Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-landbouw groeit, maar aantal bedrijven neemt af

Zwitserland: 1.043 bio-boerderijen verdwenen in 2012

De trend naar biologisch in de Zwitserse landbouw houdt aan. Dit brengt de nodige structurele veranderingen met zich mee: het aantal bedrijven neemt af en de individuele bedrijven worden groter.

In Zwitserland werd in 2012 op bijna 1,05 miljoen hectare landbouwgrond biologisch gewerkt. Dit blijkt uit de 'landwirtschaftlichen Strukturerhebung 2012' dat het Bundesamt für Statistik (BFS) begin augustus publiceerde.


Dit soort kleine bio-boerderijen zie je steeds minder in Zwitserland.

Er zijn wel steeds minder boerenbedrijven actief in de bio-landbouw. Binnen één jaar zijn er 1.043 boerderijen verdwenen. Er zijn er nog 56.575 over. Dit betekent een daling van 1,8%. De gemiddelde bedrijfsgrootte is iets gegroeid naar 18,6 hectare (jaar ervoor 18,3 hectare).

Het aantal werknemers is met 1,2% afgenomen naar 162.000. Opvallend is dat meer dan de helft (55%) van de werknemers in de landbouw op parttime basis werkt.

Het aantal gangbare bedrijven is afgenomen, terwijl er net als vorig jaar wel weer meer biologische bedrijven bij zijn gekomen. De BFS spreekt over 5895 nieuwe biologische bedrijven. Dit zijn 138 (ofwel 2,4%) meer nieuwe bedrijven dan een jaar geleden. De meeste biologische boeren zijn te vinden in Graubünden (1278), gevolgd door Bern (1145).

In termen van areaal bereikte de oppervlakte van de biologische landbouw met 121.788 hectare de maximale waarde in de geschiedenis van de BFS-statistieken. De biologische landbouw maakt voor ongeveer 12% deel uit van het totale landbouwareaal.

De biologische bedrijven zijn meestal groter dan gemiddeld (gemiddeld 20,7 hectare). De meerderheid van de biologische bedrijven (80%) doet ook aan natuurbeheer.
Publicatiedatum: