Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Nederlandse biologische producten nadert miljard euro

De Nederlandse export van biologische landbouwproducten is in 2014 opnieuw fors gestegen. De waarde van de export bedraagt 928 miljoen euro, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2013. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken presenteert de nieuwste cijfers van stichting Bionext vandaag op de BIOFACH, de grootste biologische vakbeurs ter wereld in het Duitse Neurenberg. Nederland is dit jaar partnerland en is met een recordaantal van 100 bedrijven op de beurs aanwezig.



Bio in trek
Dijksma: "Andere landen genieten van onze biologische wortels, tomaten, kaas, eieren en granen. Zo groeide de biologische exportomzet met 100 miljoen euro. En dat is niet voor niets. Consumenten willen meer en meer producten met aandacht voor dierenwelzijn, natuur en milieu. Een goede, groene ontwikkeling en onze bedrijven kunnen aan die vraag voldoen, want kwaliteit groeit in Nederland!"

Exportmarkten
Voor de Nederlandse export van biologische producten blijven omringende landen de belangrijkste markten. Vooral granen, wortels, eieren en zuivel zijn gewild. Duitsland staat daarbij veruit bovenaan met een omzetaandeel van ruim 40 procent. Veel Nederlandse biologische bedrijven hebben hechte samenwerkingsverbanden met hun Duitse afnemers en openen ook vaak vestigingen in Duitsland zelf. Na Duitsland zijn Belgiƫ, Frankrijk, de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste exportlanden. Maar ook de export naar de Verenigde Staten en Aziƫ stijgt stevig en biedt goede kansen voor de toekomst.

Nederlandse en wereldwijde biobranche
De exportomzet van de Nederlandse biobranche met 3600 bedrijven groeide in 2014 met 11 procent. Van de producten, die in Nederland geproduceerd worden, zijn de biologische kasgroenten de sterkste stijger van 43 naar 50 miljoen euro. In de periode 2008 tot en met 2013 zijn de binnenlandse consumentenbestedingen aan biologische producten in de belangrijkste verkoopkanalen gestegen van 500 miljoen naar bijna een miljard euro. Nederland hoort hiermee bij de snelle groeiers. De wereldwijde omzet van biologische producten komt boven de 80 miljard dollar uit.
Publicatiedatum: