Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt zachtfruit

In het noorden van Europa lopen de seizoen op hun einde. De laatste volumes van de binnenlandse teelt gaan voor goede prijzen over de toonbank. Het is wachten tot de import uit Zuid-Europa goed op gang komt. Daarnaast is er, vooral voor blauwe bessen, import uit Latijns-Amerika. Daar kampen Argentijnse telers met problemen, maar zijn de Chilenen en Peruanen een stuk positiever. Ook Mexico is optimistisch. Verder naar het noorden werd in de VS een aardbeienalarm afgegeven. De aanvoer is klein en er valt een gat tussen de seizoenen.

Aardbeienalarm in de VS
Het najaar seizoen voor de aardbeien loopt op haar einde. De oogst in Noord-Californië is binnen. De handel wacht tot de oogst in Santa Maria en Oxnard losbarst. De Oxnard winteroogst begint in november en stijgt in volume in december. De aanvoer uit Mexico is beperkt en Florida komt over een week of drie vier pas aan de markt. Daardoor is er op dit moment een tekort aan de zomerkoninkjes. De vraag naar aardbeien overstijgt nog altijd de vraag. De Californische productie blijft beperkt omdat de teelt switcht naar de winteraardbeien. Daardoor is er een gat in de aanvoer tussen de verschillende regio's. De aardbeien die beschikbaar zijn hebben verschillende kwaliteitsproblemen, uiteenlopend van zacht en overrijp tot witte koppen en misvormingen. Daardoor is de houdbaarheid niet zo lang als de handelaren gewend zijn.

Blauwe bessen en bramen

Voor de blauwe bessen is het marktbeeld beter. De hoge prijzen van de afgelopen periode zakken langzaam. De aanvoer uit Argentinië komt goed op gang, waardoor de prijzen dalen. Daarnaast is er aanvoer uit Peru en net voor de jaarwisseling begint de import uit Chili. Toch was het in het algemeen een moeilijk seizoen, vertelt een handelaar. Grootste oorzaak daarvan was een lagere aanvoer uit Argentinië en Chili. Ook telers in Californië worden geconfronteerd met lage prijzen. "Dit was een van de slechtste jaren in de geschiedenis," reageert een handelaar. De markt voor de bramen ziet er een stuk beter uit. De aanvoer uit Mexico is stabiel. Op dit moment is de aanvoer groot en liggen de prijzen op een gemiddeld niveau.



Argentijnse aanvoer lager

De aanvoer van Argentijnse blauwe bessen was dit jaar lager. Een Amerikaanse importeur wijst op het slechte weer in het Latijns-Amerikaanse land, waardoor de oogst lager uitviel. Daarnaast wordt er door telers geëxperimenteerd met nieuwe rassen, zo legt de importeur uit. Die nieuwe rassen hebben vaak niet de opbrengst van de volgroeide commerciële planten.
De prijzen zijn ook laag, waardoor exporteurs gedwongen zijn de bessen per schip te exporteren om de kosten te drukken. De exporteurs hebben de pakhuizen vol liggen met de blauwe bessen en naar verwachting gaat die situatie niet veranderen tot het einde van het seizoen.

Chili: goed jaar blauwe bessen, frambozen op retour

Chileense blauwebessentelers zijn de laatste tijd geconfronteerd met handelsembargo's en exportbeperkingen. Daardoor is de blauwe bes minder aantrekkelijk voor de telers, zo weet een Amerikaanse importeur. Het areaal staat daardoor onder druk. De Chileense handelaren zijn echter positief over het seizoen. Naar verwachting zal de vraag groot zijn omdat Argentinië en Peru het seizoen eerder afsluiten. Er wordt 20% meer volume verwacht, wat goed van pas komt aangezien de vraag uit China ook toeneemt.
Voor frambozen ziet het er minder rooskleurig uit. De productie daalt jaarlijks. De vraag is klein en telers kiezen voor lucratievere rassen. De export bestaat alleen uit bevroren frambozen.
De aardbeienteelt is redelijk goed. De ramingen voorspelden een daling in volume, maar vooralsnog is daar geen sprake van. De prijs is hoog vanwege de beperkte beschikbaarheid in de VS. Exporteurs zien dan ook kansen op deze markt.

Peru investeert in frambozen
Het blauwebessenseizoen was goed dit jaar. Dankzij gunstige belastingtarieven konden de telers de prijs stabiel houden en toch winst maken. De laatste weken is ook Chili op de markt, waardoor de vraag terugloopt. De meeste telers kiezen voor de Biloxi-variëteit.
Ook de frambozenteelt is in ontwikkeling. Naar verwachting houdt die groei de komende jaren nog aan. Het areaal groeit gestaag. Belangrijkste exportbestemmingen zijn Nederland en Spanje.

Colombia groeit in aardbeien
De afgelopen jaren is de teelt van aardbeien snel gestegen. Ook de binnenlandse vraag zit in de lift. Het aanbod is echter zo groot dat de prijzen lager zijn dan voorgaande jaren.

Mexico investeert in export
Verschillende Mexicaanse exporteurs richten hun pijlen op Dubai. Een exporteur vertelt begin oktober het eerste zachtfruit naar het Emiraat te hebben verscheept. Het grootste deel (70%) bestaat uit frambozen. De rest is aangevuld met bramen. Het zachtfruit wordt via Europa naar de Emirati gevlogen, daardoor is de transittijd 3 dagen. Zachtfruit is een belangrijk exportproduct van het land. De categorie neemt zelfs een derde plaats in op de ranglijst voor landbouwexportproducten.

bramen en blauwe bessen
Het bramenseizoen begon in september. De markt voor het fruit is stabiel, wel wordt er geprobeerd om de populariteit wereldwijd te vergroten. De export is gericht op de VS, Europa en China. El Nino trok een wissel op het seizoen, maar er wordt geïnvesteerd in stevigere netten om het fruit te beschermen tegen harde wind. Voor de blauwe bessen is het lastig om te concurreren met Zuid-Amerikaanse landen die in productie komen, maar Mexico heeft een aantal exportbestemmingen die deze landen niet hebben.

Israël: Hoge arbeidskosten, duur fruit
De laatste jaren is de teelt van zachtfruit fors gestegen in Israël en naar verwachting is het einde nog niet in zicht. Enkele regio's zijn geschikt voor de teelt van het zachtfruit, in andere regio's onderzoekt men nieuwe rassen die beter bestemd zijn tegen het klimaat. De teelt is vooral te vinden op de koelere Golan Hoogte, waar de oogst in juni en juli begint.

Historisch gezien is de markt afhankelijk van import en nog altijd is het grootste deel van het zachtfruit op de markt geïmporteerd. Europa en Noord-Amerika zijn de belangrijkste leveranciers van het fruit. De prijzen voor het fruit zijn erg hoog, ondanks de binnenlandse teelt. Oorzaak daarvan ligt in de hoge arbeidskosten en het kleinere volume dat plukkers per dag binnen halen in vergelijking met ander fruit. Favoriet is de aardbei, die een lang seizoen heeft en in tunnels en kassen geteeld wordt. Daarnaast is er ruimte in de markt voor blauwe bessen, frambozen en moerbeien.

Griekenland kijkt naar VAE
Een Griekse exporteur die focust op de markt in de Verenigde Arabische Emiraten vertelt twee rassen te voeren: Fortuna en Camerosa. De eerste variëteit is bestemd voor de Arabische markt en heeft een goed voorkomen. Dit ras is vanaf eind november beschikbaar, het seizoen duurt tot maart/april. Het tweede ras is bestemd voor de Europese markt en smaakvoller. Het Camerosa seizoen begint in december.

Spaans aardbeienareaal stabiel
De totale aanplant van aardbeien dit jaar is in lijn is met de cijfers van vorig jaar (5.800 hectares) met de mogelijkheid dat er maximaal 4 of 5% minder wordt geplant. Het areaal blauwe bessen stijgt wel. Er kan echter nog niet worden berekend wat hiervan de impact is omdat deze planten pas 3 jaar na de aanplant commerciële productie gaan opleveren. Er wordt ook een toename verwacht in de aanplant van frambozen en bramen. Nu kunnen de telers in Huelva de markt een volledig pallet met vier soorten klein fruit leveren: aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen.
Als de weersomstandigheden goed zijn, worden de eerste aardbeien rond kerst geoogst. Vorig jaar zorgden de hoge temperaturen tijdens de herfst ervoor dat de eerste aardbeien al vroeg in december op de markt kwamen.

België schakelt over naar import
De aardbeienprijzen liggen al een tijdje hoog. De aardbeien brengen 5 tot 6 euro op voor 500 gram. Dit heeft te maken met het feit dat de aanvoer een stuk lager ligt dan normaal rond deze periode. Er is momenteel een lage productie in Nederland en België. Egypte en Spanje zijn nog niet op de markt. Volgens een Belgische veiling hebben de kleinere volumes te maken met het feit dat de teelten door het warme weer naar voren zijn geschoven en er is minder spreiding in de planten die actueel in productie zijn.

Aardbeien
De aantallen uit het binnenland nemen af en binnenkort zal de groothandelaar weer Spaanse aardbeien aanbieden. "Meestal starten we half/eind november met de Spaanse. We hebben dan ook nog wel Belgische winterteelt met Sonata en Elsanta, maar die spelen dan een kleinere rol en zijn meestal hoog van prijs," legt een handelaar uit.

Het was een bijzonder jaar in de aardbeien. Het is een raar seizoen geweest. De prijzen en volumes gingen op en neer. Ditmaal leek het weer een nog grotere rol te spelen in de marktsituatie dan andere jaren, vertelt een handelaar.

Blauwe bessen
Een teler vertelt dat dit het eerste jaar is dat hij alle blauwe bessen op de binnenlandse markt kon afzetten. De afgelopen jaren is er nog product naar andere landen gegaan. 'Lokaal' is niet altijd het belangrijkste punt voor de aankopers. "Als sommigen het goedkoper kunnen krijgen, halen ze het wel ergens anders. Uit Polen en Spanje voor de vroege bessen bijvoorbeeld. Wij voelen heel goed dat in die landen flink wordt uitgebreid in blauwe bessen," vertelt de teler. De prijs voor de blauwe bessen is momenteel vooral gebaseerd op de invoer uit Peru en Argentinië. Er is voldoende volume beschikbaar, maar er zijn wel grote verschillen in kwaliteit. De prijs ligt tussen de 1,20 euro en 2 euro per 125 gram.

Bramen en frambozen
Vorige week was er iets overaanbod van bramen. Deze week krabbelden de prijzen weer op tot 2,20 euro voor 125 gram. Voor frambozen nadert het einde van het Nederlands en Belgisch seizoen. De markt schakelt over naar import uit Spanje en Portugal. Een handelaar vertelt dat de kwaliteit van de Spaanse frambozen niet constant is, het Portugese fruit heeft een betere constante aanvoer en houdbaarheid.

Nederland: kasaardbeien duur betaald, Egyptische aanvoer op lege markt
De volumes kasaardbeien uit de doorteelt Elsanta lopen dit jaar eerder en vlotter terug dan voorgaande jaren, door het uitzonderlijk warme septemberweer. De oogst begon bij de meeste telers meer dan twee weken eerder dan gebruikelijk, piekte in week 39 en zal ook uiteindelijk lager uit gaan vallen. De fors hogere prijzen per kilo resulteren deze herfst voor tevredenstellende opbrengsten. Wel zijn er verschillen tussen telers die vroeg of laat geplant hebben. Sinds verleden week zien we aan de klokken in Nederland en België prijzen van ca. € 9,00 tot € 12,00 per kilo voor de hoofdsorteringen, maar ook de fijnere sorteringen worden vrij goed betaald.

Egyptische telers geven aan al vanaf eind deze week mondjesmaat product te kunnen sturen. De teeltomstandigheden zijn dit jaar goed geweest en de eerst geplukte aardbeien zijn een plaatje. De logistieke lijnen zijn de laatste jaren gestroomlijnd, hierdoor is er zichtbare verbetering in de kwaliteit en het uitstalleven. Deze aardbeien komen dit jaar in een nagenoeg lege markt en de verwachtingen zijn hooggespannen.

Italië investeert in teelt
De zachtfruitteelt heeft veel potentie. Een coöperatie investeerde enkele jaren geleden in de teelt van het fruit in het zuiden van Italië. Daarmee moet het binnenlands seizoen verlengt worden en de import afnemen. De projecten zijn te vinden in Calabrië en Sicilië. De focus ligt op frambozen (Vajolet) en bramen (Lochness). Het seizoen van de Siciliaanse bramen duurt van maart tot mei/juni, daarmee is er een kleine overlap met Calabrië.

Frambozen
Twee bedrijven zijn gestart met de frambozenteelt in kassen op 14 hectare. Deze frambozen zijn van november tot augustus op de markt. De kasteelt van de Adelita frambozen heeft veel potentieel, vooral in het zuiden. Er zijn succesvolle tests gedaan in Basilicata, Campania, Calabrië en Sicilië. Deze frambozen worden vermarkt als clubras. De eerste teeltwissel voor de vollegrondsteelt is in mei/juni, voor de teelt op substraat is dat juli/augustus.
Dit jaar wordt er ook getest met de kasteelt van de San Rafael in Terracina, Scanzano Jonico Policoro. Deze variëteit kenmerkt zich door een grote vrucht en lange houdbaarheid. Daarnaast valt de oogst, afhankelijk van de teeltwissel, in Centraal- en Zuid-Italië in twee periodes waarin er weinig aanvoer is: januari tot maart en maart tot mei.

Goji bessen
Na enkele jaren van tests in Calabrië is het de telers gelukt om de teelt van de goji bessen succesvol op te zetten. De bes wordt door verschillende bedrijven in verschillende regio's geteeld. Er is veel vraag naar de verse bessen. Vorig seizoen hebben de retailers succesvolle tests gedaan met de verse bessen. Een teler vertelt dat er nog wel enige promotie nodig is om de consument in Europa te overtuigen dat de bessen niet alleen in gedroogde vorm beschikbaar zijn.

Blauwe bessen
Volgens een teler moet de sector meer inzetten op de teelt van bessen omdat Italië een voordeel heeft. Het land is tussen juni en juli alleen op de markt. In de overige maanden is er import van overzee of uit Europa. Van de ruimte die deze periode biedt, moet meer gebruik gemaakt worden. De consumptie van de bessen stijgt, dat biedt kansen.

Aardbeien
De Marisol variëteit doet het goed in Italië en daarbuiten. Het ras voldoet aan de verwachtingen. de kwaliteit van de aardbeien die nu op de markt zijn is goed en de prijzen zijn aantrekkelijk. De herfst is voor Verona een interessante periode. De vraag naar aardbeien is er jaarrond. Een van de najaarsrassen is Eva, deze wordt geflankeerd door nieuwere rassen als Garda. De herfst oogst begint 35 tot 40 dagen na planten (20-25 augustus) en duurt dan 20 tot 25 dagen. Van dezelfde planten wordt ook in het voorjaar geoogst tussen april en mei. De opbrengst in de herfst is lager, maar de prijzen zijn aantrekkelijk.

Hoge prijzen in Frankrijk

De seizoenen in de Franse regio's Rhône Alpen en Val de Loire naderen hun einde. De prijzen voor de aardbeien van de Charlotte variëteit liggen tussen de 5,80 en 6 euro per 500 gram. Frambozen brengen bijna het dubbele op voor de helft van het gewicht. De prijs voor 125 gram ligt op 12 euro, voor losse frambozen uit Roussillon is dat 6 euro.

Denen betalen voor Deense aardbeien

De retail zette zoveel druk op de prijzen dat telers niet konden blijven bestaan, daardoor is de zachtfruitteelt in handen van enkele grote bedrijven, zo schetst een handelaar de situatie. De telers die over gebleven zijn hebben een voordeel: doordat er weinig aanbod is kunnen ze de prijzen hoog houden. De Deense consument wil Deens product en is bereid daarvoor in de buidel te tasten. Dat is vooral het geval voor aardbeien. De piek van het seizoen is maar drie weken.
Het grootste deel van de teelt is in de vollegrond, daarnaast is er een klein areaal kasteelt waarvan het seizoen tot ongeveer oktober duurt. Voor de vollegrondsteelt piekt het seizoen in juni tot augustus.

Op dit moment is er een gat in de aanvoer van aardbeien. De import is momenteel uit Nederland tot de seizoenen in Spanje en Italië beginnen. Het Italiaanse seizoen begint in week 48, het Spaanse seizoen begint enkele weken later. In aanloop naar het nieuwe jaar stijgt de vraag naar de aardbeien en bereikt twee weken voor de jaarwisseling een piek. Dan liggen de prijzen nog hoger dan in de zomermaanden. Voor week 48 liggen de prijzen voor Siciliaanse aardbeien op zo'n 20 euro voor 2,5 kilo.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat papaja centraal.