Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chinese import stijgt

Grotere aanvoer ananas na tekorten herfst

Na een periode waarin de lage aanvoer van ananas uit Costa Rica met lage aanvoercijfers en hoge prijzen is de rust weergekeerd op de markt. Enkele Europese handelaren spreken zelfs al over overschotten. Ook in de VS is de aanvoer groot, wat de prijzen drukt. In Latijns-Amerika lijkt men zich daar minder zorgen over te maken. De dalingen in de productie zijn terug te zien in de exportcijfers van Costa Rica en andere landen in de regio zetten in op de ananasteelt. Aan de andere kant van de Stille Oceaan denken telers op de Filipijnen te kunnen profiteren van de groeiende vraag uit China. Ook Maleisië kijkt naar deze gigantische markt, die momenteel gedomineerd wordt door de Filipijnen. In Australië hebben telers een redelijk seizoen achter de rug.

Maleisië wil groter aandeel wereldmarkt
De Maleisische ananassector streeft naar een marktaandeel van vijf procent in de wereldmarkt, liet het Malaysian Pineapple Industry Board (LPNM) eerder deze maand weten. Het areaal moet stijgen tot 15.000 hectare, wat jaarlijks 700.000 ton ananas moet opleveren. Van het areaal moet 3500 hectare in Sarawak te vinden zijn met een productie van 150.000 ton per jaar. Het areaal in Maleisië staat momenteel op 10.319 hectare wat een totaal van 412.720 ton. De export van de ananas richt zich vooral op de Aziatische markt, als Japan en Zuid-Korea. Daarnaast wordt er vanuit de sector gewerkt aan toegang tot de Chinese markt. Ook het Midden-Oosten vormt een goede markt voor de ananas. Een exporteur vertelt zo'n twintig procent van zijn afzet aan islamitische landen te doen. De directe transportverbinding en het halalkeurmerk zijn een voordeel voor deze exporteur.



Filipijnse ananas geliefd in China
De markt voor de ananas is sinds oktober goed geweest. Belangrijke exportmarkten zijn China (Shanghai) en het Midden-Oosten. Een exporteur vertelt wekelijks tien tot vijftien containers naar Iran te verschepen, voorheen waren dat er drie tot vier. Een serie feestdagen in Iran draagt bij aan een grotere vraag. China neemt zo'n zestig containers per week af, aldus de exporteur.

Na een periode waarin El Niño de productie reduceerde, is de teelt nu weer op het oude niveau. Daardoor zijn de prijzen voor de ananas gedaald ten opzichte van enkele maanden geleden. Toen brachten ananas tot zeventig dollar per doos op in Dubai. De eilandengroep produceert zo'n 160 containers per week. Tussen juli en september bleef de productie steken op minder dan vijftig containers. Vorig jaar lag in die periode de productie rond de 100 containers, legt een handelaar uit. De grote vraag uit onder andere China zal de productie verder opschroeven. "Er is momenteel een vraag voor 300 tot 400 containers per week, maar de Filipijnen kunnen maar 150 tot 160 containers per week leveren."

Vietnamees exportseizoen over
Een Vietnamese teler vertelt twee rassen te telen, uitsluitend voor de vers markt: Smooth Cayenne en Natal Queen. De productiekosten van de Natal Queen zijn echter vrij hoog, waardoor er steeds meer ingezet wordt op de Smooth Cayenne. Het seizoen loopt van april tot september. De teler teelt de ananas op 3000 hectare in het zuiden van Vietnam, vooral Tien Giang en Long An. Een exporteur vertelt jaarlijks zo'n 40.000 ton te vermarkten, belangrijkste exportbestemmingen zijn de VS, Japan, Korea, Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Katar, Rusland en de EU.

Chinese import stijgt
De Chinese import van ananas stijgt. De Filipijnen zijn de belangrijkste leverancier met een marktaandeel van 88 procent, Taiwan is tweede met zo'n 12 procent. Daarnaast zijn er nog enkele kleine spelers als Thailand met een marktaandeel van 0,3 procent. Tussen januari en mei importeerde het land 24.931 ton uit de Filipijnen, dat is 65 procent meer dan een jaar eerder. De Filipijnse ananas is langer houdbaar dan de Taiwanese, wat de eilandengroep een concurrentievoordeel oplevert. Daarnaast heeft de Filipijnen een jaarrond aanbod. Het Taiwanese seizoen verloopt van mei tot oktober. De prijs ligt dit jaar gemiddeld rond de 90 yuan (12,80 euro) per doos van 12 kilo.
Daarnaast werkt ook Costa Rica aan toegang tot de Chinese markt. De onderhandelingen hierover lopen al sinds 2014 en in oktober bezocht een Chinese delegatie het Midden-Amerikaanse land

Australië: overschot door overlap seizoenen
Niet voor iedereen was het ananasseizoen gunstig. Een teler even ten noorden van Brisbane vertelt dat de oogst tegenvalt. De teler oogstte 500 ton in plaats van de 600 ton die normaal van de velden gehaald wordt. De prijzen lagen ook twee tot vier dollar lager per doos in Sydney. Het weer speelde deze teler parten. Vorig jaar tussen oktober en januari was er een hittegolf. Toen volgde een periode met veel regen en in augustus daalde het kwik tot onder het vriespunt; niet gunstig voor de ananas. In het noorden van Queensland is de ananasoogst volop aan de gang. De droogte is nog wel een zorg voor de telers. In de afgelopen maanden viel er een kwart van de normale gemiddelde neerslag. Daardoor dreigen er watertekorten. In de komende weken zullen de geoogste volumes dalen tot in januari het seizoen voor deze regio afloopt.

Op de markt is op dit moment een overschot aan ananas door een overlap in de productie uit het zuiden en noorden van het land. De prijzen liggen gemiddeld echter hoger.

Waar de Australische telers enkele maanden geleden zorgen hadden over ziektes die met de import uit Maleisië voet aan de grond konden krijgen, is de rust nu weergekeerd. De invoer uit Maleisië is gestopt en telers geven aan al enige tijd niets meer over de ziektes te hebben gehoord.

Latijns-Amerika meer ananas
Naast Costa Rica wordt ook in andere landen in de regio ananas geteeld. Panama is een kleine speler waarvan het aandeel niet groeit. Ecuador timmert aan de weg. In de exportcijfers tot september 2015 staat de teller op 43.326 ton. Over heel 2014 kwam de export uit op 57.380 ton. Sinds de EU en Colombia een vrijhandelsakkoord tekenden komt er ook meer ananas uit dit land naar Europa. Importeurs in Europa zijn echter niet tevreden met de kwaliteit van de ananas.

Costa Rica weer in productie
De lagere aanvoer uit Costa Rica, die in het najaar de stemming op de wereldmarkt drukte is terug te zien in de exportcijfers. De dalende trend ten opzichte van 2014 werd in juni al ingezet, toen voor 68,9 miljoen dollar geëxporteerd werd. Een jaar eerder was dat nog 76,2 miljoen dollar. Het land telt 170 exporteurs die vooral naar de VS exporteren. Deze markt is goed voor 53 procent van de afname. De EU is een goede tweede met 44 procent. Het land telt 550 producenten en een totaal areaal van zo'n 38.000 hectare.


Productieregio's in Costa Rica.

De exporteurs in Costa Rica denken goede prijzen te kunnen maken in Europa, ondanks de veranderingen in de wisselkoers dollar-euro. Volgens de vereniging van ananasexporteurs steeg de waarde van de export vorig jaar met 7,5 procent, het volume steeg acht procent. De telers in Costa Rica zijn volop aan het aanplanten. Dat zal in 2017 waarschijnlijk wel weer resulteren in hogere producties.

Grote aanvoer drukt stemming België
Een overschot aan ananas op de Belgische markt drukt de stemming. Binnen de verschillende prijsklassen zijn er grote volumes beschikbaar. Of die aanvoer in de komende weken op dit niveau blijft is moeilijk te voorspellen, aldus een handelaar. De tekorten die enkele weken geleden de wereldmarkt beïnvloeden, zijn verleden tijd. "Sinds veertien dagen is die markt helemaal omgeslagen. Door de grote aanvoer ligt er een serieuze druk op de handel," aldus een handelaar. De grote aanvoer komt allemaal op de markt wat de stemming en de prijzen drukt. Na de jaarwisseling wordt een daling in de aanvoer verwacht.

Nederland: meer aanvoer na periode van tekorten
In het najaar resulteerde de lage aanvoer van ananas in goede prijzen voor de handelaren. Lange tijd werd er meer dan tien euro voor een doos neergelegd. Net als in België is de situatie gekeerd; een grote aanvoer in december drukt de stemming. Richting de Kerst zullen de prijzen nog wel oplopen en importeurs hopen op een grotere vraag rond de feestdagen. De slechte voorspellingen uit Costa Rica drijven sommige importeurs naar andere productielanden, zoals Ecuador. Aan de andere kant wordt de negatieve tendens volgens sommige importeurs ook wel overdreven.

Franse markt traditioneel rustig
De vraag naar ananas daalt traditiegetrouw tegen het einde van november. Dat was dit jaar niet anders, maar de aanslagen in de Franse hoofdstad drukte de stemming verder. Handelaren moesten aanpoten om de ananas op de markt te krijgen voordat de kwaliteit te slecht werd. Deze situatie geldt overigens ook voor ander fruit. De consument lijkt minder vaak naar de supermarkten te gaan. De goedkoopste ananas brengen vijf tot zes euro per doos op. "Dat zijn de ananas die we weggooien als we ze niet verkopen, omdat ze al een week staan," vertelt een handelaar. Net aangekomen ananas levert acht euro per doos op. Naar verwachting zal de markt verbeteren in januari. "We hopen dat het voor de Kerst nog beter wordt."

Duitse markt in mineur
In de afgelopen weken zijn de prijzen voor ananas aanzienlijk gedaald. Dat werd mede veroorzaakt door een grote aanvoer. wat de markt gaat doen in aanloop naar de Kerst is niet te voorspellen. "Door marketing, het weer of een schip met vertraging kan de markt snel veranderen," legt een handelaar uit. Wel verwachten verschillende importeurs in het eerste kwartaal van 2016 een dip in de aanvoer.

Zwitsers bedrijf presenteert Fairtrade ananas
Nadat het Zwitserse bedrijf HPW in 2003 de eerste Fairtrade ananas uit Ghana op de markt bracht, komt het bedrijf dit jaar met de eerste Fairtrade ananas uit Panama. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Tropical Fruit Company. In januari komen de eerste ananas aan in Rotterdam, daarna volgt elke week nieuwe aanvoer. Belangrijkste afnemer is de Zwitserse supermarkt Coop.

Grote aanvoer drukt prijzen VS
De gestage aanvoer van ananas uit Costa Rica houdt de prijzen in de VS laag. De lage prijzen gelden voor de import uit Centraal-Amerika, maar ook voor de ananas van de oostkust en uit Mexico. Naar verwachting zal de markt vergelijkbaar blijven tot het einde van het jaar, hoewel er rekening gehouden wordt met een dip. De grote aanvoer uit Costa Rica maakt het voor Mexicaanse telers lastig om te concurreren. De laatste tijd is de markt overspoeld met ananas uit Costa Rica en Honduras, betoogt een handelaar. In combinatie met een lage vraag resulteert dat in lage prijzen tussen de 5,50 dollar en 7,50 dollar voor Mexicaanse en 8 dollar voor ananas uit Costa Rica, Ecuador en Panama. De afgelopen vier tot vijf jaar is de markt instabiel, vertelt een handelaar. De prijzen schieten omhoog en naar beneden en voorspellen hoe de markt zich gaat ontwikkelen is moeilijk. "De markt lijkt een achtbaan de afgelopen jaren."

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staat de zoete aardappel centraal.