Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwaliteit- en prijsverschillen Spaanse mandarijnen groot

Op de mandarijnenmarkt worden momenteel goede prijzen gebeurd. In Marokko kennen we de Nadercott-mandarijnen en die kwaliteit is erg goed, met een verkoopprijs bij de importeurs rond de 1,50 euro per kilo. Overigens is goed fruit niet in al te grote mate beschikbaar en heeft Marokko zelf behoorlijke programma's gemaakt richting Rusland en Canada. De mandarijnen in Marrakech zijn traditioneel de beste in kwaliteit. In de omgeving van Marrakech wordt bijna alleen Nadercott geteeld en de eigenschap is dat als er weinig ander fruit bijstaat, dat de mandarijnen weinig pitten bevatten. Overigens zijn er dit jaar minder mandarijnen uit Marokko beschikbaar.

Spanje kent twee belangrijke mandarijnenplantages, namelijk Córdoba-Huelva en het gebied rond Valencia. In Cordoba Huelva zijn veelal grotere tuinen, met niet zoveel andere variëteiten en daardoor hebben de mandarijnen minder pitten, dan in Valencia. De regio Valencia wordt gekenmerkt door kleinere plantages en die zijn gevoeliger voor pitten. Een importeur vertelt dat er in deze tijd van het jaar veel variëteiten op de markt zijn, variërend van Nules ("die zijn nu wel droog"), Hernandina ("gelijk aan Marokkaanse Nour") en Nadercott. "Het probleem van de Spaanse mandarijnen zijn de grote verschillen in kwaliteit en pitgehaltes en dat resulteert in grote prijsverschillen, variërend van 1,10 tot 1,70 euro."

Daarnaast biedt Spanje de Or-Clementines aan, die volgens de importeur gelijkwaardig is aan de Or uit Israel. De goede Or-mandarijnen gaan vrijwel allemaal naar Rusland voor veel geld. Je spreekt dan over bedragen rond de 2 euro per kilo. Overigens hebbben klanten in Nederland dit geld er niet voor over. De Or-mandarijnen zijn overigens niet te vergelijken met de Ori-varieteit. Deze mandarijnen zijn wat minder goed en worden voor een prijs rond de 1,50/1,60 euro verkocht. Concurrentie op het mandarijnenfront komt de Clementines (easy peelers), die zowel vanuit Marokko, Israel als Spanje worden aangeboden. Volgens de importeur is het smaakverschil tussen Spanje en Marokko te verwaarlozen.

Turkije heeft dit jaar een groot aanbod Minneola's, waarvan het prijsniveau schommelt rond de 60/70 cent per kilo. Volgens een importeur zijn de Turkse Minneola's, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Turkse sinaasappelen, niet erg zoet. "Het beste om te eten zijn de Egyptische Minneola's, gevolgd door Israel en Turkije. "Wel zijn dit jaar alle Minneola's beter van kwaliteit dan de afgelopen jaren. Zo is het zoetgehalte en uiterlijk van de Turkse Minneola's dit jaar aanzienlijk beter. In termen van kleur zijn de Turkse en Egyptische de beste; de Israelische Minneola's zijn sterk wisselend in kleur."

Nieuwe variëteiten worden volgens de importeur volop beproefd. "De handel wil gewoon een pitloze goede easy peeler. In Spanje is de Queen zo'n nieuwe variëteit, een hele sappige, grof vallende mandarijn die makkelijk pelt en lijkt op een Satsuma. Deze mandarijnen gaan bijna allemaal naar Engeland, wat een echt satsumaland is en waarbij de mensen er ook bereid zijn om er geld voor te betalen."