Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe bananenrijperij Thiry Gent heeft capaciteit van 32.000 dozen per week

Tholen - Begin april heeft Groothandel Thiry in het distributiecentrum te Evergem de bouw van een nieuwe bananenrijperij afgerond. De Groep PrimaMundo heeft al een rijperij bij Coccinelle in Sint-Katelijne-Waver, maar er was dringend meer plaats nodig en midden vorig jaar werden de plannen gemaakt voor de bouw van de cellen in Evergem. Hoofdrijper Pieter Verachtert vertelt dat ze voor de hele groep rijpen en de dozen vanuit Evergem verdelen. "Het volume dat we kunnen rijpen is nu ongeveer vijf maal zo groot en de afmetingen van het rijpingsgebouw is 32.000 m2. We hebben ervoor gezorgd dat het gebouw en de cellen milieuvriendelijk zijn ingesteld en er zo min mogelijk energie wordt verspild. Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze bananen perfect wordt afgeleverd bij de klant, dus op kwaliteitsgebied hebben we niet bespaard. Het zijn hypermoderne en computergestuurde rijpingskamers en onder het toeziend oog van onze specialisten worden de bananen gelijkmatig op kleur gebracht terwijl het rijpingsproces wordt gestimuleerd."



Nauwkeurig proces

Volgens Pieter is rijpen echt een vak apart. "Het is een leerproces dat je van de één op de andere persoon overdraagt. We zijn nu met drie vaste personen hier, die ervaring hebben in het rijpen. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de manier waarop de banaan wordt gerijpt. Zo is herkomst van het fruit erg belangrijk, is het klimaat van het land van herkomst bijvoorbeeld droog of vochtig? Je moet bij rijpen op een nauwkeurige en juiste manier omgaan met temperatuur, beluchting en begassing, zodat de kleur optimaal wordt. Dat is niet te leren, maar een kwestie van ervaring en gevoel." Gemiddeld duurt het rijpen tussen de 4 en 8 dagen, het ligt er natuurlijk ook aan welke kleur de klant wenst en wanneer de uitleveringsdatum is gepland."



Gespecialiseerd

In het buitenland ontstaat de trend dat retailers zelf gaan rijpen, in België, is dat niet het geval. "Het is natuurlijk een grote investering met risico's op diverse gebieden, en supermarktketens doen dit hier niet. Wij zijn erin gespecialiseerd en ze laten het graag aan ons over. Rijpen is echt een vak apart." Zelf heeft Pieter al zo'n 15 jaar ervaring in het rijpen. "Je ziet wel bepaalde zaken veranderd. Zo wordt er nu een stuk minder koelmiddel gebruikt dat vroeger en zijn de cellen sneller op temperatuur. Daarnaast wordt nu natuurlijk alles gevisualiseerd op de pc. Maar de basis van het rijpen is hetzelfde als vroeger, we gebruiken nu nog dezelfde rijpingsschema's als vroeger. Het is een schone evolutie om te zien dat de bananen grasgroen aankomen en dag na dag op een mooie manier veranderen. Dagelijks worden de bananen gecontroleerd waardoor we een globaal overzicht krijgen van hoe de partij erbij staat."



Ruimte voor groei

Thiry rijpt zo'n 32.000 dozen per week. "Het grootste deel is bestemd voor de Group Colruyt en daarnaast rijpen we ook voor diverse andere partijen. Met dit nieuwe gebouw hebben natuurlijk ook ruimte voor groei voorzien, dus wat dat betreft kunnen we nog even vooruit."





Voor meer informatie
Thiry Gent
Brugse Steenweg 7/40
Magazijn 25
9940 Evergem
Tel.: +32 (0)9 222 57 11
Fax: +32 (0)9 221 14 20
info@thirygent.be
www.primamundo.com