Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
€ 3,5 mld in 2012

Spanje: tuinbouwexport met 14% omhoog

Volgens cijfers, bekend gemaakt door Antonio Cerdá, de landbouw- en water- vertegenwoordiger van de regio Murcia, is de export van groenten en fruit vorig jaar op 3.500 miljoen euro uitgekomen. Dit geeft heel mooi de veerkracht van de sector ten opzichte van de recessie weer. Verkoop van geïrrigeerd gewas is gestegen met 14% volgens de laatste cijfers van de klantenservice.

De verkoop van kropsla steeg met 8% en de meloenen met 20%. Abrikozen, platte perziken, druiven, watermeloenen, kropsla, artisjokken en broccoli zagen de hoogste stijging in productie. Cerdá brengt de grote bijdrage van deze export aan de Spaanse handelsbalans onder de aandacht.

Na vier jaar verlies maakt de landbouw eindelijk winst, aldus de Agricultural Cooperatives Federation (Fecoam). De laatste campagne bracht de coöperaties een winst van 82 miljoen euro.Cerdá benadrukt dat voor de modernisering van de sector onderzoek in de voedingssector het belangrijkste instrument is.Hij geeft ook de belangrijkste actiepunten aan voor de regionale landbouw sector in 2012.
Hij beklemtoont dat er geen enkele euro is verspild van de subsidie die de EU ter beschikking heeft gesteld voor modernisering om een betere concurrentiepositie te verkrijgen voor de regionale landbouw. Via CAP hulp hebben 50.000 telers en veehouders uit Murcia een bedrag van 109.4 miljoen euro aan directe steun ontvangen.

Nog eens 38.3 miljoen euro van de overheidsuitgaven (mede gefinancierd door de Regionale overheid, het ministerie van Landbouw en de Europese Unie) is toegekend aan 12.000 telers voor plattelandsontwikkeling programma's. 

De regio ontvangt een derde van wat Spanje ontvangt voor het ontwikkelen van operationele programma's en 50% van de investeringen wordt ondersteund door de organisatie van groenten- en fruittelers en de Europese Unie. “Dit geeft het vertrouwen in deze bedrijven aan om te moderniseren,”aldus Cerdá.

Bron: Laverdad 
Publicatiedatum: