Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conslusie nieuw internationaal onderzoek:

Biologisch voedsel heeft hogere voedingswaarde

Biologische gewassen, zoals groenten, fruit en granen, bevatten tot 60% meer belangrijke antioxidanten dan niet-biologische gewassen. Deze bevinding weerlegt de mythe dat de manier waarop de boerderij werkt geen invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel dat we eten.

Dit is één van de conclusies uit een onderzoek dat op dinsdag 15 juli gepubliceerd zal worden in het 'British Journal of Nutrition'. Een internationale groep wetenschappers concludeert hierin dat er significante verschillen bestaan in de voedingswaarde van biologische en niet-biologische gewassen. De studie, de grootste in zijn soort en uitgevoerd door een internationaal team van deskundigen (onder leiding van de 'Newcastle University'), is de meest uitgebreide analyse van het gehalte aan nutriënten in biologisch versus conventioneel geproduceerd voedsel ooit ondernomen.

De belangrijkste bevindingen van de Universiteit van Newcastle zijn:
  • Landbouwmethode beïnvloedt kwaliteit: De analyse is de meest uitgebreide en betrouwbare tot nu toe en ondersteunt duidelijk de visie dat kwaliteit van voedsel wordt beïnvloed door de manier waarop het wordt geproduceerd.
  • Meer antioxidanten: biologische gewassen (granen, groenten en fruit) hebben beduidend hogere concentraties antioxidanten/ (poly)fenolen in vergelijking met niet-biologisch geproduceerde tegenhangers. Dit betekent meer fenolen (19% hoger), flavanonen (69% hoger), stilbenen (28% hoger), flavonen (26% hoger) en flavonolen (50% hoger). Een overstap naar de consumptie van biologische gewassen zou een stijging van 20-40% in antioxidanten/(poly)fenolen teweeg brengen, zonder een verhoging van de calorie-inname.
  • Minder bestrijdingsmiddelen: De frequentie van detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen is vier keer hoger in niet-biologische gewassen. Niet-biologisch fruit had de hoogste bestrijdingsmiddelen-frequentie (75%), in vergelijking met niet-biologische groenten (32%) en verwerkte voedingsmiddelen op basis van niet-biologisch geteelde producten (45%). Daarentegen werden in slechts 10% van de biologische monsters bestrijdingsmiddelenresiduen gevonden.
  • Minder cadmium: De analyse detecteerde 48% lagere concentraties van het giftige zware metaal cadmium in biologische gewassen.
  • Minder stikstof: Stikstofconcentraties - in sommige studies verbonden aan een verhoogd risico op bepaalde kankers zoals maagkanker - bleken aanzienlijk lager in biologische gewassen.



"We weten dat mensen kiezen voor biologisch voedsel omdat ze geloven dat het beter voor hen is, maar ook voor wilde dieren, dierenwelzijn en het milieu, en dit onderzoek bevestigt wat mensen denken over biologisch voedsel", zegt Helen Browning, Chief Executive van de Britse Soil Association

"In andere landen is er al lang een veel hoger niveau van ondersteuning en acceptatie van de voordelen van biologische voeding en landbouw: we hopen dat deze bevindingen het Verenigd Koninkrijk in overeenstemming zal brengen met de rest van Europa, als het gaat om zowel de houding ten opzichte van biologische voeding als de steun voor de biologische landbouw."

Klik hier voor het hele onderzoek.
Publicatiedatum: