Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

Dat de Chinese oogst dit jaar tegenviel, kwam de telers in andere landen goed uit. China is goed voor 70 procent van de wereld, dus als dat land een tegenvaller van 15 procent incasseert, is dat merkbaar. China heeft de helft van de wereldwijde knoflookmarkt in handen. Het land kampte met een koude winter, wat de oogst decimeerde. Door dit tekort in China liggen er kansen op de wereldmarkt voor andere landen. Het is echter niet alleen in China waar de oogst lager uitvalt, ook in Frankrijk werd minder geoogst. Spanje en India zijn de grootste profiteurs van deze situatie. De prijzen zijn hoog, de vraag ook en de export neemt toe. Netto importeurs, zoals Nederland en Zuid-Afrika, kunnen alleen maar de ontwikkelingen op de wereldmarkt volgen.



Speculatie en kou in China

Vorig jaar boekten de Chinese exporteurs een record prijs: 20% hoger dan een jaar eerder. Als gevolg daarvan werd er dit jaar 8 tot 10% meer aangeplant. Die grotere aanplant vertolkt zich echter niet in een groter volume. Koud weer speelde de telers parten, waardoor de oogst dit jaar 10 tot 20% lager uitvalt.

In mei werd in China de eerste knoflook geoogst in de provincie Henan, Noord-China. Deze vroege variëteit is qua maatstelling altijd wat kleiner dan de late variëteit die in de provincie Shandong wordt geoogst. Deze laatste provincie is wat betreft de productie van knoflook erg geliefd. De maatvoering in de provincie Shandong valt echter tegen door de lage temperatuur in november vorig jaar. Deze regio incasseert de grootste verliezen.

Daarnaast is de vraag op de interne markt sterk en hebben speculanten een deel van de markt in handen. Deze handelaren kopen de knoflook op en plaatsen die in opslag. Er worden slechts kleine volume aangeboden, waardoor de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden. De prijs ligt momenteel stabiel tussen de 2.200 en 2.800 dollar per ton, afhankelijk van maat en verpakking.

Streeft India China voorbij?

De export is dit jaar drie keer groter dan vorig jaar, vertelt een exporteur. Dankzij de gedeeltelijk mislukte oogst in China ziet India de vraag op de wereldmarkt toenemen. Exporteurs krijgen aanvragen uit Europa, maar ook Chinese handelaren wenden zich tot de Indiase exporteurs. Als gevolg van de goede vraag zijn de prijzen verdubbeld. Kleine exporteurs exporteren dagelijks zo'n 50 ton knoflook en dat zal alleen maar meer worden. Koeweit, Bahrein, Jordanië en andere Golfstaten vragen steeds vaker om Indiase knoflook. Daarnaast zijn Duitsland, Italië en Japan grote exportmarkten. De piek van het Indiase seizoen ligt tussen februari en april. De vraag piekt tussen mei en juli. Op dit moment wordt de knoflook uit de opslag vermarkt. De paniek bij enkele grote importeurs wereldwijd resulteert in stijgende prijzen.

Te weinig arbeiders in Californië

De knoflookmarkt in de Verenigde Staten is goed dit seizoen, mede dankzij het Chinese tekort. Het land staat achtste op de wereldranglijst. Het grootste deel van de teelt is te vinden in Californië, waar 90 procent van de Amerikaanse knoflook geteeld wordt. De oogst viel dit jaar echter lager uit, waardoor de Amerikaanse markt met een tekort zit, wat positief uitpakt voor de handelaren. Wel hebben telers in Californië moeite om voldoende arbeiders aan te trekken die de oogst willen binnenhalen. Vorig jaar werd in november nog geoogst door een tekort aan mankracht. Een Amerikaanse handelaar vertelt dat de prijzen nog goed zullen blijven tot de nieuwe oogst op de markt komt in juni 2017. "Overal is de aanvoer krap," verklaart de handelaar.

Zuid-Afrika verkiest Spaanse knoflook

Het Afrikaanse land heeft een beperkte teelt van zo'n 2.500 ton per jaar. daarnaast importeert het land zo'n 3.500 ton op jaarbasis, waardoor de prijsstelling door de wereldmarkt bepaald wordt. Spanje is de grootste leverancier van knoflook, gevolgd door China. De Zuid-Afrikaanse regering beschermt de binnenlandse teelt met verschillende maatregelen. Zo mag de importknoflook niet gebruikt worden als plantmateriaal en worden er hoge importheffingen geïnd. De vraag groeit gemiddeld elk jaar met 6%. Ondanks de kleine productie kan het land nog 1.000 ton per jaar exporteren, voornamelijk naar buurlanden. De export bestaat zowel uit binnenlands product als re-export.

Botswana vraag Nigeriaanse knoflook

Een gezant van Botswana in Nigeria riep de Nigeriaanse regering op om de export van een aantal landbouwproducten, waaronder knoflook, op te pakken. Volgens de gezant kan het land de export van deze producten uitbouwen en is er momenteel geen handel van die producten tussen de landen.

Spanje profiteert van Chinees tekort

De afzet van de knoflook gaat dit jaar erg hard, vertelt een handelaar. De voorgaande twee seizoenen lieten ook een opwaartse trend zien. Daarnaast kon het land profiteren van de lagere export van China. "We konden daardoor op markten komen waar het eerder erg moeilijk was om onze knoflook te introduceren. Dit gold vooral voor Azië, Afrika en Zuid-Amerika," aldus een Spaanse exporteur.

Griekse prijzen onstabiel door speculatie

De prijzen voor Griekse knoflook zijn nog altijd laag doordat handelaren speculeren. Naar verwachting zal de prijs stabiliseren als de Chinese knoflook volgende maand op de markt komt. Op dit moment is er nog weinig import en is de vraag laag, maar ook dat gaat veranderen in de komende maand, zo verwacht een handelaar. Rond de kerstdagen kan de prijs verdriedubbeld zijn, zo is de verwachting. De prijs voor Chinese knoflook is gestegen van 2,60 dollar per kilo naar 2,80 euro per kilo. Griekse importeurs kijken ook naar Egypte voor de aanvoer van knoflook, daarnaast is er import uit Spanje. Ook wordt er knoflook uitgevoerd naar landen in de regio, zoals Hongarije en Bulgarije.

Frankrijk oogst minder

In juli wordt de knoflook geoogst. Het grootste deel van de oogst blijft op de binnenlandse markt. Er is nauwelijks export. Dit jaar valt de oogst echter tegen en is er een kleiner volume van de velden gehaald. In een normaal seizoen wordt er gemiddeld 7 ton per hectare geoogst, dit jaar kwam de oogst uit op gemiddeld 5 ton per hectare. De oorzaak is de hevige regen in april en mei. Als gevolg van de lagere aanvoer zijn de prijzen erg hoog.

Nederland verkiest Chinese knoflook

De Nederlandse knoflookimport is grotendeels afhankelijk van China. Het land is wereldwijd de grootste leverancier en domineert al jaren de prijzen. Enkele landen zoals Spanje, Hongarije, Slowakije profiteren weliswaar in een schaarse markt met lokale productie maar lopen grote risico's in een verzadigde markt. De kwaliteit van China is erg hoog en in het bijzonder geroemd om de witte kleurstelling.

Israëlische telers lijden onder import

De teelt is vooral gericht op de binnenlandse markt, die jaarrond een stabiele vraag heeft. Dankzij het klimaat kan de knoflook in alle landbouwgebieden van Israël verbouwd worden. De knoflook wordt vaak gebruikt als een rotatie gewas, wat een robuuste aanvoer verzekerde in de afgelopen jaren. Ondanks de stabiele situatie op de markt schommelen de prijzen aanzienlijk onder invloed van import. Deze import komt voornamelijk uit China. Momenteel liggen de prijzen rond de 6,60 euro per kilo, maar de bandbreedte waarbinnen de prijzen bewegen ligt tussen de 3,50 euro en 9,50 euro per kilo. Lokale telers klagen dat door de supermarkten hogere prijzen gerekend worden voor de importknoflook vanwege een vermeende betere kwaliteit. Volgens de telers is dat echter onzin en is er geen concreet verschil tussen de Israëlische en de importknoflook. Een promotiecampagne moet de Israëliërs aansporen om binnenlands product te kopen. Op die manier moet de opbrengst voor de telers verbeteren. Op de wereldmarkt liggen er kansen voor nicheproducten, zoals de biologische knoflook. Die kan geëxporteerd worden naar de VS en Canada.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat grapefruit centraal.