Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

GMO-erkenning FresQ teruggegeven aan PT

Tholen - FresQ splitst in twee coöperaties: een die wel kiest voor GMO en eentje die zonder GMO verder gaat. Dat vertellen bronnen rondom de telersvereniging. FresQ zelf noemt de verhalen onwaar en zegt dat diverse toekomstscenario’s onderzocht worden. Afgelopen weekend is in een Ledenvergadering besloten om de GMO-erkenning terug te geven aan het Productschap Tuinbouw. "FresQ wil zeker stellen dat de leden per 2014 weer gebruik kunnen maken van de GMO-subsidie", stelt de telerscoöperatie in een persbericht. Volgens het bestuur kan dat in de huidige situatie niet gegarandeerd worden.

FresQ is momenteel na Coforta de grootste telersvereniging van Nederland en heeft 128 leden. De erkenning van de telersvereniging werd in augustus 2012 geschorst door het Productschap Tuinbouw. Daardoor ontvangt FresQ in 2013 geen GMO-subsidie. Uit onderzoek moet nog blijken of een deel van het uitgekeerde GMO-geld terugbetaald moet worden. Daarnaast hangt FresQ een claim van twee keer 7 miljoen boven het hoofd als resultaat van het paprika-kartel. Hierover loopt een rechtszaak.

Eind vorig jaar minderde FresQ van zes naar twee afzetkanalen: FresQ Sales en FresQ Partners. De splitsing is gebaseerd op de marktstrategie van de afzetkanalen. "Een intern verschil van hoe de verkoopdochters naar de markt kijken", liet FresQ destijds weten.
Eerder waren er plannen om binnen FresQ ruimte te bieden aan leden die niet afhankelijk willen zijn van GMO. Die plannen werden met de komst van FresQ Sales en FresQ Partners niet doorgezet.

Voor de nieuwe telersverenigingen is nog geen GMO-erkenning aangevraagd, vertelt Albert Wassink van het Productschap Tuinbouw. De aanvraagtermijn voor zo'n erkenning bedraagt drie maanden. Om erkend te worden, moet een telersvereniging minstens tien leden hebben en 25 miljoen omzet halen. Daarnaast zijn er diverse voorwaarden waaraan de producentenorganisatie moet voldoen om erkend te worden en te blijven.