Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noord-Europese aardappelmarkt rustig

Zorgen om start nieuwe seizoen rond Middellandse Zee

De Noord-Europese aardappelhandel verloopt rustig. De Nederlandse export valt tegen. België hoopt op een opleving van de prijzen in de komende weken en ook de Duitse markt laat geen grillen zien. In Schotland zijn telers enigszins bezorgd voor het komende seizoen. Het natte land kan de aanplant bemoeilijken. Verder naar het zuiden hebben Franse en Italiaanse handelaren een goede markt met mooie prijzen. De Spaanse schuren zijn bijna leeg. Handelaren klagen over Franse handelaren die de Spaanse prijzen te laag vinden en daarom niet exporteren. De oogst begint dit jaar wellicht eerder door het warme weer. Ook in andere Mediterrane landen kijken telers al uit naar de start van het seizoen. Op Cyprus kan vorst resulteren in kleinere maten. Egypte verwacht minder en Israël verwacht dat de binnenlandse markt wederom lage prijzen zal laten zien. In de VS hebben telers een goede oogst achter de rug. Daardoor liggen de schuren momenteel voller dan voorheen, maar is de markt stabiel. In Australië zijn de prijzen laag door een grote aanvoer en een kleine vraag. De branche probeert de consumptie te vergroten. In China heeft de regering een plan opgesteld om de aardappel toe te voegen aan de lijst hoofdvoedsel naast rijst, graan en mais.

Israëlische markt overspoeld met aardappelen
Aardappelen zijn een belangrijk product voor Israëlische bedrijven. Voor zowel de lokale markt als voor de export zijn aardappelen een belangrijk product. In het laatste seizoen werd er 625.000 ton aardappelen van het land gehaald, waarvan zo'n 350.000 ton naar de binnenlandse markt of de verwerkende industrie ging. De resterende tonnen werden geëxporteerd. De sector heeft een gezamenlijke omzet van 250 miljoen euro.

Voor de teelt worden ongeveer 30 verschillende rassen gebruikt. De binnenlandse markt heeft een duidelijke voorkeur voor de witte en rode variëteiten. Daarnaast zijn er witte rassen voor de export. Winston en Mondial zijn de grootste witte variëteiten. Daarna volgen Draga en Almera. Desiree is het meest geliefde rode ras. Van de gele rassen doen Annabelle, Vivaldi en Nicola het goed. Deze aardappelen zijn vooral bestemd voor de export.

Het afgelopen seizoen werd de binnenlandse markt overspoeld met laag geprijsde aardappelen, nadat telers door de Russische economische situatie gedwongen werden andere afzetkanalen te gebruiken. Dit scenario zal naar verwachting aanhouden in het komende seizoen. De productie blijft groot en export blijft relatief onaantrekkelijk. Consumenten in Israël kunnen zich ook komend seizoen verheugen op aantrekkelijk geprijsde aardappelen.



Minder volume verwacht in Egypte
Vorig seizoen kenmerkte zich door een groot volume, wat voor telers resulteerde in een lastige afzet. Dit jaar wordt een aanzienlijk kleiner volume verwacht. Dat zal waarschijnlijk resulteren in goede prijzen op de binnenlandse markt, maar voor de export houdt men rekening met lage prijzen. De export naar Europa wordt steeds lastiger door enerzijds strengere importregels en anderzijds de concurrentie uit Europese landen. De Egyptische sector voert de aardappelen uit naar Europa, Azië en het Midden-Oosten. Deze markten hebben eigen voorkeuren. Azië verkiest aardappelen voor de verwerking, de Golfregio en Zuid-Europa geven de voorkeur aan grote aardappelen. Noord-Europa wenst kleinere maten.

Goede prijzen in Italië
In het Zuid-Europese land is de eerste maand van het jaar doorgaans een goede maand voor de aardappelhandel. Op dit moment is de vraag goed en zijn er geringe volumes kwalitatief hoogwaardige aardappelen beschikbaar. Zowel in Frankrijk als in Italië liggen de prijzen tussen de 0,35 en 0,40 euro per kilo. De eerste nieuwe aardappelen uit Tunesië worden met enige vertragingen verwacht. Aangezien de vraag stijgt, wordt ook een prijsverhoging verwacht.

De markt voor aardappelen uit Bologna was in december goed. Voor heel Europa en de Mediterrane landen wordt een late winter verwacht in de regio's waar de eerste nieuwe aardappelen geoogst worden. Dit kan de nieuwe oogst negatief beïnvloeden. Op de groothandelsmarkt in Bologna liggen de prijzen tussen de 0,50 en 0,70 euro per kilo voor balen van 10 kilo. Kleinere verpakkingen brengen 0,85 tot 0,90 euro per kilo op. In Calabrië is de markt positief. De verkopen overstijgen de verwachtingen.

Franse telers houden aardappelen vast
Hoewel de prijzen voor de aardappelen hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar, zijn telers terughoudend in de verkoop van de voorraden. Reden is dat de verwachting is dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Voor de Franse handel speelt ook mee dat de prijzen op de binnenlandse markt goed zijn en dat maakt export lastiger. Slowakije en Tsjechië zijn momenteel niet aan de markt, vertelt een exporteur, maar Spanje, Portugal en Italië vragen wel om aardappelen. Naar verwachting zal de markt veranderen in de eerste week van februari en zullen dan de prijzen dalen.

Spaanse nieuwe oogst eerder verwacht
Door het warme weer in de herfst en winter zal naar verwachting het seizoen in Andalusië en Murcia twee weken eerder van start gaan. Tegen het einde van april zal de markt voor de nieuwe aardappelen, wat een historisch vroege start zal betekenen. Tot het eind van februari kan vorst nog wel roet in het eten gooien.
Het areaal is vorig jaar met 25 procent gedaald door de extreem slechte resultaten een jaar eerder. Voor het komende seizoen wordt een lichte stijging van het areaal verwacht. De schuren in Spanje zijn zo goed als leeg. Daardoor is de markt voor zo'n 95 procent afhankelijk van import uit Frankrijk. De Fransen houden echter de hand op de knip en zijn niet bereid grote volumes te exporteren omdat de Spaanse prijzen te laag zijn.

Cyprus: vorst kan nieuwe oogst schaden
Tijdens de aanplant van de winteraardappelen kampten de telers met droog weer. Aanhoudende vorst in de eerste weken van dit jaar resulteren in zorgen over kleinere aardappelen voor de lenteoogst. De export blijft beperkt door de hoge productiekosten op het eiland. Wel profiteren de aardappelen van een niche, die voorkomt uit de kleigrond van het eiland. Deze grond bemoeilijkt echter de oogst, die volledig met de hand gebeurt.
De telers zitten midden in de oogst van de wintergewassen. Dat seizoen begon in november en duurt tot maart. De winteroogst is vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. Belangrijkste exportmarkten voor de Cypriotische aardappelen zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België.

Opleving verwacht in Belgische aardappelmarkt
Er zou wel wat meer mogen gebeuren op de Belgische aardappelmarkt, vertelt een handelaar. De goede verwachtingen aan het begin van het seizoen zijn getemperd. De prijzen zijn wel goed en de afgelopen week iets gestegen. Voor het einde van het seizoen wordt een goede markt voor kwaliteitsrassen verwacht. Niet alle aardappelen hebben de bewaring goed doorstaan. Rassen die de bewaarperiode wel goed doorgekomen zijn, zullen in de komende weken waarschijnlijk een prijsstijging doormaken.

Minder export Nederland
De export is een belangrijke markt voor de Nederlands aardappelen. De export valt echter tegen dit seizoen. Zuid-Europa neemt aardig wat volume af, maar de vraag uit onder andere Afrika blijft achter. Dat blijkt ook uit de exportcijfers van de NAO. Naast dat de exportmarkt rustig is, houden ook de verwerkende bedrijven zich rustig. Hoewel die tekorten hebben aan aardappelen, proberen ze door beleid de prijzen niet te snel te laten oplopen.


bron: NAO

Duitsland: rustige markt
De markt is rustig. Hoewel het aanbod aardappelen voldoende is, blijft de vraag achter, vertelt een handelaar. Dit resulteert in een stabiele markt zonder grote prijsveranderingen. De eerste twee maanden zijn doorgaans rustige maanden op de Duitse groothandelsmarkten.

Schotse telers hopen op droogte
De Britse aardappelmarkt is rustig. Een grote voorraad is de norm in de afgelopen jaren. In East Lothian werd een goede oogst binnengehaald. Verder naar het noorden was het seizoen nat. De schuren liggen vol, maar de vraag is niet uitzonderlijk. Dat resulteert in een rustige markt. Door het milde weer dreigen de aardappelen eerder uit te lopen, waardoor de omloopsnelheid omhoog moet. Dat resulteert in een klein overschot op de markt. In maart begint de nieuwe aanplant. Verwachtingen voor het komende seizoen zijn onmogelijk uit te spreken. In algemene termen wordt rekening gehouden met een lager volume, maar het duurt tot mei/juni voordat er echt iets te zeggen is over de nieuwe oogst. Schotland is de laatste tijd erg nat. De telers hopen op een paar droge weken voor de aanplant begint.

Stabiele markt in Verenigde Staten
De aardappelteelt is de afgelopen jaren flink veranderd en in de komende tijd zullen er naar verwachting nog meer veranderingen plaatsvinden. De markt voor producten met toegevoegde waarde groeit: specialties, biologisch en 'bite-sized'. De russet aardappel blijft een groot product in de markt. Deze aardappelen zijn momenteel populair in Wisconsin, Colorado en Idaho. Het afgelopen seizoen was goed met een bovengemiddelde opbrengst. De vraag uit de food service verschuift, waarbij aardappelen meer op smaak geselecteerd worden.
In vergelijking met andere jaren is de voorraad deze maand groter. Dat komt mede door de grotere oogst. De vraag is goed, met normale, tot net boven normale cijfers. Een stabiele prijs houdt de markt rustig. De verwachtingen voor de komende maanden zijn dan ook positief.

Lage prijzen in Australië
Op jaarbasis wordt er in Australië, met een jaarronde teelt, zo'n 1,27 miljoen ton aardappelen geteeld. Populaire rassen zijn Sebago, Pontiac, Desiree, Kipfler, Golden Delight, Cream Delight, Red Delight, Creme Gold, Creme Royale en Red Royale. De telers maken zich op dit moment zorgen over de grote aanvoer en de kleine vraag, dat resulteert in lage prijzen. El Nino zet de teelt onder druk. Het weerfenomeen resulteert in droogte in delen van het land.
De sector spant zich in om de consumptie te vergroten. "De Australische consument vindt de aardappel saai," aldus een handelaar. Promotie op nationaal niveau moet de consumptie vergroten. Twee procent van de aardappelen wordt geëxporteerd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar droogte resistente rassen, productiekosten en efficiëntie.

China wil aardappelteelt vergroten
In het begin van 2015 kondigde de Chinese regering af dat de aardappel het vierde hoofdvoedsel van het land moet worden, naast rijst, mais en graan. Het land telt 5,5 miljoen hectare aardappelteelt, de regering wil dit opschroeven naar 10 miljoen hectare nom de groeiende vraag uit Chinese steden bij te kunnen benen. In volume was 2015 stabiel vergeleken met 2014. Het land oogstte 100 miljoen ton, een toename van 3 procent. De populairste rassen zijn Shepody en Atlantic. Aardappelen worden jaarrond geteeld in het noorden en zuiden van het land. De oogst valt in september en oktober. De belangrijkste exportbestemmingen zijn Maleisië, Vietnam, Rusland en Pakistan. In vergelijking met andere grote aardappelteeltlanden is de opbrengst van het land laag. Volgens cijfers van de USDA hebben Chinese telers een derde van de opbrengst van hun Amerikaanse collega's

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week publiceren we geen nieuwsbrief in verband met de Fruit Logistica in Berlijn. De week daarna staan aardbeien centraal.