Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boek over uienverwerkingsbedrijf Gebr. Mol opnieuw uitgegeven

De geschiedenis van het Zeeuwse uienverwerkingsbedrijf Gebr. Mol is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Noordoostpolder. In 2008 verscheen van de hand van Co Bolle een boek over dit bijzondere bedrijf. De belangstelling bleek groot. Veel chauffeurs en andere polderbewoners hebben door de jaren heen te maken gehad met de gebroeders Mol. Een herziene uitgave van dit uitverkochte boek is daarom vanaf heden verkrijgbaar in Emmeloord, Nagele, Swifterbant, Krabbendijke en 's-Gravenpolder.



Een Zeeuws bedrijf in de Noordoostpolder
Het uienverwerkingsbedrijf Gebr. Mol was 36 jaar lang één van de grootste spelers op de Europese uienmarkt. Gebr. Mol werd in 1952 opgericht door vier broers in het Zeeuwse 's-Gravenpolder. Het bedrijf groeide explosief en in 1957 opende men een filiaal in Emmeloord. De maagdelijke grond in de nieuwe Noordoostpolder bleek uitermate geschikt om uien op te verbouwen. Bovendien kwamen hier door de oorlogsomstandigheden en de Watersnoodramp in Zeeland veel Zeeuwse boeren terecht, traditioneel uientelers. Jarenlang vormden de vrachtwagens met uien van de Gebr. Mol voor menigeen een herkenbaar beeld in de polders.

Begrip in de uienwereld
In 1970 opende Gebr. Mol een nevenvestiging in Swifterbant. Sindsdien is de geschiedenis van het bedrijf ook onlosmakelijk verbonden met de Flevopolders. Gebr. Mol beleefde gloriejaren vol groei. De verkoop van het uiensorteerbedrijf in 1986 aan de Suiker Unie bleek helaas geen gelukkige zet. Het bedrijf leed miljoenenverliezen en de vestigingen in Emmeloord en Swifterbant werden gesloten. De Suiker Unie verkocht het bedrijf, inmiddels T.O.P. BV geheten, aan het zittende management dat het bedrijf in sterk afgeslankte vorm voortzette. Nu, vijfentwintig jaar later, is het bedrijf TOP Onions in 's-Gravenpolder als een feniks uit zijn as herrezen.

Vrachtwagens centraal
Door de jaren heen reden tientallen vrachtwagens met het Gebr. Mol-logo door Europa om de uien te vervoeren. Co Bolle, van jongs af aan medewerker bij Molnopex, een afsplitsing van Gebr. Mol, besloot in 2008 deze transportgeschiedenis op papier te zetten en verzamelde samen met oud-chauffeur Lodewijk van der Zee honderden foto's. Het resultaat: een rijk geïllustreerd boek over de transport-geschiedenis van Gebr. Mol dat vanwege overweldigende belangstelling snel was uitverkocht. In 2013 verscheen, ook van de hand van Co Bolle, het boek Wegtransport in de Noordoostpolder, waarin alle transportbedrijven in de polder in 2450 foto's de revue passeren. De heruitgave van het boek over de Gebr. Mol bevat zo'n 500 foto's en is voorzien van nieuwe informatie over het bedrijf. Het boek is vanaf heden verkrijgbaar bij Boekhandel Marsman in Emmeloord, Boekhandel Van Velzen in Krabbendijke/'s-Gravenpolder, de weegbrug in Nagele en Primera Albers in Swifterbant. Webshop: www.marsman.nl Verkoopprijs 25 euro.

 
Uitvoering: luxe gebonden uitgave met harde kaft
Formaat: A4 liggend
Aantal pagina's: 120
Aantal foto's: ca. 500
Publicatiedatum: