Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
binnenlandse consumptie stijgt

Nieuwe oogst zaaisjalotten begonnen

Binnenkort liggen er weer nieuwe sjalotten in de schappen van de supermarkt, want de oogst is in volle gang. Opbrengsten zijn nog moeilijk in te schatten, maar lijken iets onder het langjarig gemiddelde te liggen. Kwalitatief ziet het product er prima uit. De oogst valt dit jaar ongeveer gelijk met het normale oogsttijdstip van sjalotten. Normaal gesproken wordt er vanaf half augustus geoogst.



Vooruitzichten nieuwe seizoen
Vooruitzichten voor het komende seizoen zijn nog moeilijk in te schatten. In tegenstelling tot uien gaan er maar op zeer geringe schaal consumptiesjalotten naar Rusland. Volgens KCB gegevens zelfs minder dan 0,5%. Voor de sjalottenmarkt is Frankrijk belangrijk dat met ruim 2200 ha sjalotten beduidend groter is dan de Nederlandse productie van ongeveer 350 ha. Van deze 350 ha moet meer dan 80 % geƫxporteerd worden. Gelukkig stijgt de binnenlandse consumptie van sjalotten ook nog steeds waardoor de sjalot tegenwoordig in steeds meer Nederlandse supermarkten jaarrond verkrijgbaar is.



Nederlandse teelt
De professionele teelt in Nederland vindt plaats bij een beperkt aantal gespecialiseerde telers die vaak al jaren ervaring hebben met de specifieke teelt van zaaisjalotten. Doordat het een specialistisch product is, liggen de kwaliteitseisen op een hoog niveau en dat zorgt ervoor dat er alleen plaats is voor een klasse I product. Vandaar dat er bij de oogst niet gewacht wordt op de laatste kilogram maar dat het binnenkrijgen van een sjalot met een mooie kleur van levensbelang is. Dit uit zich in het voor uienbegrippen relatief groen rooien. Door het vroege oogsttijdstip wordt er voor de bewaring overwegend gekozen voor het 30 graden regime. Hiermee wordt voorkomen dat eventueel aanwezige koprot-schimmelsporen zich kunnen gaan ontwikkelen tijdens de bewaring. Zaaisjalotten hebben hierdoor de afgelopen jaren geen noemenswaardige problemen met deze bewaarziekte gehad.
 
Bron: Sjalot.nl


Publicatiedatum: