Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkse citroenen wel naar Rusland

Turkse markt voelt eerste klappen boycot

Rusland zegt de lijst met geboycotte producten voorlopig niet verder uit te breiden. Wel liet Poetin weten de mogelijkheid tot uitbreiding van de sanctielijst open te houden. Voor Turkije wordt de schade op 746 miljoen dollar geschat. Hoewel de boycot nog niet van kracht is, zijn er al meldingen over dalende prijzen in Turkije. Israëlische exporteurs kijken naar Rusland, maar zijn voorzichtig na de moeilijkheden vorig jaar.

Turkse citroenen nog wel welkom
De boycot van Turkije die Rusland vorige week afkondigde, laat de invoer van citroenen ongemoeid. Volgens Russische media speelt daarbij mee dat het voor de citroenen lastig is om vervangende leveranciers te vinden. Tussen januari en oktober verscheepte Turkije 90.000 ton citroenen met een waarde van 53,8 miljoen dollar naar Rusland. Andere grote citrusleveranciers voor de Russische markt zijn Iran, Saoedi-Arabië en Roemenië.




Turkse landbouw vraagt om steun
De Turkse landbouwsector heeft de regering om maatregelen gevraagd om de groenten en fruitmarkt te stabiliseren. De prijzen zijn gedaald sinds Rusland vorige week aankondigde de grenzen te sluiten. Volgens vertegenwoordigers van de sector heerst er "onverwachte paniek" op de markt. Rusland zou al 160 ton groenten en fruit hebben teruggestuurd naar Turkije ondanks dat de boycot officieel vanaf begin 2016 in werking treed. Hoewel dit volume redelijk klein is, was de aangekondigde boycot voldoende om de prijzen met veertig procent te laten dalen. Turkse handelaren zouden de druk opvoeren op de prijzen met als argument dat er geen exportmarkten zijn voor de producten. Exporteurs zoeken wel naar nieuwe markten om de verliezen op te vangen, maar volgens experts gaat dat op korte termijn niet lukken.

Turkse producten wacht zelfde lot als Europese
Illegaal geïmporteerde producten uit Turkije wacht eenzelfde lot als de Europese, dat liet de Russische inspectiedienst weten. De Europese producten worden of teruggestuurd naar de exporterende partij of vernietigd. De inspectie zegt het presidentieel decreet dat vernietiging toestaat te willen gebruiken voor de Turkse producten.

Prijzen Turks fruit Krim fors gestegen
De prijzen voor Turks fruit op de Krim zijn fors gestegen sinds de boycot werd afgekondigd. Volgens berichten zijn de prijzen verdubbeld. De regering van de Krim gaat een stap verder dan het Kremlin en verbied alle import uit Turkije. De prijzen voor mandarijnen stegen van 50 tot 70 roebel per kilo naar 120 tot 150 roebel per kilo. Sinaasappelen laten eenzelfde beeld zien, van 70 tot 85 roebel naar 120 tot 130 roebel per kilo.

Georgië wil betere relatie Rusland
Op politiek niveau zijn er nog geen overleggen geweest, maar de Georgische regering is zich er van bewust dat er kansen liggen in de handel met Rusland. De regering wil de handelsrelatie met Rusland normaliseren. De regering bevestigd dat er officieel nog geen contact is geweest met Rusland. Ook zei de Minister van Landbouw dat het land zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in de relatie tussen Rusland en Turkije. In de eerste tien maanden van dit jaar is de Georgische export naar Rusland fors gedaald met 107 miljoen dollar.

Israël kijkt voorzichtig naar Rusland
Na de afgekondigde boycot liet Rusland al snel weten dat Israël op het lijstje landen staat dan een grotere rol kan gaan spelen op de Russische markt. De Israëlische sector is voorzichtig positief. Aan Israëlische media zei een teler het potentieel te zien, maar hij is wel voorzichtig: "Vorig jaar waren we enthousiast omdat Poetin de grenzen sloot voor Europese producten en we dachten veel geld te kunnen verdienen. Wat uiteindelijke gebeurde is dat we geld verloren door problemen op de Russische markt." De devaluatie van de roebel had grote gevolgen voor exporteurs die te snelle stappen zetten richting Rusland.

Turkse komkommers onderschept
Tijdens de fytosanitaire controle van twintig ton komkommers uit Turkije trof de Russische inspectie een overschrijding van de normen aan. Van de stof diazinon werd 1,3 keer de toegestane hoeveelheid gevonden. Wat er met de partij is gebeurd, is onduidelijk.