Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Berlijn en Brandenburg: groenten en fruit worden duurder

De levensmiddelprijzen in de Duitse deelstaten Berlijn en Brandenburg stijgen duidelijk, zo blijkt uit actuele cijfers van het regionale Bureau voor de Statistiek. Volgens deze cijfers werden in juli vooral de prijzen voor groenten (+12,4%) en fruit (+ 11,7%) duurder vergeleken bij dezelfde maand in het voorgaande jaar. Gemiddeld verhoogden de levensmiddelkosten zich in de regio met 5,8 procent.
 
Zowel de groente- en fruittelers alsook de handelaren uit de omgeving van Berlijn klagen over een duidelijk slechtere oogst dan vorig jaar. "Vooral de appeloogst valt dit jaar enorm slecht uit", zegt Petra Lack, bedrijfsleidster van 'Werder Frucht GmbH', één van de grootste groente- en fruitproducenten van Brandenburg. De productiebedrijven beschikten over slechts ongeveer de helft van de appeloogst die normaal in Brandenburg gebruikelijk is, schat de bedrijfsleidster. Vanwege de kleinere oogst stijgen dan ook de prijzen.
 
Ook de aardappeloogst is sterk getroffen. Dat is bijvoorbeeld ten zuiden van Berlijn te zien bij het bedrijf 'Märkische Agrargenossenschaft Mittenwalde'. "Op grond van de weersomstandigheden rekenen we erop dat de oogst vermoedelijk 40 procent kleiner uit zal vallen", vreest Cornelia Brinkmann, bedrijfsleidster van het bedrijf. Brinkmann levert jaarlijks tot wel 15.000 ton consumptieaardappelen aan de markt in Berlijn en Brandenburg.
 
Publicatiedatum: