Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

 Wereldwijd worden mango's geteeld en geconsumeerd. Costa Rica hoopt te profiteren van een vroeg einde van het Peruaanse seizoen. Mexico komt in productie. In het algemeen vallen de cijfers voor veel landen in Latijns-Amerika lager uit dan vorig seizoen. aan de andere kant van de oceaan ziet Australië dat er internationaal meer vraag is naar de mango's uit het land. Ook Indonesië, Pakistan en Bangladesh zijn positief. Voor deze landen is onder andere het Midden-Oosten een belangrijke markt. Ook Kenia timmert aan de weg en exporteert naar steeds meer landen. Israël probeert een stevige voet aan de grond te krijgen in Europa. Daar liggen de prijzen momenteel hoog vanwege een trage aanvoer en een goede vraag in aanloop naar de Pasen. Ook in de Verenigde Staten worden goede prijzen gemaakt.

Deze week de markten in: Latijns-Amerika, Mexico, Nicaragua, Guatemala, Peru, Costa Rica, Panama, Australië, Indonesië, Pakistan, Bangladesh, Kenia, Israël, Verenigde Staten, Europa, Frankrijk, Polen, Zweden, Nederland.



Latijns Amerika: onnatuurlijk lage volumes
In de week tot 19 maart werden bijna 1,4 miljoen dozen verscheept. Dat is een daling ten opzichte van het volume in het voorgaande jaar toen 1,9 miljoen dozen het land verlieten. In de verwachtingen zal de aanvoer in de laatste weken van maar "onnatuurlijk laag" zijn.

Mexico: nieuw seizoen voor de deur
Het land kent verschillende seizoenen per regio, grofweg is het land in seizoen van januari tot oktober. Het eerste seizoen staat op het punt te beginnen. Op 8 april wordt een eerste lading verscheept. Naar verwachting wordt er meer geoogst dan vorig jaar. Een handelaar vertelt het seizoen te beginnen met de Haden. Daarna volgen Tommy Atkins en Kent. Het grootste deel van de mango's wordt naar Europa geëxporteerd, met name naar Spanje, Nederland en Frankrijk. Daarnaast vertelt een handelaar dit seizoen mogelijk Verenigd Koninkrijk en Japan aan de lijst exportlanden toe te voegen. Ook Italië wordt genoemd als een potentiële markt voor de Ataulfo. Een andere handelaar voegt Canada en de binnenlandse markt toe aan de afzetmarkten.

In mei en juni begint de oogst in Nayarit en Sinaloa met de Kent en Ataulfo.
De grootste concurrenten van Mexico zijn Ivoorkust, Brazilië en Costa Rica, die andere variëteiten tegen een lagere prijs aanbieden.

De belangrijkste rassen in Mexico zijn Tommy Atkins (38%), Ataulfo (26%), Kent (20%), Haden (7%), Keitt (8%). In de week tot 19 maart werden 1,2 miljoen dozen geëxporteerd op een totaal volume voor het seizoen van ruim 4,8 miljoen dozen. Dat is minder dan vorig jaar, toen ruim 1,5 miljoen dozen werden uitgevoerd. Het totaal volume voor het seizoen kwam toen uit op 6 miljoen dozen.

Nicaragua minder export
Het seizoen in Nicaragua begon in februari en loopt tot april. De ramingen staan op een productie van 1,2 miljoen dozen. De belangrijkste rassen zijn Tommy Atkins (89%), Keitt (8%) en Ataulfo (3%). In de week tot 19 maart exporteerde het land 131.470 dozen, tijdens dezelfde week een jaar eerder stond de teller op 151.262 dozen.

Guatemala export fors gedaald
Dit seizoen, van februari tot mei, werden in de week tot 12 maart 21.120 dozen verscheept van een totaal van 47.520 dozen dit seizoen. Dat is een aanzienlijk lager volume dan een jaar eerder toen 72.970 dozen in dezelfde week geëxporteerd werden van een totaal van 93.562 dozen.

Peru vroeg einde verwacht
Het mangoseizoen begon in november en liep tot februari. Het totaal volume voor het seizoen komt uit op ongeveer 9,3 miljoen dozen, 95 procent daarvan bestaat uit Kent, de resterende 5 procent is Haden. In de week tot 19 maart werd er 11.040 dozen verscheept, een jaar eerder was dat het dubbele met 22.176 dozen. Door de effecten van El Nino begon het seizoen eerder en zal het ook eerder aflopen. De export bestaat vooral uit de Kent. Europa is de grootste bestemming van de mango's.
De regering onderzoekt of er meer grond beschikbaar kan komen voor de teelt. Telers hebben echter liever voor druiven, omdat de winst die daarmee gemaakt wordt hoger is.

Costa Rica speculeert over hoge prijzen
Tussen februari en april worden mango's uit Costa Rica geëxporteerd. De handelaren zijn blij met die periode, zeker nu Peru eerder stopt. Er wordt rekening gehouden met een tekort op de wereldmarkt, waar de Costa Ricaanse exporteurs van profiteren. Er wordt gespeculeerd over prijzen tot 10 euro voor een doos van 4 kilo. Belangrijkste exportmarkten zijn Europa en de VS. De belangrijkste rassen zijn Tommy Atkins, Keitt, Irwin en Ataulfo.

Panama profiteert van El Nino
De biologische gele mango Lady Victoria is een nicheproduct dat uitsluitend in Panama geteeld wordt. In de omliggende landen is het een bekende mango, nu begint ook de export naar Europa. De Europese markt is aantrekkelijk, omdat de Amerikaanse markt een behandeling vereist die de smaak aantast. Een handelaar vertelt 60.000 ton te produceren waarvan zoveel mogelijk op de binnenlandse markt afgezet wordt (een kleine markt) de resterende mango's worden geëxporteerd. De telers profiteren dit jaar van de effecten van El Nino. Waar het fenomeen doorgaans negatief uitpakt, kan het voor Panama positief uitpakken. Het land heeft een droge periode, maar dankzij goede waterreserves is irrigatie geen probleem. Bijkomend voordeel van de droogte is dat schimmels minder snel ontwikkelen.

Australië positief over export
De sector plukt de vruchten van de inspanningen uit de afgelopen jaren. Hoewel de officiële cijfers nog niet beschikbaar zijn, gaat men uit van een hogere dollarwaarde dan in het voorgaande seizoen. het seizoen loopt van september tot maart. Het volume valt 10 tot 15 procent lager uit dan de recordoogst van vorig jaar, maar de goede prijzen compenseren dat verlies. De export was dit seizoen hoger en ook de binnenlandse markt presteert goed. Dit jaar is de Verenigde Staten toegevoegd aan de lijst met exportbestemmingen, de Australische exporteurs hebben goede verwachtingen van deze markt. andere exportmarkten zijn Azië en het Midden-Oosten. De belangrijkste rassen zijn: Kensington Pride (65%), Calypso (20%), R2E2 (6%), Honey Gold (4%) en Keitt (3%).

Indonesië goed seizoen
Het afgelopen seizoen, van juni tot december, was goed voor de Indonesische mangotelers. Volgens een teler was 10 procent van de productie van de hoogste kwaliteit. Er was veel vraag uit Singapore en Maleisië. De belangrijkste rassen zijn Harumanis en Alphonso. Het grootste deel van de export gaat per vliegtuig en omdat er weinig overheidssteun is voor de telers, is concurreren op de wereldmarkt vaak lastig.

Pakistan breidt exportmarkten uit
De volumes komen overeen met de ramingen, er wordt een overvloedige oogst verwacht. De exportdoelstellingen zijn gezet op 215.000 ton, dankzij betere verpakkingen en trainingen van telers. Daarnaast heeft land enkele nieuwe markten aan de lijst exportlanden toegevoegd: Portugal, Finland, China en Rusland. Ook Japan is sinds kort open gegaan voor de Pakistaanse mango's Naar verwachting loopt het exportseizoen tot september.

Bangladesh goede verwachting komend seizoen
De start van het seizoen met Himsagor in de tweede week van mei ziet er positief uit. Er wordt een productie van 1,9 miljoen ton verwacht, een stijging ten opzichte van de 1,7 miljoen ton een jaar eerder. Het volume kan lager uitvallen door hagelbuien vorige maand. Het land werkt aan exportmarkten, onder andere in Europa en de Golfstaten.

Kenia tekent voor groei
Dit seizoen is de productie met 27 procent gestegen in het Oost-Afrikaanse land. De export steeg met 30 procent en komt uit rond de 26.000 ton. Dat is mede te danken aan goede scholing van de telers om aan de hoge eisen van exportmarkten te kunnen voldoen. Het seizoen begint officieel in november en duurt tot april. Buiten het seizoen is er een kleinschalige teelt. Volgens cijfers is de export tussen 2007 en 2012 verviervoudigd.

Het grootste deel van de export is bestemd voor het Midden-Oosten, met de Verenigde Arabische Emiraten als grootste afnemer. Dit land heeft een marktaandeel van 56 procent. Tweede staat Saoedi-Arabië, gevolgd door Bahrein en Katar. Daarnaast zijn er op het continent verschillende markten geïnteresseerd in de mango's. Onder andere Tanzania, Somalië en Zuid-Afrika zijn exportmarkten. Tot slot sluiten het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland zich aan bij de exportmarkten.

Israël stevige voet aan grond Europa
De sector wil dit seizoen een stevigere voet aan de grond krijgen op de wereldmarkt. Vooral in Europa timmeren de exporteurs aan de weg, waar de Israëlische mango's in steeds meer supermarkten zijn terug te vinden. Het land heeft een marktaandeel van ongeveer 20 procent in Europa. In totaal wordt er tussen de 45.000 en 50.000 ton mango's geteeld, daarvan wordt 20.000 ton geëxporteerd. Belangrijkste exportmarkt is Europa, daarnaast is er export naar Rusland, Jordanië, Singapore en Zuid-Afrika. De grootste rassen blijvend e Keitt en Tommy Atkins, maar specifiek Israëlische rassen als Maya en Shelly hebben een aandeel van 30 procent in de export.
Op de Europese markt concurreert de Israëlische mango met de Zuid-Amerikaanse, daarnaast is West-Afrika een opkomende concurrent. Desondanks blijven de telers investeren en wordt er jaarlijks zo'n 100 tot 150 hectare aangeplant.

Trage aanvoer VS
De aanvoer van mango's is beperkt, wat resulteert in hoge prijzen. In de haven van Texas kwamen in de week tot 19 maart Mexicaanse mango's binnen. De Ataulfo brachten 7,63 dollar op, 1 procent meer dan in de voorgaande week. In dezelfde periode een jaar eerder lag de prijs op 5,31 dollar. De Tommy Atkins brachten 9,61 dollar op, een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorgaande week. Een jaar eerder lag de prijs bijna de helft lager op 5,69 dollar. In Zuid-Florida brachten de Tommy Atkins uit Nicaragua 11,50 dollar op, een stijging van 2 procent ten opzichte van de voorgaande week. In dezelfde haven brengen de Tommy Atkins uit Guatemala brachten 11,50 dollar op, een stijging van 2 procent in vergelijking met een week eerder.

De aanvoer uit Mexico is uitzonderlijk laag, met in de week tot 19 maart een aanvoer van 1,2 miljoen dozen. Een jaar eerder was dat in dezelfde week nog 1,5 miljoen dozen. Voor volgende maand wordt een grote aanvoer verwacht uit Mexico en Guatemala.

Europa: goede vraag richting Pasen
Het zijn vooral de mango's uit Peru en Chili die op dit moment beschikbaar zijn op de Europese markt. Drie weken geleden viel de kwaliteit tegen, vertelt een handelaar van de groothandelsmarkt Rungis bij Parijs. De huidige kwaliteit is echter beter. Het Peruaanse seizoen begon vroeg door de effecten van El Nino en de aanvoer is meer geconcentreerd. De exporteurs in Peru wilden de producten snel aan de man brengen vanwege de onzekere verwachtingen voor het seizoen. Dat resulteerde in een hogere aanvoer in januari en februari. De volume zijn ondertussen weer terug op traditioneel niveau. Met het Paasweekend voor de deur is de vraag in Europa hoog.

Frankrijk aanvoer uit Cambodia
De aanvoer komt momenteel uit Cambodia en Peru. Uit Cambodia wordt de Kao variëteit ingevoerd, de Peruaanse aanvoer is Kent. Het grootste deel van de import uit Cambodia is bestemd voor de Franse markt.

Polen snel groeiende markt
Het Oost-Europese land staat in de top van de ranking met snelst groeiende mango-importeurs ter wereld. Europa importeerde voor €834,8 miljoen aan mango's in 2014, waarbij de Poolse import steeg met 273,5% tot €11,6 miljoen. Het grootste deel van de import komt uit Pakistan en Latijns-Amerika. Daarnaast zijn er plannen om Egyptische aanvoer op de markt te brengen

Zweden kleurt geel en groen met Pasen
Het Scandinavische land kleurt geel en groen met het Paasweekend. Dat betekent dat alle groenten en fruit met deze kleuren goed in de markt liggen. Mango's worden ingevlogen uit Brazilië en Mexico. Hoewel de aanvoer dit jaar normaal op gang kwam, signaleert een handelaar een stijgende vraag, met name van de ready-to-eat. De Zweedse consument heeft steeds meer oog voor kwaliteit en smaak van het fruit, de prijs speelt een ondergeschikte rol.

Nederlandse markt goed
De mangomarkt in Nederland loopt prima. De prijzen liggen hoog door een lage aanvoer en een grote vraag. Tommy Atkins brengen tussen de 5 en 6 euro op, Palmer 6 tot 7,50 euro en Kent rond de 7,50. Het Peruaanse seizoen is nagenoeg voorbij, de laatste containers zijn onderweg. Over enkele weken gaat Ivoorkust van start. Momenteel wordt er geïmporteerd uit Brazilië (Palmer en Tommy Atkins) en Peru (Kent). Ook de afgelopen maand verliep goed in de mango's. Er was niet te veel fruit beschikbaar maar genoeg om programma's te vullen. Prijzen waren zeer sterk en verkoop makkelijk. Naar verwachting houdt die situatie aan tot Ivoorkust aan de markt komt.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan limes centraal.