Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frugi Venta en importeurs in actie tegen EU-maatregelen citrus black spot

"Importstop Zuid-Afrikaans citrus hangt in de lucht"

Tholen - De Europese Unie heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de mogelijke besmetting van de citrus black spot (CBS) op Zuid-Afrikaans citrus. Zo heeft de EU aangekondigd bij vijf vondsten van de black spot mogelijk een importstop in te stellen. Ter vergelijking: vorig jaar werden er 27 gevallen van black spot gedetecteerd. Frugi Venta trekt daarom met de importeurs ten strijde om het tij te doen keren, omdat de gevolgen desastreus zullen zijn voor de citrusimport. "De maatregelen zijn buitenproportioneel. Zou dit echt doorgaan, dan liggen er straks geen sinaasappelen meer in de schappen bij de Nederlandse retailers en ligt de citrusmarkt wereldwijd op z'n kop", zegt Inge Ribbens van Frugi Venta.



Op Freshfel-niveau wordt er nu druk overleg gevoerd om de maatregelen ongedaan te maken. Daarnaast hebben de citrusimporteurs volop contacten met de leveranciers en wetenschappers in Zuid-Afrika. "De maatregelen zorgen aan beide kanten van de oceaan voor veel onrust. Het probleem is dat het aantal van vijf gevallen een soort standaard is binnen de EU, die eerder is toegepast bij onder andere kruiden uit Thailand en Vietnam en citrus uit Brazilië, maar het probleem is dat die handelsstromen onvergelijkbaar zijn", zegt Inge Ribbens. "Brazilië heeft vorig jaar zelf een exportstop aangekondigd na deze maatregelen, maar daar blijft 95% van het citrus in eigen land en gaat een ander deel naar de verwerkende industrie. Die gevolgen waren nihil en zullen bij het Zuid-Afrikaanse citrus vele malen groter zijn."

"Het punt is dat de Europese argumenten inzake de Black Spot zeer discutabel zijn. Deze maatregelen zijn puur fytosanitair en bedoeld om de vestiging van Black Spot in de Europese citrusproductiegebieden tegen te gaan. Er wordt echter al jaren citrus met, naar men mag aannemen, besmette vruchten naar Europa geëxporteerd. Dat komt nu eenmaal voor in Zuid Afrika en kun je nooit helemaal voorkomen, maar het heeft nooit gevolgen gehad voor de Europese citrusproductie. Daarnaast komt en blijft er veel citrus in Noord-Europa, waar niet eens citrus wordt geteeld", vertelt Inge.

Frugi Venta wijst o.a. naar een recente Amerikaanse (overheids)uitspraak dat de kans op introductie van citrus black spot in boomgaarden door besmette vruchten zeer onwaarschijnlijk is. De Commissie laat EFSA een nieuw onderzoek uitvoeren, maar daarvan zullen de resultaten pas deze zomer gereed zijn. "De behoefte aan duidelijkheid is groot omdat het seizoen volgende maand van start zal gaan. Europa lijkt niet af te willen van de maatregel bij vijf vondsten. De vraag is nu echter in hoeverre daadwerkelijk een importstop zal worden doorgevoerd. Binnen een aantal weken organiseert de Commissie een consultatieronde, waarbij ook het bedrijfsleven wordt uitgenodigd, dus daar zullen we goed onze standpunten nogmaals duidelijk gaan verwoorden. Nu hangt de sector een importstop van Zuid-Afrikaans citrus boven de lucht en daar moeten we zo snel mogelijk van af", besluit Inge.