Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer vraag Europa ready-to-eat en vezelloze mango

Spaans volume -50%, eerste raming Peru positief

Wereldwijd lijkt de productie van mango's de vraag niet te kunnen bijbenen. Meer markten gaan open voor het tropische fruit, wat naar verwachting de prijzen kan laten stijgen. Daarnaast is de markt redelijk grillig door korte seizoenen per origine. In Europa is er een duidelijke voorkeur voor de vezelloze rassen, vooral de Keith en Kent doen het goed. Aan de andere kant van de wereld, in China, gaat de voorkeur uit naar rassen als Big Tai Mango, Small Tai Mango en Aiwen. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa worden goede prijzen gemaakt. De aanvoer uit Spanje is dit jaar fors lager door een 'off year', Israël profiteert van deze ruimte, maar de volumes zijn niet enorm groot. Peru verwacht wel betere volumes vanaf december, maar El Niño kan de oogst nog verstoren.

Israël heeft goede markt in Europa
Het mangoseizoen is in volle gang en duurt nog tot medio oktober. Verschillende rassen, zoals Shelly, Omer, Kent en Keith bieden Europese importeurs veel mogelijkheden voor rijpen. Dit jaar valt het volume ongeveer 40% lager uit. Het seizoen verloopt traditioneel moeizaam van eind-juli tot halverwege augustus. Als vanaf 20 augustus de Keith en Kent beschikbaar komen, trekt de markt weer aan.
Voor de komende maanden verwacht Israël een goede markt in Europa. Oorzaak ligt in kleinere volumes en een stijgende vraag. Israël heeft een kleinere oogst door het winterweer. Daarnaast verwacht Spanje minder volume, wat de Israëlische exporteurs kansen biedt. Overigens zal het exportvolume stijgen, aangezien meer telers de producten aanbieden voor export. Daarbij wordt er ook gekeken naar nieuwe markten, waaronder Het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Zuid-Afrika, Canada en Oost-Azië. Het land telt een areaal van 1600 hectare met de belangrijkste teeltgebieden in de Jordaanse Rift Vallei.



België: meer vraag ready-to-eat en vezelloze mango
Een Belgische importeur, jaarlijks goed voor zo'n 6500 ton mango's, vertelt dat de markt steeds meer richting ready-to-eat beweegt. Het aandeel product dat ongerijpt wordt aangeboden neem elk jaar af ten gunste van de gerijpte mango's. De importeur focust op fiberless(vezelloze) mango's. Een uitdaging waardoor de importeur bewust de Tommy Atkins uit Brazilië, die toch jaarrond goed beschikbaar zijn, links laat liggen, vanwege het te hoge aandeel vezels in het vruchtvlees.
De Kent en Keith vormen de top van de mangomarkt. Enkele jaren geleden deed de importeur een poging om de gele mango's uit India en Pakistan te importeren. Hoewel het fruit tot de top van de markt gerekend kan worden, bleek er geen markt voor te zijn in België.

Spaans volume daalt met 50%
Na een uitzonderlijk goed jaar, in de sector een 'on year' genoemd, verwacht Spanje dit seizoen een 'off year' met een daling van 50% in volume. Vorig jaar oversteeg het volume de 24.000 ton. Voor het ras Osteen met een marktaandeel van 90% in het Spaanse areaal wordt een daling van 50% verwacht. Voor Keith en Kent houdt men rekening met een stijging van 15%. Telers verwachten wederom hoge prijzen dit jaar. Vorig jaar waren de prijzen al goed met 2 euro per kilo voor de teler. "Dit jaar verwachten we vergelijkbare of zelfs hogere prijzen," aldus een Spaanse handelaar. En waar vorig jaar het seizoen begon met prijzen tussen de 6 en 14 euro per doos, houdt een andere handelaar rekening met prijzen boven de 10 euro. De Spaanse mango is bezig een plek te veroveren op de Europese markt met prijzen die vergelijkbaar zijn voor de gevlogen mango's.

Franse markt beperkt tijdens zomer
Tijdens de zomermaanden is er een beperkte markt voor mango's. De concurrentie met het zomerfruit is hevig. Nu dat seizoen op zijn einde loopt, zal de markt voor mango's naar verwachting in de komende weken weer aantrekken. Tegen het einde van september bereikt de markt een hoogtepunt. Een handelaar vertelt dat het grootst deel van de import, 60%, op de Franse markt gebracht wordt. De resterende volumes worden naar andere Europese landen verscheept. Belangrijkste oorsprongslanden zijn Brazilië, Peru, Senegal, Zuid-Afrika en Ivoorkust. "Voor zowel Europa als Frankrijk zijn de Keith en Kent favoriet," aldus de importeur. Deze maand verschuift de importstroom van Senegal, goed voor 800 ton van de importeur, naar Brazilië, waar de importeur 1200 ton hoopt te importeren.

Duitsland: Tommy Atkins verliest terrein
In de afgelopen drie jaar is ook in Duitsland de vraag naar gerijpte, vezelloze mango's sterk gestegen. De Tommy Atkins verliezen wel terrein op deze markt ten gunste van de Kent, Keitt en Palmer. Belangrijkste leveranciers zijn op dit moment Puerto Rico en Brazilië. Het Senegalese seizoen is bijna voorbij en binnenkort wordt de start van het seizoen uit Israël en Spanje verwacht. De Duitse consument geeft de voorkeur aan de kalibers 7,8 en 9 die voldoende beschikbaar zijn. De vraag is het grootst tussen oktober en juni.

Latijns-Amerika
Brazilië en Peru zijn de belangrijkste exportlanden voor de Kent en Keith rassen. Brazilië is tussen oktober en januari aan de markt met deze rassen de Palmer is vrijwel jaarrond beschikbaar. Peru is sterk in de maanden januari tot maart met vooral Kent.

Guatemala: eerste mango's naar Spanje en Duitsland
In het Latijns-Amerikaanse Guatemala zijn op dit moment acht bedrijven, die mango's exporteren. Van de productie gaat 2,9% naar de Amerikaanse markt. Zo'n 10% is bestemd voor de Europese markt. Dit jaar werden de eerste mango's naar Duitsland en Spanje gevlogen. Naar verwachting zal de export naar deze landen volgend jaar stijgen. Op regeringsniveau werkt de overheid aan opening van de Chileense markt. "We denken dat er een mogelijkheid is omdat het seizoen niet overlapt met Peru, Ecuador en Brazilië, die naar Chili kunnen exporteren. Ons seizoen duurt van maart tot mei," aldus een exporteur. In totaal telt het areaal grofweg 6000 hectare. Daarvan is 5.000 hectare beplant met Tommy Atkins. De overige hectares zijn verdeeld onder Ataulfo (500 ha), Kent (300 ha) en Keitt (200).

Peru: beter seizoen verwacht
De mangoteelt is een belangrijke werkgever voor veel Peruanen. De teelt beslaat zo'n 27.000 hectare, verdeeld over 14.000 telers. Vooral in de regio's Piura, Lambayeque en Ancash is een groot deel van de inwoners afhankelijk van de mangoteelt. Het seizoen 2013-2014 (december tot maart) was de oogst goed, dit jaar valt de oogst lager uit. De export in seizoen 2014-2015 kwam uit op 130.000 ton, waarvan 104.000 ton (80%) vers en 18.000 ton (14%) bevroren. De resterende tonnen werden verwerkt in sappen of gedroogd. Voor het komende seizoen wordt wel een goede productie verwacht, hoewel El Niño de productie nog kan beïnvloeden. Eind oktober zal meer duidelijk zijn over de verwachte volumes.
Belangrijkste afzetmarkten zijn Nederland, goed voor 37,08%, gevolgd door de Verenigde Staten (34,02%) en Engeland (11,94%).
De grootste concurrent bij de start van het seizoen is Ecuador, hoewel een Peruaanse exporteur ook denkt dat de landen elkaar aanvullen. Op de Europese markt is Brazilië de grootste concurrent, vooral doordat Afrikaanse landen nog geen vaste voet aan de grond hebben, aldus de exporteur.

Verenigde Staten: goede prijzen voor kleine kalibers
Aan de westkust is de vraag naar vooral kleine maten groot. Voor de handel een nadeel, want de meeste handelaren hebben grote kalibers Keitts beschikbaar. Deze mango's worden geïmporteerd uit Mexico. Braziliaanse mango's vinden hun weg naar de oostkust, waar de vraag groter is. Door de lage aanvoer nadert het Mexicaans seizoen haar einde en Brazilië heeft nog geen pieken in volume. Als de aanvoer uit Ecuador, doorgaans eind oktober, later op gang komt dan normaal, zullen de prijzen voorlopig nog hoog blijven. Gemiddeld brengt een doos mango's uit Brazilië tussen de 9 en 10 dollar op.

Chinese vraag piekt rond Lentefeest
Taiwan en Thailand zijn de hofleveranciers van mango's aan China. Deze landen exporteren het grootste volume, vooral van de rassen Aiwen en Golden. Het importseizoen loopt doorgaans van juni tot augustus. Voor het topsegment kijken de Chinese importeurs echter naar Australië. De piek van de Australische import ligt in februari, dat valt samen met het Chinese Lentefeest, wat de prijzen opdrijft.
Naast import is er ook eigen teelt. Na India is China de grootste producent van mango's wereldwijd. Belangrijkste teeltregio's zijn Guangxi en Hainan. Het seizoen in Hainan begint in april, de mango's, van het ras Big Tai Mango en Small Tai Mango, concurreren met de import uit Australië en Taiwan op kwaliteit, maar zijn voordeliger. In Guangxi is het meest geteelde ras de Guiqi Mango.
De mango is een populaire vrucht in China en de binnenlandse teelt zit in de lift. Zo heeft onder andere de regio Huaping, in de provincie Yunnan geïnvesteerd in de teelt. Op dit moment zijn er rond de 6500 kleine telers die aanplanten. In 2020 wil de regio het areaal vergroot hebben tot 20.000 hectare met een opbrengst van 300.000 ton. De mango's uit de regio zijn echter minder geliefd dan het fruit uit Hainan en Guangxi.

Australië exporteert naar China
Sinds 2004 heeft Australië toegang tot de Chinese markt. China importeert vooral het topsegment uit het land. De meest populaire variëteit voor de export naar China is de Bowen.

Elke week publiceren FreshPlaza en AGF.nl een overzicht van de marktsituatie van een product in een wereldwijde context. Met deze artikelen willen we een beeld geven van een wereldmarkt, die steeds kleiner wordt door de globalisering. Volgende week staan mandarijnen centraal.