Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouw- en agri-foodsector kunnen hulp van overheid bij export goed gebruiken

MKB-bedrijven uit de topsectoren zijn internationaal zeer actief: 83% doet zaken buiten de Europese Unie, het grootste deel van de bedrijven doet zowel zaken in de Europese Unie als daarbuiten. Het gaat dan vooral om export en in mindere mate om import, internationale samenwerking en directe buitenlandse investeringen. Meer dan 70% van de bedrijven geeft aan steun van de overheid goed te kunnen gebruiken bij het internationaal zakendoen. Dit geldt met name in de tuinbouw- en agri-foodsector. Bedrijven in de tuinbouwsector hebben vooral hulp nodig bij het oplossen van sectorspecifieke handelsbelemmeringen en bedrijven in de agri-foodsector geven aan vooral behoefte te hebben aan informatie over wet- en regelgeving in landen buiten de Europese Unie.

Het bureau Panteia deed onderzoek naar de mate waarin MKB-bedrijven uit de topsectoren actief zijn op de wereldmarkt. Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de internationaal actieve MKB-bedrijven in de topsectoren meer dan 50% van zijn omzet uit export behaalt. Driekwart van de bedrijven exporteert zowel naar landen binnen de Europese Unie als daarbuiten en dan vooral naar de Verenigde Staten. Een kwart van de bedrijven exporteert naar China en Rusland.

Veertien procent van de bedrijven die nog niet buiten de Europese Unie actief zijn, heeft wel plannen dat in de komende 2 jaar te gaan doen. Zij zien de meeste kansen in de Verenigde Staten en China. Van de bedrijven die al buiten de Europese Unie actief zijn, geeft bijna twee derde aan hun activiteiten in de komende twee jaar te willen uitbreiden, vooral om hun afzetmarkt verder te vergroten. Zij zien vooral groeipotentie in Braziliƫ, Rusland, India en China.

Zie voor meer informatie het rapport Topsectoren in beeld op de site van Panteia.

bron: Panteia, 02/07/13 
Publicatiedatum: