Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Skal: Veel bioverwerkers in gebreke bij tonen risico-analyse

In totaal heeft de biologische controleorganisatie Skal in 2014 5100 inspecties uitgevoerd. In 2013 waren dat er nog 4910. Het aantal afwijkingen is in 2014 hoger dan in voorgaande jaren. Dit is te verklaren door het groeiend aantal gecertificeerden, verscherpte inspecties en de focus op inspectiekwaliteit. Ten opzichte van 2013 is het aantal overtredingen dat direct invloed heeft op de biostatus van een product afgenomen.

Het aantal Nederlandse biologische bedrijven steeg in 2014 naar 3738, waaronder 1600 agrarische bedrijven. Al deze bedrijven staan onder toezicht van Skal Biocontrole. Nieuw aangesloten bedrijven hebben een toelatingsonderzoek gekregen, de bestaande bedrijven een jaarlijkse inspectie. Daarnaast heeft Skal onder andere onaangekondigde flitsinspecties en monsternames uitgevoerd.

In 2014 werden 42 fatale afwijkingen geconstateerd, 750 ernstige en 3972 lichte. In 2013 waren dat 70 fatale, 687 ernstige en 2480 lichte afwijkingen. De groei van het aantal lichte afwijkingen komt doordat Skal strenger is geworden op aanduidingen (op etiketten, facturen en pakbonnen) en ingangscontrole bij zowel landbouwbedrijven als verwerkers.

Van de 750 geconstateerde ernstige overtredingen zijn er 506 geschreven bij landbouwbedrijven en 244 bij verwerking en import. Bij telers zijn in 2014 veel overtredingen geschreven op uitgangsmateriaal, gebruikte meststoffen en aangeboden rantsoen. Bij verwerkers is de meest geconstateerde ernstige afwijking het niet kunnen tonen van een volledige, actuele risico-analyse voor bioproducten.

Bekijk het volledige jaarverslag van Skal voor meer informatie.

Bron: foodholland.nl
Publicatiedatum: