Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Van bio-aandeel 50% kunnen we alleen maar dromen"

Finnen en Noren willen intensiever samenwerken met 'bio-buurlanden'

Tholen - Op de Nordic Organic Food Fair werd een IFOAM EU Panel gehouden. Vertegenwoordigers uit Scandinavië gingen met IFOAM EU-directeur Marco Schlüter in gesprek. Ze bespraken wat er moet gebeuren om de Scandinavische biologische sector te verbeteren en uit te breiden. Noorwegen en Finland zien wel iets in intensievere samenwerking met de grote 'bio-buurlanden' Zweden en Denemarken.

Tot het panel behoorden naast Marco Schlüter ook Per Kølster namens Organic Denmark, Charlotte Bladh André die aan de leiding staat bij Organic Sweden, Johan Ceije van KRAV Sweden, Marja-Riitta Kottila van Pro Luomo Finland en Maiken Pollestad Sele van Oikos-Organic Norway.


Het IFOAM EU panel op 2 november in Malmö. Van links naar rechts Marco Schlüter, Maiken Pollestad Sele, Johan Ceije, Marja-Riitta Kottila, Charlotte Bladh André en Per Kølster.

Maiken Pollestad Sele gaf onder meer aan dat het voor Noorwegen erg belangrijk is om de Zweden en Denen te hebben om naar op te kijken als het gaat om het succes van de biologische markt. "We maken ons wel zorgen om de gevolgen van de huidige politieke situatie in Denemarken. De Zweedse markt groeit nog goed door en verslaat ons wel duidelijk." IFOAM EU heeft zich ten doen gesteld dat in 2030 het aandeel van de biologische landbouw 50% moet zijn. De vertegenwoordigster van Oikos-Organic Norway noemde dit te ambitieus: "Van zo'n aandeel kunnen we alleen maar dromen, maar wij doen ons best om hieraan bij te dragen."

Ze betreurt het gebrek aan omschakelingssteun in Noorwegen. "Misschien is het mogelijk dat we elkaar daar als Scandinavische landen meer in kunnen gaan steunen. Onze sectoren bevinden zich weliswaar op verschillende niveaus, maar ik ben er van overtuigd dat we elkaar zeker kunnen helpen.

Marja-Riitta Kottila gaf vervolgens aan dat de situatie in Finland vergelijkbaar is met Noorwegen. "Het is goed om de succesverhalen van onze buurlanden Denemarken en Zweden te horen. Hopelijk spoort het Finland en Noorwegen aan om nog verder te investeren in biologisch." Ook zij noemt het 50%-doel een droom. "Voor onze 'public catering' hebben we voor 2020 een bio-aandeel van 20% als doel gesteld. Dat is al een hele uitdaging, aangezien dit aandeel nu nog maar op 5% ligt."

Het marktaandeel van biologisch ligt in Finland nog maar op 2%. Wel zetten de supermarkten zich volgens Marja-Riitta steeds meer in voor biologisch: "De retail is inmiddels wel toegewijd aan biologisch. Het is ook mooi dat een product van een Fins bedrijf op deze beurs verkozen is tot 'Beste Food Product. Dat is erg bemoedigend." (Suominen's Milk-Little Ice Cream Company won de Natural&Organic Award voor 'Best New Organic Food Product' voor hun biologische 'dropijs'.)

Ook zij ziet wel wat in meer samenwerking tussen de Scandinavische landen. "Een groeiende biologische sector is immers van gemeenschappelijk belang. Ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Zo zijn er de nodige gelijkenissen in het klimaat. Daar kunnen we bijvoorbeeld meer mee doen." Ze had ook nog een verzoek voor IFOAM EU: "Ik vind het lastig om te bepalen hoe we om moeten gaan met 'bijna bio'-bedrijven. Het zou fijn zijn als IFOAM EU hier een standpunt in kan bepalen."

Marco Schlüter reageerde nog op de '50%-doelstelling': "Deze doelstelling is een richtlijn. We willen de bio-branche wat optimistischer naar de toekomst laten kijken. Want: willen we op dit niveau blijven of een drijvende kracht worden binnen Europa?"

Voor meer informatie: www.ifoam-eu.org