Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Brits onderzoek toont hogere concentraties antioxidanten aan'

Zijn biologische groenten en fruit gezonder?

Deze week werd in het British Journal of Nutrition een nieuw onderzoek gepubliceerd over het effect van biologische teeltmethoden op de voedingswaarde van groenten en fruit. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen een eerder gepubliceerd onderzoek uit 2014 dat concludeerde dat biologische gewassen, variërend van wortelen tot blauwe bessen, aanzienlijke hogere concentraties antioxidanten bevatten.

Zo zijn biologisch geteelde gewassen rijker aan anthocyanen en flavonoïden dan gewassen die op de conventionele manier geteeld worden. Het is aangetoond dat de inname van dergelijke voedingscomponenten celbeschadiging tegengaat, waardoor de kans op tal van aandoeningen vermindert.

Een ander verschil tussen biologische en conventionele gewassen is de wijze waarop de planten stikstof opnemen. Bij biologische teeltmethoden, die uitgaan van wisselbouw en compostering, is er vaak minder stikstof aanwezig.

Hierdoor groeien biologisch geteelde gewassen gewoonlijk langzamer waardoor zij meer secundaire metabolieten produceren, die een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van de mens.

Een in 2008 in Californië uitgevoerd onderzoek naar tomaten toonde aan dat biologische tomaten tweemaal zoveel heilzame flavonoïden bevatten dan conventionele tomaten. 

Een Britse studie uit 2014 toonde eveneens aan dat op biologische groenten en fruit minder residuen aangetroffen worden en dat zij lagere concentraties cadmium bevatten, een metaal dat van nature in de bodem voorkomt.

Volgens onderzoeker professor Carlo Leifert van de Landbouw Universiteit in Newcastle wijzen de bevindingen van het onderzoek uit dat het consumeren van biologische AGF gezondheidsvoordelen biedt. "Afgaand op alle onderzoeken naar biogewassen, -vlees en -zuivel, kan men concluderen dat het overstappen op een biologische voeding de dagelijkse inname van antioxidanten en omega 3-vetzuren aanzienlijk verhoogt."

Er zijn echter nog veel sceptici. Een aantal jaar geleden publiceerden onderzoekers van Stanford University een studie waaruit bleek dat het niet duidelijk aantoonbaar was of biologische AGF een hogere voedingswaarde had. 

In de onlangs gepubliceerde studie is deze bevinding deels terug te vinden. Hoewel er in biologische gewassen hogere concentraties antioxidanten zijn vastgesteld, blijken zij niet meer vitaminen te bevatten.


Bron: npr.org

Publicatiedatum: