Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt knoflook

Speculaties over de Chinese voorraden en de schade aan de oogst bepalen de knoflookmarkt. Komen de ergste verwachtingen uit, dan kan de prijs nog wel eens verder oplopen. Maar er gaan ook geruchten dat de schade meevalt. In combinatie met hoge voorraden kan dat tot forse prijsdalingen leiden. De komende weken, als de Chinese oogst begint, moeten meer duidelijkheid geven. In Europa staat het seizoen ook voor de deur. In de komende weken begint de oogst in Oekraïne, Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk. Vooral Spanje weet een steeds groter marktaandeel in Europa te veroveren.



China domineert wereldmarkt

De nieuwe oogsts staat voor de deur. Volgende week start de eerste regio, later volgen de andere. Vanaf juni wordt de nieuwe knoflook geoogst in bijvoorbeeld Shandong Province. Normaal is er nog oude knoflook beschikbaar als de nieuwe oogst begint. Dit jaar is dat anders en wacht men op de nieuwe oogst. Daarnaast wordt er in de markt hevig gespeculeerd om de markt omhoog te praten. Uitgaande van deze geruchten komt er een dure periode aan voor de knoflookmarkt. Oorzaak ligt in de verliezen door de kou in de afgelopen maanden. De cijfers spreken over forse verliezen, maar zekerheid is er eigenlijk niet.

In Shandong is het de afgelopen paar maanden behoorlijk koud geweest voor de tijd van het jaar waardoor ongeveer 10% tot 20% van de aanplanting de strenge kou niet heeft overleefd. Henan verwacht een kleinere oogst: de helft van vorig jaar. De maten zijn heel klein en veel van de knoflook uit deze provincie is bestemd voor de binnenlandse markt. Jinxiang is een grote knoflookprovincie. Hier worden verliezen tot 20% verwacht. In Laiwu zou zelfs 40% minder zijn. Naar verwachting zullen door deze verliezen de prijzen oplopen. Als blijkt dat er te veel gespeculeerd is, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de markt.

De prijzen voor de Chinese knoflook zijn dit seizoen hoog. Andere cijfers spreken over een totaal verlies van 20% tot 25%. Die verwachting kwam vlak voor het Chinese Nieuwjaar naar buiten en deed de prijzen in februari flink stijgen. Exporteurs begonnen te speculeren dat een kleine oogst hogere prijzen betekende later in het seizoen.

Op dit moment lijkt de schade echter mee te vallen. De regering van de provincie Jinxiang presenteerde onlangs een rapport dat slechts 2% van de oogst verloren gegaan is. Daarnaast is er nog altijd veel 'oude' knoflook op voorraad. Daarom worden prijsdalingen verwacht als de nieuwe oogst op de markt komt.

Goede vraag Egyptische knoflook
De Egyptische exporteurs hebben de directe export naar Griekenland en Tsjechië opgepakt. Voorheen liep die route vaak via Nederland. Dit seizoen is er veel vraag naar de Egyptische knoflook, mede doordat de Chinese knoflook duur is en van de Spaanse de kwaliteit minder is, vertelt een handelaar. Rusland en de Arabische landen importeren veel knoflook uit het Noord-Afrikaanse land.
De piek in het seizoen voor de gedroogde knoflook valt in maart en duurt tot 30 juni. Vanaf juli geldt er een extra heffing van 9,6% voor export naar de EU. Begin juni is altijd een uitdaging omdat Mexico, China en Spanje dan ook aan de markt komen.

Oekraïense knoflook gewild

Een milde winter werd gevolgd door een regenachtige lente. Hoewel het nog te vroeg is om een goede raming te geven, wordt een goede oogst verwacht. Een Oekraïens bedrijf vertelt dit jaar rond de 300 ton knoflook te oogsten: een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar. Het grootste deel van dit volume is bestemd voor de Oekraïense supermarkten. Daarnaast was er export naar Rusland, maar door de huidige politieke situatie ligt die handel stil. Door de devaluatie van de Oekraïense munt en de stijgende prijs voor Chinese knoflook, is de binnenlandse knoflook gewild. Op dit moment kan de binnenlandse teelt de vraag niet voorzien en wordt 70% van de knoflook geïmporteerd uit China. Dat komt neer op 4.000 tot 5.000 ton.

Spanje belangrijker in Europa

Binnen Europa krijgt de Spaanse knoflook een steeds dominantere positie. Voor komend seizoen worden goede opbrengsten en grote maten verwacht. Er wordt gesproken over 20% meer. Onder andere Brazilië is geïnteresseerd in de Europese knoflook, maar de weersomstandigheden zullen invloed hebben op de markt. Normaal worden in Andalusië, de eerste regio, in deze tijd van het jaar temperaturen rond de 25 °C gemeten. Dit jaar komt het kwik niet boven de 20. De regen heeft de oogst met 10 tot 15 dagen vertraagd. Er zijn nog geen berichten over verliezen of lagere kwaliteit. De eerste oogst zal in de eerste of tweede week van juni verhandeld worden. De prijzen zijn redelijk en stabiel in de afgelopen maanden ondanks dat de vraag inzakte in begin mei. Aangezien de voorraden klein zijn, levert dat geen problemen op. Het areaal is dit jaar iets groter. Er wordt een goede markt verwacht omdat de oude voorraden op zijn. Hierdoor zal de grotere aanvoer geen problemen opleveren.
Spanje exporteert vooral binnen de EU. Ook buiten de Unie is de Spaanse knoflook te vinden. Er is export naar onder andere de VS, Canada, Brazilië en nieuwe markten als Australië en Japan. Daarnaast wordt er geïmporteerd uit Argentinië, Chili en Mexico.

Frankrijk wacht op start seizoen

De knoflookoogst laat nog even op zich wachten. Daarom is er momenteel alleen importknoflook beschikbaar. Vanaf juli is de eerste gedroogde knoflook van Franse telers beschikbaar. Tot die tijd wordt er geïmporteerd uit Argentinië en Mexico. De eerste levert de witte knoflook, de laatste vooral de paarse. Op dit moment piekt de kwaliteit van de paarse knoflook uit Mexico. Dat is terug te zien in de prijzen. Die liggen rond de vier euro per kilo. De Mexicaanse knoflook is iets beter geprijsd dan de Argentijnse, die 3,80 euro per kilo opbrengt.

Italië verwacht grotere oogst

De weersomstandigheden gaan de markt bepalen in het komende seizoen. Een handelaar vertelt dat de zachte winter en het vroege voorjaar in Italië, maar vooral Spanje tot een vertraging van de oogst leidt. Aan de recente regenachtige periode komt volgens de verwachtingen binnenkort een einde en die heeft daardoor geen gevolgen voor de oogst. De oogst valt volgens de ramingen 20% hoger uit.
Op de groothandelsmarkten is verse knoflook uit Egypte beschikbaar. Daarnaast is er gedroogde uit Italië, Spanje, Argentinië en Frankrijk te vinden. De prijzen lopen uiteen per groothandelsmarkt en per product. In Rome brachten de Franse knoflook (maat 60-80) 4 euro op tegen de verse Egyptische bossen die 2,40 euro opbrachten. In Turijn lagen de prijzen anders. De Franse brachten daar 7,70 euro op en de Egyptische 2,25. Tussen deze uitersten schommelden de prijzen van knoflook uit onder andere Argentinië, Spanje en Italië. In Verona waren de prijzen voor de Franse knoflook vergelijkbaar (7 euro). Egyptische aanvoer was hier op 12 mei niet te vinden. Wel aanvoer van verse Italiaanse knoflook in bossen tegen prijzen van 1,90 euro en 3 euro.

Grieken zien uit naar start seizoen

De Grieken zien uit naar de start van het nieuwe seizoen, die in de komende twintig dagen zaL aanvangen. Met de start van het seizoen wordt een prijsdaling verwacht. Rond de Pasen was er alleen Chinese of Argentijnse knoflook beschikbaar tegen prijzen tot 4 euro per kilo.

De hoge temperatuur in de wintermaanden kan enig effect hebben op de oogst. Hoe de markt voor de lokale oogst zal zijn, is nog moeilijk te voorspellen. De oogst duurt van 1 tot 20 juni, gevolgd door 20 droogdagen. Vorig jaar werd nog 30% tot 40% van de oogst vernietigd door overstromingen. dit jaar worden verliezen tot maximaal 15% verwacht.

Israëlische export wil maar niet vlotten
De Israëlische knoflooktelers hebben vooral als doel om de lokale markt te bedienen. Hoewel de consumptiecijfers laag liggen, kunnen de prijzen fors fluctueren. Grootste invloed daarop is het weer tijdens het groeiseizoen en de situatie in andere productgroepen. Momenteel ligt de prijs per kilo op 4,20 euro per kilo, wat een gemiddelde prijs is. Afhankelijk van de lokale aanvoer heeft de markt de afgelopen jaren echter uitschieters tot 50% boven of onder dit gemiddelde gezien. In 2012 begonnen supermarkten met de import van Chinese knoflook vanwege een tekort aan binnenlandse knoflook. Sinds dat jaar zijn de supermarkten kleine volumes blijven invoeren. Daarnaast worden er ook pogingen voor export ondernomen. De Canarische Eilanden zijn het meest recente voorbeeld, maar de export is maar in beperkte mate succesvol en de volumes zijn klein.

Belgische handel niet blij met Europese licenties
Tussen april en juni worden er geen nieuwe containers vanuit China geïmporteerd. Deze periode is er veel kans op uitspruiten van de bollen. daarom geldt voor de hele markt dat de import uit China deze maanden tot stilstand komt. Belgische importeurs die zelf willen importeren uit China lopen tegen een bureaucratische hindernis op. Europa beschermt de teelt in de EU-landen door licenties af te geven voor import uit andere landen. Door dit beperkte aantal licenties moeten importeurs hun best doen om een ontheffing te krijgen. Dat brengt extra kosten met zich mee die doorberekend moeten worden.

Knoflookmarkt Zweden lift mee op groei voedingssegment
De onstuimige groei van het voedingssegment resulteert in een stijgende vraag voor alle producten, knoflook vormt daarop geen uitzondering. Een horecaleverancier vertelt dat de vraag in de afgelopen jaren fors gestegen is, waardoor ze het assortiment verder konden uitbreiden. Ook knoflook laat een stijgende lijn zien. Het product is jaarrond beschikbaar en de markt is jaarrond stabiel. Wel liet de verse knoflook de afgelopen weken een piek zien, toen het product weer beschikbaar kwam. Naast binnenlandse teelt wordt er geïmporteerd uit vooral China en Frankrijk. Voor de biologische markt geldt dat er naast Chinese ook Spaanse knoflook geïmporteerd wordt.

Argentinië zaait ondanks regen
Argentijnse telers zijn begonnen met zaaien voor de volgende oogst. Ondanks de regen verloopt dit goed. Door de economische en politieke situatie in Brazilië, de belangrijkste afzetmarkt voor de knoflook, is het lastig om te voorspellen hoe de markt zich verder zal ontwikkelen. Wel zien handelaren een toenemende vraag uit de EU. Voor de Argentijnen zijn de Chinezen de grootste concurrent, omdat ze "spelen" met de prijs. Rond oktober zal het exportseizoen van Argentinië weer beginnen.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat papaya centraal.