Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hogere prijzen dan vorig jaar

Veiling BelOrta: asperge-aanvoer meer dan 2 mln kilo

Het aspergeseizoen eindigt officieel op 24 juni, het feest van Sint Jan en bij veiling BelOrta te Sint-Katelijne-Waver werd voor de 1ste maal in de geschiedenis de kaap van 2 miljoen kg aangevoerde asperges overschreden. Hiermee blijft BelOrta veruit marktleider in België : ruim 75% van de in België verkochte asperges worden via de veiling in Sint-Katelijne-Waver verhandeld. Het voorbije aspergeseizoen werd getekend door het zeer wisselvallige voorjaar. Door het kille weer in april en mei bleef de normale aanvoer van asperges uit vollegrond uit waardoor de asperges uit serreteelten konden profiteren van de grote vraag en het beperkte aanbod. Warmte is nu eenmaal een bepalende factor om de productie van ‘de koningin van de Vlaamse groenten’ op gang te brengen.Toen er eenmaal een hoge gemiddelde etmaal-temperatuur werd bereikt, kwam ook de productie uit de vollegrond op gang en stagneerden de prijzen.



De gemiddelde prijs per schaal/bussel asperges van 500 gram bedroeg in 2013 € 2,93 terwijl dit in 2012 nog € 2,40 was. Voor losse asperges betaalde men € 3,88/kg waar dit vorig jaar nog € 3,24/kg was.

Sint Jan
Op deze dag herdenkt men de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte. Deze dag valt samen met het midzomerfeest dat van oudsher op veel plaatsen in Europa wordt gevierd. Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Als een jongen en een meisje hand in hand over het vuur sprongen, was hun band voor eeuwig verzegeld.

Van Sint Jan wordt, net als bij Maria, de geboortedag herdacht en niet het sterven. Sint Jan wordt dan ook gezien als het begin van een nieuwe periode in het jaar. Ook de natuur verandert. 'Met Sint Jan draait het blad zich om' is het gezegde. Sint Jan markeert een overgangsperiode.
Publicatiedatum: