Rode uien helpen tegen allergieën
Vrije luchtwegen: de etherische oliën van de ui werken ontstekingsremmend en bestrijden bacteriën. Daarmee voorkomen ze verkoudheid en hoesten.
Allergieverlichting: dankzij haar quercetine kan de rode groente helpen tegen hooikoorts en co. Want deze biologisch actieve stof blokkeert precies die cellen in het lichaam die bij allergische reacties histamine afgeven. Een overschot aan dit weefselhormoon brengt allergische reacties teweeg zoals jeukende, tranende ogen of een loopneus.
Schone aderen: uien zijn ook goed voor het hart en de bloedsomloop. Want haar secundaire plantenstof alliine laat het cholesterolgehalte in het bloed dalen en gaat daarmee het ontstaan van aderverkalking (arteriosclerose) tegen. Daarnaast werkt alliine ook anti-oxiderend, waardoor het kanker kan voorkomen. Het adenosine in uien gaat bovendien trombose tegen.
Sterke afweer: met substanties zoals saponinen en fenolzuren versterkt de groente ons immuunsysteem. Zo maken uien weer fit bij een verkoudheid of andere infecties.