Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rotte uitsorteren

Waar moet je op letten bij de opslag van aardappelen?

De aardappeloogst van 2013 nadert het einde. Het grootste deel van de bedrijven is reeds klaar en de aardappelen zijn opgeslagen. Door de aardappelen lange tijd in opslag te bewaren kan de teler de toegevoegde waarde verhogen. Het opslaan van aardappelen is voor de teler echter ook aan risico's verbonden. Adolf Kellermann van de 'Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft' (LfL), legt in een interview met de Duitse website agrarheute.com uit waar men op moet letten bij de opslag van aardappelen voor de langere termijn.
 
"Door de lang aangehouden hitteperiode en de aansluitende regen kunnen de aardappelen losse schillen hebben gekregen", legt Kellermann uit. "Deze losse schillen zijn toegangspoorten voor ziekteverwekkers, wat kan resulteren in aardappelziekte, fusariums en erwinia." Kellermann raadt de telers daarom aan om erop te letten dat de knollen een vaste schil hebben. "Vervolgens moet de teler erop letten dat hij rottende aardappelen bij het opslaan uitsorteert." Ook van belang is dat het oogstgoed zo snel mogelijk droogt. "Daarbij helpt het als de hoeveelheid grond op de aardappelen zo klein mogelijk is."
Publicatiedatum: