problemen zijn op fytosanitair gebied. De aanwezigheid van een fruitvlieg tussen de mango's kan een partij de toegang tot Europa ontzeggen. Het aantal meldingen van dergelijke overschrijdingen is echter dalend dankzij investeringen, vooral in Ivoorkust. Dat land kreeg de plaag onder controle.



Peru oogst 20% meer
Volgens de douane is de export naar China dit jaar met 628 procent gestegen. Het land heeft een sterke positie in de maanden januari en februari, dat soms doorgaat tot eind maart. De belangrijkste variëteit is de Kent. Dankzij het gunstige weer is de oogst ruim uitgevallen en is de kwaliteit goed. De verwachting is dat er 20 procent meer geoogst wordt dit jaar. Aangezien de vraag ook stijgt, heeft het grotere volume nog geen weerslag op de prijzen.

Ecuador vroeg seizoen
Het seizoen loopt van oktober tot eind december. Dit jaar was het seizoen drie tot vier weken vervroegd. Tot nu toe noteert het land een groei in export van 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Verreweg het grootste deel (91%) is bestemd voor de Amerikaanse markt. Volgens een Amerikaanse importeur was het geen goed jaar. Door een overschot aan kleine maten stonden de prijzen onder druk. Dit jaar zijn ook de eerste mango's naar China verscheept. Deze proef was succesvol. Door het grote aanbod in november uit Peru viel de prijs die maand tegen, aldus exporteurs.

Stemming van overproductie Mexico
In oktober is de oogst begonnen. Dit jaar wordt een groter volume verwacht dan vorig jaar. Daardoor heerst er een stemming van overproductie, die de markt "verpest", aldus een handelaar. De prijzen liggen lager dan vorig jaar en er is veel concurrentie uit Brazilië geweest. Desondanks is het gelukt om al het fruit te verkopen.

Lage prijzen Brazilië
Met een normaal volume begon het seizoen iets eerder dan gebruikelijk. Doordat het Mexicaans seizoen langer doorging, was er een overlap die de markt geen goed deed. De prijzen liggen onder het normale peil. De export is vooral gericht op Amerika, maar sinds enkele weken vinden de mango's ook hun weg naar Europa.

Pakistan wil meer export
Het seizoen is al enkele maanden afgesloten en het is nog te vroeg voor ramingen over het komende seizoen. In juli vertelde een exporteur dat het land meer wil uitvoeren naar Korea, Canada en de VS. Dat vraag echter wel een investering van de telers, want de lat ligt hoog. Voor de Koreaanse markt moeten de mango's bijvoorbeeld gaaf zijn en mag er geen vlekje op de schil te vinden zijn. Dat vraagt nog wel veel investeringen van de telers, want op management gebied kan er nog veel verbeteren. De Pakistaanse mango's vinden ook hun weg naar de Europese markt

VS ontevreden over seizoen Ecuador
Amerikaanse handelaren importeren momenteel de mango's uit Ecuador. Het gaat om de rassen Tommy Atkins, Haden en Kent. Een importeur vertelt dat het geen goed seizoen geweest is voor de mango's. Door een grote aanvoer van kleine maten viel de prijsvorming tegen. "De markt heeft zich weer wat hersteld omdat er meer grote maten beschikbaar komen," aldus de importeur. Halverwege december schakelt de markt over van Ecuador naar aanvoer uit Peru. De hoop is dat het Peruaans seizoen een betere start kent, maar die kans is klein. Met de twee landen aan de markt is er vaak sprake van een overaanbod. De prijs voor de kleine maten ligt tussen de 4 en 5 dollar. Dat is beter dan ze geweest zijn dit seizoen. De grote maten brengen 5 tot 6 dollar op, wat een redelijke prijs is.

Mango succesvol voor Israël
De export van mango's is een van de meest succesvolle productgroepen in de afgelopen jaren. Na afsluiting van het seizoen waren de cijfers over de volumes (productie en export) hoog ten opzichte van de cijfers over de afgelopen vijf jaar. Volgens een handelaar profiteert de Israëlische mango van de nabijheid van grote markten, aantrekkelijke rassen en een goed imago. In totaal werd er zo'n 40.000 ton geoogst in Israël, daarvan is 12.000 tot 17.500 ton over de grens verhandeld. De rest wordt op de interne markt afgezet, waar de mango tijdens het seizoen de tweede positie inneemt op de ranglijst van meest geconsumeerd fruit. Israël concurreert primair met Spanje, waardoor de situatie in Latijns-Amerika geen effect heeft op de afzet. De grootste concurrent is de Spaanse Austin, die beschikbaar is tegen het einde van het Israëlisch seizoen. Het einde van het seizoen is de kleuring van het fruit minder goed, waardoor dit de lastigste periode is voor de exporteurs.
Als grootste uitdaging wordt de toenemende belangstelling voor de boycotbeweging en de wisselkoers genoemd, vooral voor de EU is dat een factor. Daarnaast zijn er exporteurs die zich zorgen maken om het toenemende aantal exporteurs. Vorig jaar waren er 16 exporteurs, volgens sommigen is dat niet goed voor de prijsstelling. Zolang de handel winstgevend is, zal daar echter geen verandering in komen.

Egypte grote markt mango
Het seizoen in Egypte is geëindigd met een positieve stemming. Vooral over de kwaliteit van de 12 beschikbare rassen is een handelaar erg te spreken. De meest belangrijke variëteiten is de Keitt en de Kent. De vraag op de binnenlandse markt naar de mango's is groot, waardoor het fruit makkelijk verkocht wordt, vooral aan de hypermarkten. Daarnaast is er export naar de Golfstaten. Tijdens het seizoen zijn als test enkele containers naar het Verenigd Koninkrijk verscheept.
De teelt is in handen van enkele grote bedrijven, die enkele rassen onder licentie telen. Daarnaast zijn er kleinere telers die vooral voor de lokale markt telen.

Europa afhankelijk van Peru
In Europa worden dit jaar volgens schattingen 300.000 ton mango's geconsumeerd. Eén op de zes van deze mango's is afkomstig uit Afrika. Er is dan ook nog ruimte voor de Afrikaanse mango om te groeien in de Europese markt. verreweg het grootste deel van het fruit wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika (460.000 ton). Binnen die categorie is Peru de grootste leverancier, goed voor 70.000 ton aan de EU.

Rustige markt België
Een importeur vertelt dat er momenteel Kent en Tommy beschikbaar is uit Brazilië en Kent uit Peru. Volgens de handelaar liggen de prijzen iets te laag voor de tijd van het jaar, maar tot de Kerst zal de markt stabiel blijven. Daarna zakt de markt in, verwacht de importeur. Het is de aanvoer uit Peru die dan de markt gaat bepalen. Momenteel is er te veel aanvoer in luchtvrachtmango en vooral in de kleinere maten. Grote kalibers zijn maar beperkt beschikbaar. Voor zeevracht Kent wordt momenteel 5,50 tot 7 euro betaald voor een 4-kilo doos. Luchtvracht zit op 3,80 tot 4,80 euro per kilo. De laatste jaren is de verkoop van de gevlogen mango maar licht toegenomen. Er is vooral vraag naar ready-to-eat mango's.

Nederland geen makkelijke markt
De mangomarkt wordt momenteel gekenmerkt door een grote aanvoer. Er is veel aanvoer uit Brazilië en daarnaast is er aanvoer uit Peru, wat de markt niet makkelijk. De prijs voor de kleine tot de dikke maten ligt tussen de 5 en 7 euro. Naar verwachting wordt het in januari rustiger op de markt. In vergelijking met vorig jaar was de markt stabieler en waren er minder prijspieken. Wel was er veel luchtvracht.

Italië loopt achter
Hoe dichter de Kerst nadert, hoe verder de vraag naar exoten stijgt. Dat geldt met name voor exoten als mango, avocado en papaja. Die exoten laten de laatste jaren een groeiende vraag zien. De aanvoer van mango's uit Peru is volgens een handelaar 30 tot 40 procent lager door droogte in het land. De Italiaanse handel kijkt met een bijna jaloerse blik naar de positie die exoten innemen in landen als Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Portugal. "Die lopen ver op ons vooruit," mijmert een handelaar.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan kaki's centraal.