Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
traceerbaarheid op stuksniveau

VS: Laserprinten op versproducten bespaart kosten

"We hebben een alternatief ontwikkeld voor labelstickers," zegt Greg Drouillard van Laser Application Technologies (LAT Produce). "Onze laser verwijdert het pigment zonder door de huid te breken. Het stript alleen de bovenste paar cellagen weg. Tomaten hebben bijvoorbeeld nog steeds 56 cellagen over nadat het pigment is verwijderd, dus is er geen schade aan de huid. Er wordt alleen kleur verwijderd."

VS geeft toestemming voor citrus
De laser kan zeven tot tien stuks fruit per seconde printen. Prints kunnen op alle versproducten toegepast worden, mits het product pigment bevat. Enkele voorbeelden van versproducten die beprint kunnen worden zijn: citrus, meloenen, mango's, granaatappelen, steenfruit, avocado's, peren en paprika's.

Na zeven jaar testen en een investering van $2 miljoen (€1.,8 miljoen), gaf het FDA (Food & Drug Administration) toestemming aan LAT Produce om de technologie alleen te gebruiken op citrus dat in de VS werd verkocht. Een van de gebruikers van de technologie is Citrusmark. "Ons bedrijf gebruikt het oppervlak van citrus als een nieuw medium voor merken, advertenties en personalisering. We zijn aanvankelijk gericht op het gebruik van citrus voor alcoholische dranken en leveren gemerkt citrus voor promotie-activiteiten van de meeste grote leveranciers van alcoholische dranken. Ook zijn we verwikkeld in personalisering en werken we met cateraars en evenementenorganisatoren om gecustomiseerde citrusparten voor hun cliënten te leveren." Citrusmark print meerdere beelden op het citrus en leveren het gehele fruit aan klanten die dan het fruit in parten snijden voor de drankglazen. "Het heeft ons een jaar onderzoek en ontwikkeling gekost om het proces uit te zoeken en we nemen nu zo'n vier maanden orders aan. We zien veel enthousiasme voor deze technologie," aldus een woordvoerder van Citrusmark.



LAT Produce gebruikt zijn lasertechnologie al een aantal jaar in Brazilië, Australië en Nieuw-Zeeland.

Verbeterde voedselveiligheid
"Ons labelsysteem is een doorbraak op het gebied van voedselveiligheid," zegt Drouillard. Het geeft ons het enige systeem voor het labellen van versproducten met echte traceerbaarheid op itemniveau. Daardoor komt het tegemoet aan de vereisten om permanent te zijn, dat er niet mee geknoeid kan worden, dat het niet overgezet kan worden en gewoon leesbaar is." Drouillard voegt toe dat deze technologie niet alleen in de behoefte van de teler voorziet, maar ook in die van de retailer, de consument en de overheid. "Onze technologie laat overheidsinstanties sneller en accurater bijvoorbeeld de oorzaak van voedselvergiftiging traceren."


Milieuvriendelijk
"Laserprinten heeft veel voordelen," zegt Drouillard. "Ten eerste is het milieuvriendelijk omdat er geen materiaal gebruikt wordt om het label te produceren. Daarbij zorgt de techniek voor realtime printen en kan het bericht op het label volledig aangepast worden." Volgens Drouillard zijn de kosten in gebruik erg laag. "De lasermachine vergt geen onderhoud en gaat minimaal tien jaar mee. De aanschafkosten bedragen grofweg $25.000 (€22.500) en de laser betaalt zichzelf binnen een jaar terug", besluit hij.

Voor meer informatie:
Greg Drouillard
LAT Produce
Tel: (+1) 678-575-2314

Rob Giuffre
Citrusmark
Tel: (+1) 415-308-9882
Publicatiedatum: