Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe telersverenigingen opgericht vanuit FresQ-telers

Tholen - Op initiatief van een aantal FresQ-telers zijn dit voorjaar twee nieuwe telersverenigingen opgericht. Novitura staat onder leiding van Jelte van Kammen, momenteel directeur van telersvereniging FrEsteem. Ronald Grootscholten is interim-directeur van de coöperatie die als werknaam Servizio heeft gekregen.

De nieuwe coöperaties zijn bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op de adressen van de FresQ verkoopdochters FresQ Sales en FresQ Partners, meldde GFActueel gisteren. Toch zijn er geen banden tussen FresQ en de nieuwe verenigingen, vertelt een woordvoerder van FresQ. “Wij gaan niet splitsen of op in de nieuwe verenigingen. Dit komt vanuit de telers.”

FresQ is momenteel druk bezig met de schorsing door het PT. In januari werd bekend dat ze in 2013 geen GMO-subsidie ontvangen omdat de erkenning op de peildatum geschorst is. FresQ wacht momenteel op de uitspraak van het PT hierover. Die zou eigenlijk half april komen, maar is uitgesteld en wordt pas eind deze maand verwacht - vlak voor de uitschrijfdatum van 1 juli. “We hebben de erkenning inmiddels teruggegeven, maar de schorsing gaat ook over de subsidies van 2012”, laat de woordvoerder weten.




FresQ is het niet eens met de schorsing - maar mocht het PT beslissen dat die toch terecht blijkt, dan wordt ook het terugvorderen van uitgekeerd GMO-geld een optie. “Dat is het worst case scenario. Maar telers ontvangen nooit subsidie van het PT. Dat doet de coöperatie. Als er iets terugbetaald moet worden, is het FresQ die dat moet doen en is het aan FresQ om te kijken hoe ze dat gaat doen. Wat ons betreft is de schorsing onterecht, laat staan een claim. Maar dat is afwachten”, vertelt FresQ. De uitspraak van het PT wordt 28 juni verwacht. "Pas dan weten we waar we aan toe zijn en welke kant we opgaan. Nu lopen de zaken nog zoals elk jaar – we halen gewoon de best mogelijke prijs uit de markt voor de telers.".

Vanuit deze situatie zijn twee nieuwe telersverenigingen opgericht. Ronald Grootscholten is interim-directeur van de vereniging, die de werknaam Servizio draagt - er komt nog een nieuwe naam voor. Grootscholten bevestigt dat de nieuwe coöperaties door telers zijn geïnitieerd, maar houdt verder nog radiostilte. “Niet om vervelend te doen, maar omdat we willen wachten tot de plannen duidelijker zijn”, verklaart hij. Dat heeft alles te maken met de PT-uitspraak. “We wachten de zaken nog even af.”

De nieuwe telersverenigingen hebben nog geen erkenningsverzoek ingediend, laat het PT weten. Een erkenning is niet verplicht voor een vereniging, maar is wel vereist voor GMO-subsidie. De aanvraagtermijn voor een erkenning bedraagt drie maanden. Om erkend te worden, moet een telersvereniging minstens tien leden hebben en 25 miljoen omzet halen. Daarnaast zijn er diverse voorwaarden waaraan de producentenorganisatie moet voldoen om erkend te worden en te blijven.