Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
groentenveilingen stegen, fruitveilingen gelijk of gedaald

Omzet VBT-veilingen 2012: 792 miljoen euro

In 2012 bedroeg de globale omzet van alle bij het VBT aangesloten producentencoöperaties € 792,1 miljoen. Een goed resultaat en een welgekomen opsteker na het door EHEC overschaduwde crisisjaar 2011. De groenteveilingen kenden een behoorlijke omzetstijging. De fruitveilingen daarentegen, noteerden een vrijwel gelijke of beperkt lagere omzet. De meeste groentesoorten, zowel glas als openlucht, hadden te maken met een sterke variatie in prijsvorming door de sterk wisselende weersomstandigheden. Voor hardfruit verliep de eerste jaarhelft zeer moeizaam door het structurele overaanbod op de Europese markt. Omwille van een lagere oogst, niet alleen in België maar in heel Europa, verliep de prijsvorming vanaf september stukken beter. Het aardbeienseizoen begon hoopvol. Vanaf juni zorgde het wispelturige weer echter voor een negatieve tendens. In de herfst was er enig herstel, om het jaar toch in mineur te eindigen. Dit alles blijkt uit het jaarverslag van de VBT.

De Belgische groente- en fruitsector is sterk exportgericht. Steeds meer worden daarbij nieuwe exportmarkten aangeboord. Aangezien de Europese markt de laatste jaren evolueert naar een aanbodmarkt met de nodige prijsdruk, is er blijvend nood aan het zoeken naar nieuwe afzetmarkten buiten de EU. In bepaalde van deze derde landen wordt de sector geconfronteerd met specifieke fytosanitaire eisen of residubepalingen. Het afgelopen jaar nam het VBT het voortouw in de opmaak of de aanpassing van een aantal sectorale procedures inzake deze export. Het VBT is bijzonder tevreden met de bijkomende aandacht van het FAVV voor de problematiek van export naar derde landen. Op initiatief van het VBT werkte de VLAM in 2012 een aanvraag uit en kreeg het de toezegging van Europese cofinanciering ter promotie van export naar derde landen.

Internationalisering is geen must, maar een noodzaak. Niet alleen voor de handel, maar ook in domeinen waarin het VBT actief is. Naast een actieve participatie aan heel wat Europese en internationale vergaderingen en structuren, was het VBT in 2012 gastheer voor een aantal events. Begin maart was de algemene vergadering van ‘l’Assemblée des Régions Européennes Fruitières, Légumières et Horticoles’ te gast in Sint-Truiden. In oktober vond de 21ste Internationale Witloofbiënnale plaats in Leuven en in Beitem.

2012 zal ook gekenmerkt blijven als het jaar van een belangrijke fusie in het veilinglandschap. In januari ondertekenden Coöbra en de Mechelse Veilingen een intentieverklaring tot fusie. Na een grondige voorbereiding keurden op 6 december de buitengewone algemene vergaderingen van de betrokken veilingen de fusie goed. Vanaf 2 januari 2013 wordt deze fusieveiling operationeel onder de naam BelOrta. Er wordt heel wat gespeculeerd of dit voorbeeld navolging zal krijgen. De toekomst zal het uitwijzen. In ieder geval blijft het inzicht dat samenwerking, onder welke vorm dan ook, de enige weg is om progressie te maken. En hiertoe zal het VBT ook in 2013 zijn verantwoordelijkheid blijven opnemen.
Publicatiedatum: