Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pasec ziet groeikansen in de tweedehandsmarkt

Productie houten paloxen flink gedaald

Tholen - "Elke zomer maken wij paloxen (kuubskisten) voor de fruittelers. Dit is een tijdelijke business, omdat die ook maar een paar maanden van het jaar intensief worden gebruikt. We merken dat de productie in de afgelopen jaren gedaald is. Tien jaar geleden maakten we pakweg 15.000 kisten per jaar en nu is dat nog tussen de 8 en 10.000 kisten. Vooral vanaf 2014 zit er een flinke daling in de vraag vanwege de Russische boycot", vertelt Jens Cocquet, accountmanager van Pasec NV, onderdeel van Pooling Partners. Pooling Partners is marktleider in Europa op het gebied van geïntegreerde, full-service poolingdiensten en productie van houten pallets en kisten.

Het Nederlandse familiebedrijf biedt drie soorten poolingnetwerken, IPP Logipal, PAKi Logistics en PRS Return System. Klik hier om meer over deze netwerken te lezen.



Hub
Onder de Faber Halbertsma Group/Pooling Partners vallen verschillende Europese productiebedrijven, waaronder het Belgische Pasec, een organisatie die in 1986 bij de groep kwam. "Elke vestiging heeft haar eigen specialiteit. Pasec is het grootste en modernste bedrijf in de Benelux op vlak van houten verpakkingen. Onze 140 werknemers produceren jaarlijks meer dan 3,5 miljoen pallets, kisten, kratten en kabeltrommels. We leveren zowel nieuwe als tweedehands producten. Het hout dat we inkopen komt uit economisch verantwoorde bosbouw. Voor elke boom die wij gebruiken worden meerdere nieuwe bomen geplant. Tevens zijn wij een reparatie-'hub' in de Benelux en verzamelen, sorteren, herstellen en leveren deze pallets uit", legt Bruno Deracourt, general manager uit. "De producten die we aan de fruitsector leveren is een klein onderdeel van al onze activiteiten. Wij blijven onze activiteiten spreiden over meerdere branches, zodat we risico's uitsluiten. De fruitsector heeft het vaak moeilijk en is van veel zaken afhankelijk. Gelukkig heeft dit geen directe invloed op onze bedrijfsvoering."

Geen groei bij fruitteelt
Volgens Jens is de Russische boycot niet de enige reden van de daling in vraag. "Fruittelers geven ook aan dat voornamelijk de concurrentie in de appelen is toegenomen. Daarnaast staan ze financieel onder druk. Er spelen zaken waar we geen invloed op hebben. We verwachten niet dat deze markt nog hard gaat groeien in de komende jaren. Daarnaast is er ook concurrentie voor ons, er wordt goedkoop geproduceerd in andere landen en er zijn natuurlijk ook steeds meer kunststof paloxen." Een andere leverancier van de groep die landbouwkisten levert is Naus Kisten en Pallets BV. "Wij leveren met name aan de fruitsector en zij aan de agrarische sector, waaronder aardappelen en groentetelers."

Groei in tweedehandsmarkt
Bruno verwacht de komende jaren een groei bij Pasec in de verschillende onderdelen waarin ze gespecialiseerd zijn. "Zowel in palletten en kisten rekenen we op een groei. Daarnaast denken we dat de grootste vraag te zien zal zijn in het onderdeel 'reparatie', ofwel de tweedehandsmarkt. Steeds meer klanten kiezen voor een reparatie in plaats van nieuwe producten in verband met kostenbeheersing. Hier gaan we ons ook verder in specialiseren."

Voor meer informatie:
Pasec N.V.
Bruno Deracourt
Jens Cocquet
Industrieweg 19
B-2390 MALLE - Belgium
T +32(0)3 312 97 05
M +32 (0)478 053 497
www.poolingpartners.com