Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oprichting van Dutch Cold Chain Cluster -India

Op 19 december is door het Netherlands Agro, Food & Technology Centre (NAFTC) India het Dutch Cold Chain Cluster gelanceerd. Doel is een kennisplatform te bieden en bedrijven te ondersteunen op de Indiase markt. Tijdens de toonaangevende India Cold Chain Exhibition (ICE) te Agra opende de Nederlandse Ambassadeur in India, Fons Stoelinga, het cluster. Dit in het bijzijn van Chief Advisor of the India Government, National Centre for Cold-chain Development, Pawanexh Kohli (in 2012 uitgeroepen tot "Cold Chain Person of India") en bestuurslid FME Agro-Food Cluster, Wil Duivenvoorden.


vlnr: Wil Duivenvoorden, Pawanexh Kohli, Atul Khanna (organiser ICE Expo), HE Stoelinga, Marijn Leijten (director NAFTC-India)

Ambassadeur Stoelinga: "India biedt grote kansen voor de Nederlandse Cold Chain Sector. Momenteel gaat naar schatting 25-35% van de oogst in India verloren door gebrek aan adequate opslagfaciliteiten en productbehandeling. De Indiase overheid zet daarom sterk in op de verbetering en optimalisatie van agrologistiek – en ziet daarbij Nederland als een belangrijke partner."

Het door de Indiase overheid geïnitieerde National Centre for Cold-chain Development (NCCD) is verantwoordelijk voor het structureel verbeteren van de grote koude keten problemen in het land. NCCD ziet Nederland, als tweede agro-food exporteur ter wereld, als belangrijke expertise partner en is actief betrokken bij het opzetten van een Dutch Cold Chain Cluster in India.

Ook de ontwikkelingen in de Indiase private sector biedt grote kansen. Consumentengedrag en eetpatronen veranderen snel. Een snelle opkomst van fastfoodketens is daarvan het gevolg. Daarnaast vindt een ingrijpende liberalisatie plaats in de Indiase retailsector. Zo werd deze week bekend dat de internationale retailer TESCO een partnership aangaat met agglomeraat Tata Industries. Deze samenwerking is het resultaat van het versoepelde beleid voor directe buitenlandse investeringen, dat investeringen in Indiase voedselketens moet bevorderen.

Ook de Nederlandse koeltechnische sector, verenigd in de brancheorganisaties NVKL & NKI, zien grote kansen voor hun leden in India. Door de stagnerende Europese economie zijn de brancheorganisaties van mening dat Nederlandse bedrijven zich sterker moeten inzetten in opkomende markten. De toenemende consumptievraag en de veranderende consumentenbehoefte van India bieden bij uitstek kansen voor bedrijven actief in de koude keten. Nederland moet daarbij zijn, dat is duidelijk.

Mede door de verwachte enorme investeringen in de Indiase economie kan het tijdig daarop aansluiten van de Nederlandse expertise op het gebied van ketenlogistiek en voedingsmiddelen- productie wederzijdse voordelen bieden. De Dutch Cold Chain Cluster brengt bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen samen. Deze "gouden driehoek" is een door Nederland bewezen en vaak toegepaste succesformule voor bilaterale samenwerking. Ook India ziet veel baat bij deze vorm van samenwerking.

Het Dutch Cold Chain Cluster-India worden gevormd door Royal HaskoningDHV, Omnivent, Mooij Agro, Aeres Groep/PTC+ en het Post Harvest Expertise Centre, van Wageningen UR. Maar door de vele activiteiten die in 2014 op het programma staan, zal dit aantal snel toenemen. Het DCCC-India streeft naar betrokkenheid van andere Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheidspartijen. Immers, de kracht van DCCC zal alleen maar toenemen naarmate deze wordt versterkt met nog meer expertise, ondernemerskracht en diplomatieke ondersteuning. Op langere termijn wil DCCC-India aansluiting vinden bij bestaande Nederland- India landbouw initiatieven, zoals Centres of Excellence en van de verschillende andere expertise clusters van zoals het Dutch Dairy Cluster en Dutch Potato Cluster. Ook het Ministerie van Economische zaken en het Dutch Trade Board India hebben plannen in de maak. Juist deze gezamenlijke aanpak maakt het Nederlandse aanbod tot een unieke propositie.

Publicatiedatum: