Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stoppen GMO-subsidies brengt innovatiekracht sector in gevaar

FresQ: “Dit hadden wij nooit verwacht”

Tholen - “Dit hadden wij eerlijk gezegd nooit verwacht”, vertelt Margot Hart van FresQ over het stopzetten van de GMO-subsidie. “We wisten natuurlijk van de schorsing, maar hadden absoluut verwacht dat die eraf zou gaan.” FresQ loopt 22 miljoen euro GMO-subsidie mis, omdat de coöperatie op peildatum 20 januari geschorst is door het PT.

Teneergeslagen

Maandagavond kwamen de FresQ telers bij elkaar en werden ze geïnformeerd over het nieuws. “Teneergeslagen”, omschrijft Margot Hart van FresQ de sfeer. FresQ opteerde voor 22 miljoen euro subsidie. Die krijgt de afzetorganisatie niet omdat ze op de peildatum, 20 januari, nog steeds geschorst zijn door het Productschap Tuinbouw. Dat is zo sinds augustus 2012. FresQwerd geschorst naar aanleiding van een standaard GMO-erkenningscontrole. Tijdens zo’n controle wordt bekeken of een telersvereniging en de betrokken telers nog voldoen aan alle regels voor GMO-subsidie en kan betrekking hebben op bijvoorbeeld de afzet, kwaliteit of milieudoelstellingen. Waarom de schorsing bij FresQ plaatsvond, is niet bekend gemaakt. “Maar naar aanleiding daarvan zijn we aan de slag gegaan. De gestelde vragen hebben we naar tevredenheid opgelost. Waarom de schorsing niet opgeheven is, weten we niet. We hebben het alleen nog mondeling gehoord. De uitleg moeten we nog op papier krijgen”, legt Hart uit. Het Productschap gaat niet in op individuele omstandigheden en stelt een vervolgonderzoek in om te kijken of de schorsing gehandhaafd blijft. Dat heeft geen invloed meer op de subsidies van 2013.
 
FresQ verhandelt de producten van bijna 130 telers. Zij zullen de gevolgen van het besluit zeker gaan merken, bevestigt Hart. Hoe ze dat gaan merken, verschilt per lid. “Maar stel, een teler wil investeren in een innovatief energieproject in de kas. Dan moet hij goed nadenken of hij dit nu kan en wil gaan doen, want alle kosten zijn nu voor eigen rekening. Dus die kan hier wel de dupe van worden”, legt ze uit. Dat de hele sector hierdoor benadeeld wordt, wil Hart niet zeggen, maar ze merkt wel dat er onbegrip heerst over de beslissing. “De Nederlandse tuinbouw moet het juist hebben van de innovatiekracht.”
 

Campagnes

Een ander gevolg van het stopzetten van de subsidies ligt in de marketing van de organisatie. Met het GMO-geld bekostigt FresQ diverse campagnes. Welke daarvan nu in gevaar komen, kan de coöperatie nog niet zeggen. “Er lopen verschillende projecten. Maar welke daarvan onder de GMO vallen en welke niet, bekijken we nu. Onze klanten zullen er in ieder geval niets van merken want de afzet van producten gaat gewoon door”, vertelt Hart. “Waar het invloed op kan hebben, zijn de campagnes die er nu nog niet zijn. Bijvoorbeeld campagnes om in de toekomst meer afzet te creëren.”