Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steven Martina: Betere oogstraming door meting in boomgaard

"Binnen The Greenery willen we meer doen met data"

Tholen – Sinds de Tweede Wereldoorlog is de landbouw ingericht om tegen zo laag mogelijke prijzen voedsel te produceren. "Wij zijn de eerste generatie die daar de gevolgen van zien," zo betoogde Steven Martina, CEO van The Greenery, tijdens het EU Fresh Info Forum. Die situatie is onhoudbaar. "We moeten een eerlijke prijs betalen voor ons eten en drinken." De wereld verandert immers vliegensvlug en met een groeiende wereldbevolking vraagt dat om aanpassingen.


Steven Martina, The Greenery.

"Voedselveiligheid wordt steeds belangrijker," vervolgt de CEO. "IT speelt daarin een belangrijke rol." Naast de groeiende wereldbevolking, die inmiddels al ruim boven de 7 miljard staat, bedreigt extreem weer, onder andere droogte en overstromingen, de landbouw. Daarbovenop rijzen de zorgkosten de pan uit. "In heel Europa zien we een structurele onderconsumptie van groenten en fruit. De kennis bij jongeren over de voedingswaarde van producten is minimaal." Dankzij social media, forums en andere online diensten komt er in dat laatste een kentering.

Camera in boomgaard
"Telers werken steeds duurzamer. Er worden minder bemestingsmiddelen, minder gewasbeschermingsmiddelen en minder energie gebruikt door de telers," vertelt Steven. "Het gebruik van biologische gewasbeschermingsmiddelen is gemeengoed." Ook technologieën worden gebruikt: telers zetten drones in voor precisielandbouw en oogstrobots worden ontwikkeld waardoor minder plukkers nodig zijn. In 2014 kwam hardfruittelers Martijn Slabbekoorn, aangesloten bij The Greenery, een filmpje tegen op internet waarin een cameratechniek werd getest in een boomgaard.

Samen met The Greenery stapte de teler in het project. De camera maakt beelden van het fruit en registreert de maat. In een volgende stap moet de camera ook de kleuring vastleggen en de bloesem tellen. "Daarmee krijg je een betere raming van de oogst en dat resulteert in een sneller supply chain management."



"Binnen The Greenery willen we meer doen met data," vervolgt Steven. "Daarom hebben we ons in 2010 aangesloten bij Frug I Com." Transparantie naar de consument wordt steeds belangrijker. Als een product niet deugt, krijg je direct respons via de social media. "We bellen en sms'en veel minder en we gebruiken veel meer apps. Als je dit soort ontwikkelingen niet erkent, verlies je de consument." Tot slot vertelt Steven over zijn visie: een betere planeet achter laten voor de komende generaties. "Dat kan als we slim gebruik maken van technologieën."