Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chayenne Wiskerke

"Mijn vader leerde me om een vestje onder mijn jasje aan te hebben"

Elke week bevraagt de PZC-redactie een streekgenoot over financiële kwesties. Vandaag Chayenne Wiskerke (26) uit Kruiningen. Ze is directeur van Wiskerke Onions, de grootste uienexporteur ter wereld.

Wat zit er in je portemonnee?
"50 gulden, 100 dollar, 150 pond en 10 euro. Ons oude biljet brengt geluk en draag ik altijd bij me. De dollars gebruik ik voor een taxi als ik naar Amerika ga en 150 pond zit er nog in van mijn vorige reis. Ik heb meestal weinig geld bij me. Creditcards en 'pay-by-phone' zorgen ervoor dat mijn portemonnee vaak leger is dan op dit moment."

Wat was je grootste financiële uitspatting?
"Tot nu toe was de overname van het familiebedrijf mijn grootste financiële verplichting. Sinds 1 januari 2014 staat Wiskerke Onions op mijn naam. Samenwerken met familie bevalt prima. Die korte lijnen en de sterke connectie van het team maken ons bedrijf sterk."

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd als het om geld gaat?
"Mijn vader leerde me om een vestje onder mijn jasje aan te hebben. Ik ben een fanatieke spaarder. De wereldsituatie is onstabiel en het is belangrijk reserves op te bouwen."

Heb je geld over voor hobby's?
"Minimaal vier keer per week sport ik een uurtje buiten. Aan goede hardloopschoenen geef ik gerust 120 euro uit. Ik jaag er drie à vier paar per jaar doorheen."

Wat is de beste aankoop die je ooit deed?
,,Mijn iPhone 6 plus. Hij kostte 600 euro en ik kan niet meer zonder. Hij staat 24 uur per dag aan. Alle orders, contact met klanten, Facetime, Whatsapp, het gebeurt allemaal met de iPhone."

Ben je het eens met de stelling 'investeren loont'?
"Dat heb ik moeten leren. In het begin, vooral tijdens een bedrijfsovername, wil je zuinig zijn met de beschikbare cash. Stilstand is achteruitgang en vooral in onze sector is investeren fundamenteel. Als we een nieuwe sorteerlijn aanschaffen, praat je over een aankoop van honderdduizenden euro's. We investeren ook in moderne opslagen, nieuwe machines en in IT."

Is het binnen de uiensector lastig om van een bepaalde begroting uit te gaan?
"Ja, het is een onzekere handel. Uienverkoop is altijd een verrassing. Binnen een uur kan het helemaal omslaan. De wereldsituatie is belangrijk, want 90 procent van de Nederlandse uien gaat de grens over. We moeten buffers hebben.''

Mogen directeuren in de publieke sector meer verdienen dan de balkenendenorm?
"Ja, ik ben groot voorstander van vrije marktwerking. Een principe dat zorgt dat de beste of meest capabele personen komen bovendrijven. Restricties zorgen vaak voor onbalans en kunnen ervoor zorgen dat de beste personen niet worden gestimuleerd om uit te blinken."

Je hebt ervaring als nationaal topper in de paardensport. Zie je overeenkomsten met het bedrijfsleven?

"Paardensport op topniveau beoefenen staat gelijk aan het managen van een klein bedrijf. Je moet jezelf en het dier goed sturen en hebt te maken met stress en druk. Je moet plannen en samenwerken. Ik heb geleerd te winnen en te verliezen. Alle aspecten van het leiden van een bedrijf komen terug in topsport."

Bron: PZC
Publicatiedatum: