Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noodkreet fruittelers Sint-Truiden

"Politiekers geef ons Rusland terug"

Europa heeft de boycot van Rusland deze week verlengd. Voor fruittelers (voor de landbouw in het algemeen) zijn de consequenties moordend. Deze beslissingen zijn dan ook niet langer aanvaardbaar. Zoals een teler verwoordde: "Onze appelen en peren zijn de wapens tegen Rusland maar deze wapens worden niet gefinancierd!"

De meerderheid van Europese leiders is zich blijkbaar niet terdege bewust van de impact van deze maatregelen. Fruittelers en landbouwers maar ook toeleveranciers en veilingen zijn zwaar gedupeerd. Dankzij overbruggingskredieten werd overleven mogelijk maar een 3de seizoen zonder loon zal voor een groot aantal bedrijven de doodsteek betekenen. Onze veilingen en onze exporteurs hebben zware inspanningen gedaan om de Russische markt (die zeer groot is) te veroveren. Belgische appelen en peren waren ondertussen zeer geliefd bij de Russische bevolking. Door een politiek conflict werden deze handelsrelatie op 24 uren volledig stop gezet. Er werd uiteraard gewerkt aan het aanboren van nieuwe markten maar dit vergt tijd en zal op korte termijn geen soelaas bieden. Steunmaatregelen moeten in verhouding zijn en mogen niet enkel onze "plukperiode" bekostigen", vervolgt de teler.



Als schepen van landbouw en Europees parlementslid bereikte Hilde Vautmans woensdagavond een paar honderd fruittelers die debatteerden over de crisis. Veerle Heeren, CD&V burgemeester van de grootste fruitregio van België en federaal parlementslid engageert zich om dit dossier te ondersteunen en ook Ludwig Vandenhove, spa-groen gedeputeerde van de provincie Limburg en voormalig burgemeester van Sint-Truiden, geeft zijn volledige medewerking om – over alle politieke partijgrenzen heen- ervoor te zorgen dat de Belgische Fruitteelt mogelijk een toekomst heeft.




Klik hier voor de Facebookpagina 'Politiekers geef ons Rusland terug'.