Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe meer tranen, hoe gezonder de ui

Eet je uien, want ze bevatten een flinke dosis gezonde componenten, zegt een student van de Massey Universiteit. Srishti Joshi, die moleculaire plantenbiologie bestudeert, beweert dat uien nitraten en sulfer nodig hebben om goed te groeien en een goede smaak te hebben. Ze bestudeerde in welke mate uien groeiden en effectief waren als er voedingsstoffen ontbraken.

Joshi was de winnaar van de publieksprijs van de drie-minuut thesis uitdaging aan de universiteit van Massey, waarin ze haar doctoraalsstudie van vier jaar samenvatte in slechts drie minuten, zodat iedereen het zou begrijpen. Ze vertelde dat haar research ging over de behoeften van alle bruine uien.

"Het zijn de nitraten en sulfer bestanddelen in uien, die je doen huilen. Het is die kwaliteit die juist gewaardeerd wordt aan uien en hen van voedzame stoffen voorziet.

Ze ontwierp haar experiment op zo'n wijze dat de nitraten eerst werden weggelaten. Vervolgens de sulfer en vervolgens beide om te kijken naar wat voor effect dat zou hebben op de voedingsstoffen die in de ui zaten.
Ze keek naar 3000 bestanddelen in de uien, waarbij ze de stam, bladeren en wortels bestudeerde. 

Zo ontdekte ze dat nitraten de primaire elementen waren in het verwerven van de essentiƫle voedingsstoffen die zich in sulfer bevonden.

"Maar, de interactie tussen alle bestanddelen was zeer complex."

Joshi vertelde dat ze uien kweekte in het Plant and Food's klimaat laboratorium. Daarbij had ze ook de Universiteit van Massey tot haar beschikking, waar ze momenteel haar doctoraat uitoefent en tevens ook HortNZ als sponsors.
Publicatiedatum: