Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)

ERC Machinery heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een geheel nieuw product. Dit nieuwe product heeft de naam "WorkFloorAutomation" (WFA) gekregen en heeft als doel om de processen op de werkvloer beter en efficiënter te laten verlopen. Bij de meeste uienverwerkers gaat de integratie van machines in de verwerkingslijn niet verder dan de zogenaamde vrijgave contacten. Dit houdt in dat een machine automatisch stopt als één van de machines daarachter de vrijgave weg haalt. Elke machine heeft zijn eigen bediening en op het moment dat de verwerkingslijn stopt, moet de operator naar de machine toe die dit veroorzaakt om vast te stellen wat het probleem is.

Met WFA gaan we een stap verder. De operator kan op zijn smartphone of tablet direct zien waarom de productie stopt. Alle alarmen van alle machines worden in een overzicht weergegeven samen met een grafische presentatie van de verwerkingslijn. In deze grafische weergave van de lijn geeft WFA welke machine het probleem veroorzaakt. Daarnaast worden de recepten in de machines gekoppeld en informatie die relevant is voor onderhoud aan machines (zoals draaiuren en inschakelingen per motor) centraal verzameld. Dit zal in de loop van 2016 worden uitgebreid met diverse andere modules zoals productieplanning, labelbeheer en track & trace.

WFA werkt met zogenaamde productieplannen. Dit is gedaan om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid in het productiebedrijf te blijven en alle relevante informatie voor een bepaalde order bij elkaar te houden. In een productieplan wordt aangegeven hoeveel er moet worden geproduceerd, met welke machines dat moet worden uitgevoerd en welk recept per machine hiervoor moet worden gebruikt. Wanneer labelbeheer is geïntegreerd, kan ook worden aangegeven welk label er op de verpakking moet worden aangebracht.

Binnen WFA kunnen meerdere productieplannen naast elkaar actief zijn. Het systeem bewaakt of de productstromen elkaar niet kruisen. Zodra een productieplan wordt geactiveerd, worden in één keer alle machines die onderdeel uitmaken van dit plan ingesteld op het voor dat plan juiste recept (instellingen). Daarna worden de machines één voor één gestart (te beginnen met de uitvoer). Wanneer het productieplan gestart is, wordt er per machine weergegeven hoeveel eenheden deze heeft geproduceerd zodat er op elk gewenst moment inzicht is in de voortgang.


 
Het WFA systeem bestaat uit een kleine industriële PC die bij de klant wordt geïnstalleerd. Deze PC functioneert als een centrale verzamel en aansturingsunit. Uiteraard moeten de machines in de verwerkingslijn wel geschikt zijn of geschikt gemaakt worden om met WFA te kunnen communiceren. De bediening van WFA is webbased. Dit betekent dat er niets hoeft te worden geïnstalleerd op uw tablet of smartphone. Een internet browser volstaat.

WFA kan worden toegepast in een verwerkingslijn voor bulk productie, maar is ook uitermate geschikt voor een kleine verpakkingslijn. Doordat bij het omschakelen van een productsoort alle machines automatisch worden leeg gedraaid en vervolgens worden omgesteld naar de juiste instellingen (recept), worden fouten voorkomen en wordt er veel tijd bespaard.

Doordat alle relevante informatie van elke machine in de verwerkingslijn wordt opgeslagen in de WFA database ontstaat er een schat aan informatie. Hierdoor is het mogelijk is om individuele machines verder te optimaliseren en/of onderling met elkaar te vergelijken. Hieruit kan onder andere worden bepaald welke storingsmeldingen op bepaalde machines veel voorkomen. Ook kan de informatie worden gebruikt om trends te bepalen en zo in de toekomst het preventief onderhoud beter te kunnen plannen. Op deze manier kan worden gewaarborgd dat de machines in de verwerkingslijn optimaal blijven functioneren.




Voor meer informatie:
www.ercmachinery.nl
www.oniontechalliance.com

Publicatiedatum: