Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomaten: Van gevreesde giftige appel naar alledaagse consumptie

Het is misschien moeilijk te geloven, maar in de 18e eeuw vreesde een groot percentage van de Europeanen de tomaat. Een bijnaam voor de vrucht was de 'giftige appel' omdat men dacht dat de aristocraten er ziek van werden. De werkelijkheid was anders: rijke Europeanen gebruikten tinnen borden met een hoog loodgehalte. De combinatie van tomaat (met een hoog zuurgehalte) en loodhoudend tin was soms fataal.

Pas in de loop van de 19e eeuw werd de link gelegd en kon de tomaat een opmars maken. De angst, zo lijkt het, was gezakt. Telers begonnen de tomaat te kweken en experimenteerden met verschillende rassen. In 1897 bedacht innovator Joseph Campbell dat tomaten goed houdbaar zijn wanneer ze worden ingeblikt en werd gecondenseerde tomatensoep enorm populair.

Vandaag de dag worden tomaten geconsumeerd over de hele wereld. Elk jaar wordt meer dan anderhalf miljard ton geproduceerd. Toch heeft de tomaat zijn gevreesde reputatie niet helemaal afgeschud, getuige deze scène uit de horrorkomedie 'Attack of the Killer Tomatoes'.
Kijk en huiver. 



Bron: blogs.smithsonianmag.com


Publicatiedatum: