Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt peren

Na China is Europa de grootste producent van peren. Voor het seizoen 2016/2017 staat de geraamde productie binnen de EU op 2,3 miljoen ton, dat is een daling van 8 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Met uitzondering van Nederland wordt in de grootste perenlanden een daling verwacht in de dubbele cijfers. Dat geldt voor Italië, België en Spanje. Nederland tekent voor groei.

Zo'n 40 procent van de totale productie in Europa is Conference. Die perenteelt is vooral in België en Nederland te vinden, daarnaast is er een kleine teelt in Spanje. Andere populaire rassen zijn Abate Fetel, William Bon Crétien/Bartlett en Rocha. De gesloten Russische grens lijkt de perensector minder parten te spelen dan in 2014. Toen werd nog bijna 60.000 ton van de markt genomen volgens cijfers van USDA, dit jaar verwacht de Amerikaanse instelling dat 5.500 ton uit de markt genomen zal worden.



Italië marktleider binnen Europa

De perenproductie staat voor Italië, marktleider binnen de EU, op 678.000 ton. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van 2015/2016 en 9 procent onder het driejarig gemiddelde. Het grootste deel van de teelt is te vinden in de noordelijke regio Emilia-Romagna. Die regio verwacht een oogst van 448.396 ton, een daling van 13 procent. Veneto raamt een oogst van 77.531 ton, 10 procent lager. Verona rapporteert mooie volumes, hoewel de Abate-oogst iets lager uitvalt dan vorig jaar.
Die daling is te zien voor alle rassen. De Abate Fetel is de meest geteelde peer. Het areaal staat onder druk. Telers stappen over op de lucratievere teelt van steenfruit.

In de afgelopen jaren is de vraag naar peren onder Italiaanse consumenten met 24 procent gestegen. In de eerste helft van dit jaar steeg de vraag met 7 procent. De binnenlandse markt is nog altijd de belangrijkste afzetmarkt voor de peren. Onlangs is een grote campagne gestart om de peer te promoten.

Italië importeert jaarlijks iets meer als 100.000 ton peren, dat volume daalt gestaag. Vorig jaar werd 11 procent minder ingevoerd dan in 2014. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het volume met 5 procent. Het is vooral de invoer van het zuidelijk halfrond die onder druk staat. Import uit andere Europese landen, waaronder Spanje, Nederland, Frankrijk en Portugal, stijgt licht. De Spaanse en Franse zomerperen zijn tussen juli en september aan de markt. in de maanden die volgen, komen de Nederlandse en Spaanse Conference peren aan de markt. Daarnaast arriveren de Portugese Rocha-peren.

De export van de Italiaanse peren is vooral bestemd voor de Europese markt, die zo'n 90 procent van de export opneemt. Buiten de EU is Zwitserland de belangrijkste afzetmarkt. Recent zijn er enkele nieuwe markten toegevoegd, waaronder Libië, Israël en Saoedi-Arabië.

Nederland profiteert van schade België

In Nederland wordt een kleine stijging verwacht naar 343.200 ton. Dat is 3 procent boven het driejarig gemiddelde. De impact van het grotere areaal wordt gedeeltelijk teniet gedaan door de lagere opbrengst. Handelaren zijn positiever gestemd dit seizoen. Het marktbeeld komt overeen met de appelmarkt. De export naar Verenigd Koninkrijk, Duitsland en nieuwe markten verloopt voorspoedig. Conference peren brengen tussen de 50 en 65 cent op. Daarbij noteren vooral de kleine maten een stuk hogere prijs dan vorig seizoen. In de afgelopen weken zag de markt de vraag naar de peren stijgen ten opzichte van vorig jaar. De hoge brixwaarden spelen hierbij een rol. Daarnaast profiteert Nederland van de hagelschade in buurland België.



Belgische peren geraakt door hagel

Naar verwachting daalt de productie met 10 procent dit jaar. Daarmee valt de oogst 6 procent lager uit dan het driejarig gemiddelde. Lage temperaturen en veel regen in het voorjaar resulteren in een lagere oogst. Daarnaast werden in juni een aantal perenboomgaarden door een hagelbui getroffen, die de oogst beschadigden.

De prijzen waren in het begin van het seizoen laag, maar nog altijd beter dan de appelprijzen. Momenteel zijn de prijzen stabiel. De komende drie jaar zullen Nederland en België opnieuw de Conference peren promoten op de Duitse markt. Deze actie wordt ondersteund door de Europese Unie. Een handelaar betoogt: "De belangrijkste peer in Duitsland is momenteel de Abate Fetel en wij willen graag dat de Conference ook in de schappen komt te liggen. Opvallend is dat de consument bij appelen kan kiezen uit enorm veel soorten en dat er voor peren niet eens een assortiment is. Er moet meer variatie komen in het perenschap. Een peer wordt in Duitsland veel gezien als een fruitsoort voor oudere mensen, dus we focussen ons veel op jongeren en families. Er is een enorm potentieel en niet alleen voor Conference. Het merendeel van de promoties worden gedaan in Nordrhein-Westfalen, maar we breiden dit jaarlijks ook uit naar andere Bundeslanden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we heel Duitsland bereiken met onze Conference. We zoeken partners die deze peren voor lange termijn in de schappen willen."

Volgens hem is Duitsland geen 'oplossing' voor het Rusland-probleem. "Rusland nam een ontzettend groot volume af, dat haal je nog lang niet in Duitsland. Het is goed om met elkaar te richten op meerdere landen. De perensector heeft nu geleerd dat we niet op één paard moeten wedden." Hij ziet dat Duitsland echt de promotie nodig heeft op lange termijn. "Andere Europese landen pikken bepaalde nieuwigheden snel op, maar Duitsland is veel conservatiever. Als je daar iets nieuws introduceert, duurt het lang voordat het geaccepteerd is."

Portugese Rocha hersteld

Vorig jaar viel de oogst kleiner uit, maar was de maatvoering normaal. Dit jaar is er wederom een kleine oogst, maar dit jaar vallen de maten ook kleiner uit. De oorzaak daarvan is het weer. Het koele voorjaar pakte negatief uit voor de peren. De oogst begon later. De prijzen zijn wel normaal, maar doordat de kleine maten sowieso minder opleveren, daalt de omzet van de telers. Volgens een teler is de kwaliteit van het fruit wel goed, waardoor er wel afzet gevonden kan worden voor het fruit.

Spaanse oogst op dieptepunt

De oogst bereikt dit jaar een dieptepunt te bereiken op 306.760 ton, dat is een daling van 42.650 ton. De productie komt daarmee 19 procent onder het driejarig gemiddelde uit door de lagere opbrengst. Slecht weer in het voorjaar in Catalonië en Aragon resulteerden in een slechte setting van het fruit. Daarnaast werd de teelt in de laatste maand voor de oogst getroffen door hagel. De teelt voor alle variëteiten valt lager uit. In de komende jaren zal de dalende trend van het areaal naar verwachting doorzetten. Perentelers stappen over op de teelt van steenfruit, die winstgevender is.

Wisselende resultaten Frankrijk

De Franse regering raamt de oogst dit jaar 7 procent lager dan vorig jaar op 130.000 ton. De warme septembermaand speelt de handel parten, maar de prijzen blijven door het kleine aanbod vooralsnog stabiel. In de Provence-Alpes-Côte d'Azur resulteerde de hete zomer in een kleinere oogst. De oogst in Languedoc-Roussillon daalde met 9 procent door vorst en hevige regen. In Pays de Loire begon de oogst een week later. Het areaal staat onder druk, zeker voor de Williams peren.
De oogst van de Comice in Aquitanië viel 4 procent hoger uit dan vorig jaar. In Centre valt de oogst juist 3 procent lager uit door het koude weer en overstromingen in het voorjaar.

Na een trage start van het seizoen steeg de vraag in augustus. De prijzen voor de zomerperen (Guyots) lagen 30 procent hoger dan vorig jaar en komt 22 procent boven het meerjarig gemiddelde uit. Die hoge prijs is het gevolg van een kleinere productie en een goede vraag.

De hoge temperatuur in september betekent dat de vraag ook moest opboksen tegen de vraag naar zomerfruit. Het kleine aanbod Williams resulteerde in een prijs 22 procent boven het meerjarig gemiddelde. De prijzen voor de eerste herfstperen bleef stabieler. De prijs lag 3 procent boven het meerjarig gemiddelde.

Rusland investeert in teelt
Peren behoren tot de meest favoriete fruitsoorten onder Russische consumenten, dat betoogt een grote retailer. De verkoop van de peer is dan ook jaarrond stabiel. De piek voor het seizoen ligt in het begin van het voorjaar, als de aanvoer van het zuidelijk halfrond aan de markt komt. De belangrijkste variëteiten in die periode zijn de Vermont en Packham.

Voordat het Kremlin de grenzen sloot voor Europese peren, waren Nederland en België de belangrijkste leverancier van peren. Op dit moment heeft Servië een belangrijke positie veroverd in de periode januari tot april. Daarna volgt de aanvoer uit Zuid-Afrika, Argentinië en Chili, die van april tot en met september aan de markt zijn.

Ondanks vorstschade in het voorjaar zijn er geen problemen met de aanvoer uit Servië. De prijzen liggen op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. De groene rassen zijn de meest favoriete rassen onder Russische consumenten. Sinds de boycot in 2014 is er fors geïnvesteerd in de perenteelt. Ondanks die investeringen en uitbreidingen van het areaal is de productie nog onvoldoende om import overbodig te maken.



Israëlische oogst valt mee

De oogst is zo goed als binnen. Telers zijn tevreden met de oogst, die dit jaar uitkomt rond het gemiddelde. Er waren vroeg in het seizoen zorgen dat de oogst lager zou uitvallen door slecht weer. Naar verwachting komt de oogst uit rond de 40.000 ton, die allemaal op de binnenlandse markt gebracht worden. Het grootste deel van de peren wordt in opslag gelegd en gedurende het jaar vermarkt. De meeste perenbomen zijn te vinden op de Golan Hoogte en Upper Galilea, waar 80 procent van de peren wordt geoogst. Afgelopen winter was het uitzonderlijk droog, met minder dan 60 procent van de gemiddelde regenval. Daarnaast werd de regio getroffen door verschillende hittegolven in het voorjaar. Dat resulteerde in een lage ramingen, waardoor de prijzen vroeg in het seizoen hoog uitvielen. Op dit moment zijn de prijzen stabiel op 2,40 euro per kilo. Dat is aan de hoge kant, maar nog binnen de normale bandbreedte van 1,50 euro en 2,50 euro per kilo. Er zal een klein volume geïmporteerd worden dit seizoen. De populairste rassen zijn de Spadona en Cosia. Daarnaast wordt er geëxperimenteerd met de Canadese Harrow.

Amerika maakt zich op voor winterseizoen

De perensector in het noordwesten van de VS rapporteert een oogst van 18 miljoen boxen. Dat is vergelijkbaar met de oogst vorig jaar. De oogst is inmiddels binnen, de peren liggen in opslag. De handel maakt zich op voor de winterperen, waarvan D'Anjou de grootste is. Handelaren zijn positief over het komende seizoen en verwachten dat het seizoen duurt tot het voorjaar en wellicht de vroege zomer. De markt maakt zich op voor een piekperiode in aanloop naar de feestdagen, maar daarvoor is promotie wel belangrijk. Met die campagnes moet de peer steeds opnieuw in het blikveld van de consument komen. Daarnaast moeten de campagnes duidelijkheid geven over gebruik van de peren, bijvoorbeeld door recepten, en de rijpheid van de peren.

De seizoenen spelen een rol in de vraag. Nu de zomerperen het veld ruimen en de winterperen aan de markt komen, zijn het D'Anjou, Bosc en andere rode peren die het goed doen.

Perenteelt Brazilië kostbaar

Ongunstig weer liet de oogst dalen met 21 procent naar 15.000 ton. De perenteelt in Brazilië is klein, daarom is de markt afhankelijk van import. Het kleine areaal is te vinden Rio Grande do Sol, Santa Catarina, Parana, Sao Paulo en Minas Gerais. Het fruit wordt vooral op de lokale markt verkocht en dan met name in de kleine steden. Een klein volume wordt op de groothandelsmarkt gebracht. Ten opzichte van andere gewassen is de perenteelt een kostbare onderneming, dat trekt geen nieuwe telers aan. De import daalde vorig jaar met 14 procent naar 179.306 ton tegen 208.346 ton een jaar eerder. De Verenigde Staten zijn een belangrijke leverancier van de peren.

India importmarkt
De Indiase perenmarkt is een echte importmarkt. Belangrijke leveranciers zijn China, België, Italië, Zuid-Afrika en de VS. De kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse en Belgische appelen is goed, vertelt een handelaar. Met de Chinese peren waren wel wat kwaliteitsproblemen. China is echter jaarrond aan de markt en is veruit de grootste leverancier. Het gaat dan om rassen als Ya, Shandong en Nashi. De vraag is redelijk hoog. Een importeur vertelt wekelijks 3 tot 4 containers in te voeren, de prijzen zijn stabiel. Uitdaging is wel de temperatuur tijdens transport, vervolgt de handelaar. Dat betekent dat de peren soms te rijp arriveren in India.


Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat zachtfruit centraal.