Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geoff Green, Capespan:

"Nog nooit zo'n ongewoon druivenseizoen meegemaakt"

Dit jaar is de aanvoer van druiven sterk beïnvloed door het weer. Regen in december zorgde voor schade aan sommige wijngaarden en dit had invloed op de kwaliteit en leidde tot een grote daling van de volumes. Ook Chili had in januari abnormaal veel regen en deze trof de belangrijkste productiegebieden. Dit zorgt dat er een stuk minder volumes naar Europa zullen gaan. In het noorden van Chili is juist tekort aan water en telers worstelen daar om een inkomen. Vooral de loonkosten liggen op een hoog niveau. Uit het noorden van Chili komt normaliter geen productie naar Europa, omdat de prijzen te hoog zijn.



Enorme daling export Chili-EU

De exportcijfers uit Chili laten een enorme daling in volumes zien. De exportcijfers naar Europa tot week 8 laten zien dat er nog maar 19.300 ton is geëxporteerd. In 2012 was dat 61.200 ton. Daarnaast begon het seizoen nu een stuk eerder. In 2010, het jaar van de aardbeving in Chili, was het aantal 43.800 ton. Het gemiddelde over de laatste 6 jaar laat zien dat 57.000 ton is geëxporteerd tot week 8. In 2009 was dat het hoogste met een volume van 69.000 ton.



Geoff Green, de inkoopdirecteur van Capespan International geeft aan dat hij nog nooit zo'n ongewoon druivenseizoen heeft meegemaakt. "De vraag naar Chileense druiven vanuit de VS en het Verre Oosten was enorm. Dit zorgde voor een aanzienlijke prijsstijging. Chili heeft het ook niet goed gehad in 2012 toen ze de Europese markt overspoelden met Flame Seedless. Ze hadden toen een vroeg wit pitloos seizoen en dit botste met Argentinië en Zuid-Afrika. Ik heb nog nooit zo'n dramatische verschuiving in de markt gezien. Dit seizoen zijn tot nu toen slechts 2.100 ton van het Flame-ras geëxporteerd naar de EU. Het zesjarig gemiddelde was 85.000 ton."



India

Momenteel zijn er Indiase druiven op de markt. Ook deze zijn niet aan het weer ontsnapt. In week 7 viel er zware regen en dit leidde tot splitsing en valse meeldauw. Ook zorgde dit voor een vertraging in de brixlevels. Week 9 is de normale overgangsweek en stapt men over van Zuid-Afrikaanse witte pitloze druiven naar Chileense en Indiase. Volgens Green gaan Scandinavische landen steeds meer zelf importeren. Dit als gevolg van de langere houdbaarheid en betrouwbaarheid. Daarnaast willen ze besparen op de prijzen. "Momenteel lopen de Indiase druiven zeer goed, hoewel ze er minder goed uit zien dan Chileense."



De prijzen van Indiase druiven zijn enkele weken erg hoog geweest. Dit vanwege kleine aanvoer en hoge vraag uit Europese en binnenlandse markt. De inkoopdirecteur geeft aan dat de Indiase druiven nu niet langer goedkoop zijn maar dat de prijzen vergelijkbaar zijn met Chileense druiven. "De lokale Indiase prijzen zullen naar verwachting nog veranderen, als er meer volumes van de Chileense naar de EU worden verscheept. Het volume uit India zal dit jaar hoger liggen dan vorig jaar."

Voor meer informatie:
Geoff Green
Capespan Global Procurement
United Kingdom
Email: Geoff.Green@capespan.co.uk

Publicatiedatum: