Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verzet onder vluchtelingen tegen herplaatsing

Nog honderden vluchtelingen in Calais ondanks ontruiming

Honderden vluchtelingen zijn ondanks de ontruiming achtergebleven in het kamp bij het Franse Calais. Onder de achterblijvers zijn ruim tweehonderd kinderen die geen slaapplaats hebben, meldt de BBC donderdagochtend. Woensdag meldden de Franse autoriteiten dat de ontmanteling van het kamp was voltooid en dat alle vluchtelingen waren vertrokken. Volgens de Britse omroep is de stemming in het kamp wanhopig. Er zijn na de ontruiming geen plekken meer om te schuilen en te slapen. De ontruiming werd versneld nadat er in het kamp meerdere branden ontstonden.



Sinds maandag zijn er ruim 5.600 vluchtelingen naar opvangcentra elders in Frankrijk vervoerd. Ruim 1.500 alleen reizende kinderen verblijven sinds deze week tijdelijk in containerwoningen nabij het kamp.

Verstoppen
De Franse autoriteiten waren al bezorgd dat een deel van de vluchtelingen niet zou meewerken aan de herplaatsing. Bij gedeeltelijke ontruimingen in het verleden verstopten migranten zich in de omgeving om later weer een nieuw kamp te beginnen. Zij hopen alsnog de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Calais ligt in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel.

Vluchtelingen, die nu nog naar Calais reizen, worden niet meer geregistreerd en naar officiƫle opvangcentra gebracht. De stad en het departement Pas-de-Calais waren verantwoordelijk voor het vervoer en doorverwijzing van de 6000 bewoners van het grote kamp. Dat proces is echter afgesloten.

"Het is niet de rol van Calais om de migranten van heel Europa op te vangen", aldus donderdag Fabienne Buccio, de prefect van het departement. Deze mensen wordt gevraagd "zich te verspreiden."

Jungle
'De jungle van Calais' is berucht vanwege de slechte omstandigheden en migranten, die via vrachtwagens proberen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het kamp ligt in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel. Sinds september wordt een muur langs de hoofdweg richting de tunnel gebouwd, die migranten moet weren van het wegdek. De autoriteiten zijn bezig de restanten van het kamp op te ruimen. Buccio verwacht dat die klus maandag is geklaard.

Bron: NU.nl
Publicatiedatum: