Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
export verwerkingsmachines sinds 2011 op gang

Kansen voor Nederlandse toeleveranciers voedingsindustrie in de Maghreb

Marokko, Algerije en Tunesie vormen gezamenlijk een markt van meer dan 80 miljoen consumenten. Door de geleidelijke economische ontwikkeling groeit de middenklasse in deze landen. Hierdoor ontstaat een grotere vraag naar bewerkte producten. De retailsector wordt steeds moderner. Dat blijkt wel uit de interesse van buitenlandse retailers voor deze drie landen. Met name Franse toeleverende bedrijven vinden gemakkelijk hun weg naar deze landen. Nederlandse bedrijven zijn in de retailsector echter opvallend afwezig.



Onderzoek van Nyenrode laat zien dat veel voedselproducenten in Algerije, Marokko en Tunesië maar matig tevreden zijn met hun huidige bedrijfsprocessen. De meeste bedrijven geven aan graag te willen samenwerken met Nederlandse bedrijven om hun bedrijfsprocessen te verbeteren

In het rapport staat het volgende geschreven over de groentenproductie: "De primaire producenten van groenten en fruit hebben momenteel nog onvoldoende controle over de omgang met externe factoren zoals weersomstandigheden. Efficiënt beheer van water is voor de tuinbouwsector essentieel om te komen tot een rendabele en duurzame productie. In de komende jaren zal er in de tuinbouw een schaalvergroting optreden, ondersteund door de introductie van nieuwe technologieën. Randvoorwaarden voor de teelt van groenten en fruit zoals voldoende neerslag en uren zon, zijn in veel gebieden in Maghreb-regio toereikend aanwezig. Door de problemen in de primaire sector hebben veel verwerkers van fruit & groente hun “sourcing” nog niet op een acceptabel niveau, waardoor de productiecapaciteit inefficiënt benut wordt. De verwerkende sector zal echter de komende 5 jaar parallel aan de primaire sector een snelle ontwikkeling ondergaan. De productie van ingeblikte en bevroren producten zal in hoog tempo verschuiven naar lokaal niveau. De verwerkende bedrijven bevestigden in de enquête dat verbetering moet worden gerealiseerd op de ontwikkeling van de teelt en samenwerking in de keten, evenals de introductie van agro-logistieke concepten. Op deze gebieden kunnen gespecialiseerde Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hun hoogstaande diensten aanbieden."

Uit het rapport blijkt onder andere dat de Nederlandse export van machines voor verwerking van fruit, noten en groenten naar Marokko en Algerije in 2011 op gang is gekomen. Die naar Tunesië laat nog op zich wachten, maar 2012 is er niet in opgenomen. 

Onderzoek naar kansen voor Nederlandse toeleveranciers 
In de zomer van 2012 heeft Nyenrode Business Universiteit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken een onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van de voedselverwerkende industrie en de moderne retailsector in de Maghreb-regio. Ook de kansen hierbij voor het Nederlandse bedrijfsleven kwamen aan bod. De resultaten van dit onderzoek zijn geanalyseerd en verwerkt in bijgaand rapport, en hebben als doel meer inzicht te geven aan bedrijven die zich nog oriënteren op een mogelijke zakelijke expansie naar deze markten.


Meer informatie:
Norbert van der Straaten
Nyenrode Business University


Publicatiedatum: