Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Knoflook en uien tegen astma

In de westerse wereld lijden steeds meer mensen aan astma. In het Zwitserse Lausanne zijn onderzoekers nu een mogelijke oorzaak op het spoor gekomen, meldt de Zwitserse website 20min.ch: we eten te weinig groenten en fruit.

Onze voedingsgewoontes zouden er direct verantwoordelijk voor kunnen zijn dat astma in opmars is, zo is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door artsen van het universitair ziekenhuis Lausanne (CHUV). Uit het onderzoek bleek dat bij muizen, die gevoerd worden met voer dat rijk is aan voedingsvezels, de allergische astma verlicht wordt, aangezien dit voer de ontwikkeling van immuuncellen beïnvloedt. De muizen die weinig voedingsvezels binnenkregen reageerden met sterkere allergische reacties op een extract van huisstofmijten dan de muizen die het vezelrijke dieet kregen. De onderzoekers vermoeden dat dit bij mensen ongeveer hetzelfde is. Zij willen dit nu onderzoeken door proefpersonen aan klinische onderzoeken deel te laten nemen.

In de afgelopen decennia kregen steeds meer mensen allergische astma, zowel in industrie- als in ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd daalde de consumptie van levensmiddelen zoals groenten en fruit, die rijk zijn aan voedingsvezels. Het is al langer bekend dat een vezelrijke voeding darmziektes kan voorkomen, maar het blijkt nu dus ook tot in de longen een positief effect te hebben. Marsland, één van de Zwitserse onderzoekers, raadt dan ook nu al aan om de dagelijkse dosis aan groenten en fruit te verhogen. Met name citrus, knoflook en uien kunnen helpen, zo zei hij tegen de Zwitserse krant 'Tribune de Genève'.
Publicatiedatum: